Stáčanie kilometrov je stále v kurze. Register odhalil vyše 26-tisíc ‘klamárov‘

RPZV je jediný oficiálny celoštátny register, ktorý poskytuje oficiálne údaje o histórii najazdených kilometrov. Prispieva do neho vyše 2 400 subjektov.

03.09.2021 12:00
debata (26)
Register prevádzkových záznamov vozidiel je... Foto: Ivan Majerský, Pravda
autobazar , ojazdene auto , doprava Register prevádzkových záznamov vozidiel je pripojený aj do systému EUCARIS, cez ktorý si členské štáty EÚ vymieňajú online informácie aj o vozidlách.

Od začiatku zaznamenávania údajov do celoštátneho Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) bolo doteraz odhalených 26 171 vozidiel so stočeným počítadlom prejdenej vzdialenosti (odometer). Z toho 21 421 automobilov malo pozmeňované hodnoty odometra počas celkovej histórie najazdených kilometrov a u 4 750 vozidiel bola upravená posledná hodnota najazdených kilometrov

Ľudia by si mali automobil overiť už pred kúpou a nie až následne, pričom podľa Strelca uvádzané údaje v inzerátoch hlavne o stave najazdených kilometrov sú častokrát neaktuálne a získané neoprávnene. „Spotrebiteľov pri ojazdených vozidlách zaujímajú prioritne informácie o tom, koľko má vozidlo najazdených kilometrov a či neboli stočené. Mnohí však nevedia, ako môžu získať históriu najazdených kilometrov,“ uviedol Strelec s tým, že z nevedomosti siahnu po neoficiálnych a nedôveryhodných webových portáloch. „Mylne sa domnievajú, že získajú aktuálne a najmä overené informácie,“ hovorí.

Efektivita registra

Register prevádzkových záznamov vozidiel je pripojený aj do systému EUCARIS, cez ktorý si členské štáty EÚ vymieňajú online informácie aj o vozidlách. Len pri dovozoch vozidiel z Holandska na Slovensko sa po spustení výmeny informácií od mája 2018 do konca novembra 2018 znížil zásluhou RPZV počet „stočeniek“ zo 42,6 percenta na 5,8 percenta, čo je pokles o 36,8 percenta. Pri dovozoch z Belgicka sa podarilo od mája do augusta 2018 znížiť ich počet zo 14,8 percenta na 3,93 percenta, čiže o 10,87 percenta.

Oficiálny register je budovaný na základe odporúčaní európskych inštitúcií po vzore belgického systému Car-Pass, ktorý drží v potláčaní s odometrovými podvodmi svetové prvenstvo. „Keďže systém Car-Pass už funguje 15 rokov a ich skúsenosti tvoria základ systému na Slovensku, dovolíme si tvrdiť, že v niektorých smeroch sme už Belgičanov predbehli,“ spresnil Strelec a doplnil: „Denne do RPZV pribúdajú tisíce záznamov od vyše 2 400 prispie­vateľov. Od 20.mája 2018 majú súkromné aj štátne subjekty, ktoré pôsobia v automobilovej oblasti povinnosť zaznamenávať údaje do RPZV. Týka sa to najmä výrobcov a zástupcov výrobcov vozidiel, autobazárov, servisov, staníc technickej kontroly, pracovísk emisnej kontroly, pracovísk kontroly originality, poisťovní, leasingových spoločností, ako aj o znalcov v oblasti dopravy. Rady prispievateľov rozšírili aj subjekty, ktoré vykonávajú dražby vozidiel alebo požičovne vozidiel.“

kľúč od auta Čítajte viac Na týchto ‘jazdenkách‘ už neprerobíte. Máte jednu z nich?

RPZV je jediný celoštátny register, ktorý poskytuje oficiálne údaje o histórii najazdených kilometrov. „Pravidelné zaznamenávanie stavu najazdených kilometrov a periodická kontrola po celú dobu životného cyklu vozidla, tvoria účinný a nákladovo efektívny spôsob eliminácie podvodov s odometrami a prioritnej ochrany záujmov spotrebiteľov. Čím viac prevádzkových záznamov existuje o konkrétnom vozidle, tým sú menšie riziká spojené so stočením odometra,“ vysvetľuje Strelec.

Cez RPZV sa spotrebiteľ dostane nielen k údajom o najazdených kilometroch (ODO-Pass), ale aj k ďalším informáciám, o ktorých by mal pred kúpou vozidla vedieť: exekučná blokácia vozidla, záložné právo, možné pátranie, leasing, atď. (Príloha k ODO-Passu) a k informáciám o poškodení (Výpis o poškodeniach vozidla).

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #technická kontrola #stáčanie kilometrov #jazdené autá #ojazdené autá #Register prevádzkových záznamov vozidiel #RPZV
Články podľa značiek