Ojazdené autá idú na dračku. Aj keď sú drahšie

Zákazníkom nie je ľahostajné, že ceny nových áut stúpajú. Prejavilo sa to už aj v strednej Európe či na Slovensku. Ľudia berú autobazáre doslova útokom. Dopyt po „jazdenkách“ už druhý mesiac v poradí výrazne prevyšuje ponuku.

12.07.2021 10:00
debata (6)
Po uvoľnení pandemických opatrení sa ľudia... Foto: AAA Auto
AAA Auto - autobazár Po uvoľnení pandemických opatrení sa ľudia nahrnuli do autobazárov. V máji a v júni padali rekordy.

Ako uvádza spoločnosť Aures Holding, ktorá prevádzkuje siete autocentier AAA Auto a Mototechna, v apríli tohto roku bolo v strednej Európe v ponuke spolu inzerovaných 461 855 áut. Máj priniesol mierne oživenie a ponuka sa rozrástla o približne 4 000 áut. Zároveň prišlo uvoľnenie pandemických opatrení a zákazníci sa po viac ako pol roku mohli opäť vrátiť do predajní. Enormný dopyt po ojazdených automobiloch tak v júni pripravil sekundárny trh o viac ako 73 000 vozidiel v porovnaní s májom.

Predaj áut Čítajte viac ACEA: V máji vzrástol predaj áut v EÚ o viac ako 50 %. Na rok 2019 to však nestačí

Na Slovensku za mesiac ubudlo z ponuky inzerovaných vozidiel 9 037 áut, v Česku 20 641 áut a v Poľsku 44 093, uvádza analýza spoločnosti Aures Holdings. V júni 2021 bolo na slovenskom trhu inzerovaných len 43 097 jazdených automobilov. Stredná hodnota ceny sa medzimesačne zvýšila až o 400 eur, na 6 600 eur. Stredná hodnota veku bola 9,8 roka a tachometer najčastejšie ukazoval 165 271 kilometrov. Najčastejšie bola v ponuke Škoda Octavia (3 196 ks), Škoda Fabia (1 663 ks) a VW Passat (1 623 ks).

Aures Holding - predaj jazdených áut jún 2021 Foto: Aures Holding
Aures Holding - predaj jazdených áut jún 2021 Aures Holding - predaj jazdených áut jún 2021

„Na našich predajoch vidíme, že dopyt po uvoľnení protipandemických opatrení je v maloobchodnom predaji naozaj enormný. V máji sme prekonali historický rekord v počte predaných vozidiel za jeden mesiac z októbra 2019 a predali sme viac ako 8 500 áut. Jún 2021 bol prakticky na rovnakej úrovni,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ Aures Holdings. Prevyšujúci dopyt nad ponukou, ale aj obmedzená výroba nových vozidiel, tlačia ceny ojazdených áut hore.

Čína - automobilový trh Čítajte viac JATO: Predajom áut kraľoval v máji Golf. Enyaq to zas natrel ID.4

Pri väčšine najpredávanejších modelov jazdených áut sa tak od začiatku roka zdvihli predaje o päť až 10 %, pri niektorých vozidlách aj viac. „S prichádzajúcimi prázdninami a dovolenkami sa situácia pravdepodobne upokojí a predajcovia budú schopní vo väčšej miere doplniť skladové zásoby. Ceny by tak už mohli rásť rádovo iba v jednotkách percent,“ dopĺňa Vaněček.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #ojazdené autá #AAA auto #autobazár #predaj jazdených áut
Články podľa značiek