TÜV Report: Toto sú tri lacné ‘hviezdy‘ bazárov. Kupujte!

Staré a lacné ešte nemusí znamenať nespoľahlivé. Tieto tri autá rozhodne stoja za to. Ich kúpou, hoci už majú na konte mnohoročnú prevádzku, chybu nespravíte. Dlhodobo vykazujú nadpriemernú spoľahlivosť. A keďže nie sú extra krásne ani štýlové, v bazároch na ne nepotrebujete „veľké peniaze“.

03.09.2021 07:00
debata (5)
Staré auto je vždy tak trochu mačkou vo vreci....
TUV - kontrola vozidiel Staré auto je vždy tak trochu mačkou vo vreci. Tieto tri sú ale podľa výsledkov TÜV Reportu extrémne spoľahlivé. Aj po viac ako desiatich rokoch.

Rebríček spoľahlivosti TÜV Report má síce množstvo kritikov, ale aj tak je už desaťročia rešpektovaným prameňom, ktorý vypovedá o kvalite áut. Vychádza z miliónov servisných kontrol na nemeckých STK a zachytáva stovky modelov. Hoci neberie do úvahy, či ide o firemné vozidlá, počet najazdených kilometrov a nerozlišuje ani druh pohonnej jednotky, iste nie je náhodou, že niektorým modelom sa v ňom dlhodobo darí a iné sú roky na jeho chvoste. Dnes sme pre vás vybrali tri autá, ktoré svojou spoľahlivosťou vysoko prevyšujú súperov. A keďže v pandemických časoch máme hlboko do vrecka, brali sme do úvahy aj nízku cenu. Tá je kombináciou troch faktorov.

AAA Auto - autobazár Čítajte viac TUV Report 2021: Toto sú najspoľahlivejšie ‘jazdenky‘ do 5 000 eur. Áno, aj také sú

Jednak vysokého veku, keďže patria do kategórie 10– až 11-ročných áut, jednak relatívne nízkeho počtu najazdených kilometrov, keďže nepatria do firemných flotíl a jednak toho, že svojím štýlom nijako extra nenadchnú. Takže nepatria k vyhľadávaným bazárovým bestsellerom. Zato sú extrémne spoľahlivé a veľmi praktické. Dnes, keď predaj nových áut padá a, naopak, v bazároch si ľudia doslova podávajú kľučky, je na uváženie, či sa o ne nezaujímať. Veľký dopyt po „jazdenkách“ totiž neustále zvyšuje tlak na cenu. Autá z druhej ruky dražejú rekordným tempom. Otáľať sa neoplatí. Toto môže byť skvelá rodinná voľba, ktorá nezruinuje váš rozpočet. Medzi 10– až 11– ročnými autami ich v spoľahlivosti porážajú len Porsche 911 alebo Audi TT, ktoré sú však v celkom inej cenovej hladine.

1. Honda Jazz (2007 – 2013)

Koeficient spoľahlivosti 14,8 % (priemer triedy 24,8 %)
Priemerný počet najazdených kilometrov 102 000 km
Honda Jazz Foto: Honda
Honda Jazz Honda Jazz

Honda Jazz je relatívne štýlovým autom i keď jej futuristická vizáž nemusí padnúť do oka každému. Je to ale neuveriteľne spoľahlivý, trvácny a praktický model. Výklopné a zároveň sklopné zadné sedadlá Jazzu, a navyše nádrž pod prednými sedadlami, dokážu vyčarovať pri celkovej dĺžke len 3,9 metra batožinový priestor s objemom od 399 litrov, čo je viac, ako ponúkal súdobý VW Golf. Problémy sa objavujú len pri automatickej prevodovke, ktorú má však len málo exemplárov, keďže Jazz sa nikdy cenou nepodkladal zákazníkom. Aj bez automatu bol poriadne drahý. A starosti občas robí prepínanie diaľkových svetiel. Nezaškodí skontrolovať ani zadné svetlá a brzdový systém. Inak vám bude Jazz slúžiť priam do nekonečna. Jeho motory 1,2 i-VTEC (66 kW) a 1,4 i-VTEC (73 kW) sú neskutočne spoľahlivé a tiež úsporné. Ceny 10– a 11-ročných exemplárov sa pohybujú na úrovni približne 4 000 eur.

2. VW Golf Plus (2004 – 2014)

Koeficient spoľahlivosti 16,4 % (priemer triedy 24,8 %)
Priemerný počet najazdených kilometrov 109 000 km
VW Golf Plus Foto: Volkswagen
VW Golf Plus VW Golf Plus

Golf Plus je derivátom klasického Golfu. Premena na MPV mu však priniesla obrovský priestor pre cestujúcich a tiež obrí kufor s objemom 505 až 1 450 litrov. Navyše je tu zadná posuvná lavica, takže si môžete regulovať, či chcete viac miesta pre posádku, alebo pre batožinu. Spoľahlivosť je naozaj jeho silnou stránkou. Ponuka motorov bola široká, tak na strane naftových, ako aj dieselových. Výkon siahal od 59 do 118 kW. Vyhnúť sa vraj treba najsilnejšiemu turbu 1,4 TSI. No aj pri iných motorizáciách sa môže objaviť priesak oleja a pri tých najstarších začínajúca korózia. Ceny vekovej kategórie, ktorú sledujeme, sa začínajú na 4 000 eurách.

3. Ford Fusion (2002 – 2012)

Koeficient spoľahlivosti 18,7 % (priemer triedy 24,8 %)
Priemerný počet najazdených kilometrov 95 000 km
Ford Fusion Foto: Ford
Ford Fusion Ford Fusion

Kombinácia hatchbacku a malého MPV vás štýlom iste nenadchne. Skôr naopak. Na toto auto nebudete nikdy pyšný. Zaparkujete ho radšej za rohom. Lenže napriek kompaktným rozmerom doň naložíte d 337 do 1 175 litrov nákladu. A jeho atmosférický motor, najmä ten s objemom 1,6 litra, vás nikdy nesklame. Ale sú tu aj chybičky. Pri exemplároch starých 10 až 11 rokov si treba dávať pozor na dieselové motory, ktoré majú problém so vstrekovaním, a tiež na automat Durashift. Občas hrozí uvoľnenie sedadiel a poruchy svetiel. Lenže sú to relatívne drobnosti, ktoré nevyžadujú veľké náklady. Zato sa nemusíte báť únikov oleja ani skorodovaného výfuku. Ceny vozidiel s takým vysokým vekom sa začínajú hlboko pod úrovňou 2 000 eur.

TUV - kontrola vozidiel Čítajte viac TÜV Report: Toto je 15 najmenej spoľahlivých 3-ročných áut

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Ford #Honda Jazz #TÜV #TÜV Report #VW Golf #Ford Fusion #ojazdené autá #autobazár #VW Golf Plus
Články podľa značiek