Nerobte chyby. Tieto najviac znižujú cenu jazdeného auta

Chcete predať vaše staré auto čo najvýhodnejšie? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho hodnotu.

09.09.2021 05:00
debata (11)
Dve rovnaké ojazdené autá nemusia mať pri... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
autobazár, autá Dve rovnaké ojazdené autá nemusia mať pri druhotnom predaji rovnakú cenu. V hre je veľa faktorov. Od najazdených kilometrov, cez technický stav a históriu až po čistotu exteriéru a interiéru či dokonca farbu.

Najdrahšie na vlastníctve auta nie sú náklady na servis, poistenie ani prostriedky, ktoré vynaložíte na palivo. Najviac dá zabrať vášmu rozpočtu strata hodnoty. Teda rozdiel medzi tým, za čo auto kúpite a za čo ho po rokoch predáte. Znížiť túto stratu sa však dá. Dve identické autá s rovnakou výbavou, rovnakým motorom a rovnakým vekom nemusia mať totiž pri druhotnom predaji tú istú cenu. Záleží od množstva faktorov. Začína sa to dokonca už pri samotnej kúpe, keď na predaj čerství zákazníci ešte vôbec nemyslia. Buďte si však istí, že ak sa rozhodnete pre populárnejšiu motorizáciu, lepšiu výbavu, žiadanú značku či atraktívnu farbu, po rokoch predáte vaše auto rýchlejšie a výhodnejšie.

Čo pri predaji zvyšuje cenu ojazdeného auta

– Aktuálne žiadaná motorizácia
– Nízky stav najazdených kilometrov
– Garážovanie
– Nadštandardná výbava: LED/xenónové svetlomety, kožené čalúnenie, hliníkové kolesá, automatická klimatizácia…
– Automatická prevodovka
– História – súkromný majiteľ, prvý majiteľ, nefajčiar, kúpené na Slovensku, pravidelný servis, nehavarované
– Platná záruka od výrobcu
– Pekný, čistý a zachovaný interiér
– Metalický lak
– Náhradná súprava pneumatík
kľúč od auta Čítajte viac Na týchto ‘jazdenkách‘ už neprerobíte. Máte jednu z nich?

A, samozrejme, cenu určuje aj to, v akom stave auto predávate. Jeho hodnota klesá nielen so zvyšujúcim sa vekom, ale aj na základe toho, ako ste s ním zaobchádzali. Realita je však skôr taká, že väčšina Slovákov venuje svojmu vozidlu len nevyhnutnú starostlivosť. Ak sa rozhodnete svoje auto predať v zanedbanom stave, môžete sa pripraviť až o tisíce eur. Naopak, správnou starostlivosťou o auto jeho hodnotu pri druhotnom predaji výrazne zvýšite a vysokú hodnotu „jazdenky“ udržíte aj o niekoľko rokov dlhšie. Technický stav a praktické alebo úžitkové vlastnosti auta však ešte stále nie sú všetkými kľúčovými faktormi, ktoré ovplyvnia jeho predajnú cenu.

Čo pri predaji znižuje cenu ojazdeného auta

– Vyšší vek vozidla
– Vysoký stav najazdených km
– Skromnejšia výbava
– Absencia klimatizácie
– História – firemný majiteľ, vozidlo bolo používané ako taxík, v autoškole, absencia servisnej knižky
– Poškodený alebo veľmi opotrebovaný interiér
– Neatraktívna farba
– Každé poškodenie karosérie
– Každá mechanická porucha
AAA Auto - autobazár Čítajte viac Autoscout24: Nemci odhalili dôvody raketového rastu cien ‘jazdeniek‘

Dôležitý je tiež vzhľad, história vozidla, ale aj aktuálna situácia na trhu s autami. Väčšina ľudí predáva auto cez autobazáre. Je to bezpečnejšie a rýchlejšie. I keď nie najvýhodnejšie, pretože výkupca musí dohodnúť cenu s rezervou na jeho zisk. Navyše, autobazáru neuniknú žiadne nedostatky. Asi by ste neverili, ale pri výkupe auta sledujú technici viac ako 100 technických parametrov. Často dokonca kúpu odmietnu. „Každé jedno auto na trhu sa pri cenotvorbe posudzuje individuálne. Samotnú cenu auta ovplyvňujú tiež ceny a počet podobných áut na trhu, poruchovosť, likvidita či záujem zákazníkov o daný model,“ vysvetľuje Karolína Topolová zo spoločnosti Aures Holding, ktorá prevádzkuje dve siete autobazárov.

Jednoduché rady, ktoré môžu pomôcť zachovať hodnotu auta

1. Dbajte na dokumentovanie histórie

Zdokumentovaná servisná história je úplne najvýznamnejším faktorom, ktorý ovplyvňuje trhovú hodnotu auta. Je dôležité pravidelne viesť si servisnú knižku, uchovávať faktúry zo servisov za opravy a výmeny dielcov. Uveďme príklad. Keď vozidlo utrpí na parkovisku škrabanec na blatníku, ktorý je nutné prelakovať, je potrebné všetko zdokumentovať a pri predaji auta byť schopný doložiť, že vozidlo nebolo havarované, ale len prelakované pre kozmetickú chybu.

2. Auto pravidelne umývajte

Umývanie karosérie je najlepší spôsob, ako zachovať dobrú povrchovú úpravu vozidla a zabrániť vzniku korózie. Práve vonkajšie kozmetické chyby na exteriéri majú totiž zásadný vplyv na predajnú cenu staršieho auta. Príkladom je aj takzvaný brzdný prach, ktorý dopadá na disky kolies, znečisťuje ich a má na ne nepriaznivý vplyv. Horúce častice sú nebezpečné najmä pri hliníkových kolesách. Vytvorí sa na nich žltohnedý spálený povlak, ktorý je dôsledkom dlhodobého zanedbávania diskov.

3. Starajte sa o čistotu interiéru

Škvrny v interiéri sú jasným znakom toho, že ste auto zanedbávali. Potom sa nečudujte, že o vaše auto nie je záujem, alebo zaň ponúkajú málo. Špeciálnu starostlivosť si vyžaduje najmä kožené čalúnenie. Aspoň raz ročne by sa malo hĺbkovo vyčistiť a netreba zabudnúť ani na pravidelnú impregnáciu kože. Dôležité je aj čistenie klimatizácie. Pravidelnou údržbou predĺžite jej životnosť, a najmä odstránite nepríjemný zápach, ktorý vytvárajú rôzne mikroorganizmy. Zápach v interiéri, nech už je spôsobený čímkoľvek, predstavuje obdobné znehodnotenie ako technický problém. Obyčajné vyvetranie vozidla či použitie sprejov alebo aromatických doplnkov a autokozmetiky tento problém rieši len krátkodobo.

4. Motor radšej neumývajte

Ďalším problémom je umývanie znečisteného motora, ktoré by majiteľ auta mal prenechať odborníkom. Vzhľadom na množstvo elektronických systémov pod kapotou sa neodporúča neodborná manipulácia a použitie vysokotlakových prístrojov. Hrozí, že vlhkosť prenikne do týchto zariadení a narobí množstvo starostí. Dobrá snaha predať auto v čo najlepšom stave sa tak skončí katastrofou.

Nemecko, počasie, záplavy Čítajte viac Pozor na zaplavené ‘jazdenky‘! Prísť môžu z Nemecka, Belgicka aj Holandska

ZDROJ: AAA Auto

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ojazdené autá #autobazár
Články podľa značiek