Pozor! Chýbajúce AdBlue ničím nenahrádzajte, radí odborník

AdBlue teoreticky môže na trhu dočasne chýbať. Našťastie ho stačí dopĺňať rádovo raz za niekoľko tisíc kilometrov. Navyše auto na jeho nedostatok upozorňuje naozaj včas, takže paniku zatiaľ určite robiť netreba.

20.10.2021 18:00
adblue Foto:
AdBlue môže byť už onedlho na pumpách nedostatkovým tovarom.
debata (51)

Z troch najväčších európskych producentov AdBlue jeden výrobu zastavil a zvyšní dvaja ju výrazne obmedzili. Dôvodom sú vysoké ceny zemného plynu, potrebné najmä pri výrobe hnojív, pri ktorej je AdBlue dodatočným produktom. Vyrábať ho samostatne sa neoplatí, ak by mala byť takáto výroba rentabilná, muselo by zdražieť rádovo a aj tak je sporné, či by bola jeho produkcia ekonomicky udržateľná.

Čo bude ďalej, je otázne, problém však zatiaľ nie je natoľko akútny, aby ho bolo nutné riešiť v horizonte dní a v horizontne týždňov sa zrejme schodné riešenie nájsť podarí. Verme, že sa nejako extrémne nepremietne do ceny tohto aditíva, ktoré sa však nepridáva do paliva, ale do výfukobvých splodín.

Ak sa vám AdBlue minie, po vypnutí motora už auto opätovne nenaštartujete, varuje Igor Michalovič, after sales manažér spoločnosti Hyundai Slovensko. Rozprával sa s ním Martin Domček.

Na trhu môže už onedlho chýbať AdBlue. Mnohým motoristom to však nič nehovorí. Čo to vlastne je?

AdBlue (registrovaná obchodná známka VDA) je v Európe a v krajinách prijímajúcich európske emisné limity kvapalné aditívum, ktoré využíva technológiu SCR (selektívna katalytická redukcia). Využíva sa pri úprave výfukových plynov naftových motorov na úroveň emisných limitov Euro 4 a vyšších.

Jeho teoretický nedostatok sa teda môže týkať výlučne majiteľov áut s naftovým motorom? A ako zistia, či je to aj ich prípad?

Stručne povedané, zákazník si to môže overiť doslova „na vlastné oči“. Výrobcovia áut sa dnes snažia zjednotiť umiestnenie nádrže na AdBlue. Väčšinou sa nachádza pri otvore na naftovú nádrž a charakterizuje ju modrý uzáver, zväčša aj s nápisom „AdBlue“. Zákazník ho však môže nájsť aj na iných miestach, preto je v prípade pochybností lepšie obrátiť sa na servis alebo si pozrieť návod na obsluhu vozidla.

Ad Blue Čítajte viac AdBlue dochádza. Majiteľov naftových áut čakajú vážne problémy!

Čo sa stane, ak sa AdBlue minie? Môže auto ďalej pokračovať v jazde? A naštartuje opätovne?

V takomto prípade vo väčšine prípadov nie je možné vozidlo po vypnutí motora opätovne naštartovať a vodičovi nezostane nič iné, než zavolať si odťah do servisu. Nejde pritom o žiadne zlyhanie techniky, výrobcovia áut sú povinní v súlade s legislatívou zamedziť prevádzke automobilu s vyčerpaným AdBlue. Dostať sa do tohto stavu je však veľmi nepravdepodobné, respektíve si vyžaduje zanedbávanie starostlivosti o vozidlo, pretože väčšina vozidiel s veľkým predstihom upozorňuje na nízku hladinu AdBlue v nádržke.

Môže jazda bez AdBlue nejako poškodiť motor?

Jazda bez AdBlue u väčšiny vozidiel nie je možná. Jazda bez tejto kvapaliny by mohla poškodiť systém riadenia emisií.

Dá sa núdzovo a krátkodobo AdBlue niečím nahradiť? Napríklad destilovanou vodou, ktorá je aj tak jeho súčasťou?

Nie, nie je ho možné nahradiť. Ako som už povedal – jazda s inou ako predpísanou kvapalinou by mohla poškodiť systém riadenia emisií vozidla.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #palivá #tankovanie #AdBlue #aditíva
Články podľa značiek