GDV: Toto je 10 najviac kradnutých áut v Nemecku. Sú medzi nimi aj dve kórejské

Hoci počet ukradnutých poistených automobilov klesol, ich hodnota sa zvýšila a poisťovne museli vyplácať rekordné plnenia.

02.11.2021 06:00
debata (1)
Pandémia vlani znížila počet krádeží áut v... Foto: Youtube
Krádež auta v Británii Pandémia vlani znížila počet krádeží áut v Nemecku. No o to viac sa dlhoprstí zamerali na drahé autá.

Nemecká asociácia poisťovní GDV (Deutschen Versicherungswir­tschaf) zverejnila rebríček najčastejšie odcudzených modelov áut za minulý rok. Keďže ide o údaje poistených áut, nemáme k dispozícii štatistiky o všetkých nahlásených krádežiach v Nemecku. To však neznižuje ich výpovednú hodnotu, lebo drahšie autá sú najčastejšou voľbou dlhoprstých. A práve prémiové a luxusné modely si majitelia poisťujú najčastejšie.

GDV zaznamenala za minulý rok pokles krádeži, čo pripisuje aj pandémii koronavírusu. Kým v roku 2019 zlodeji ukradli 14 229 vozidiel, v minulom roku to bolo „len“ 10 697 kusov. Lenže celkovo museli poistencom vyplatiť rekordnú sumu, a to 214 miliónov eur. Zároveň sa očakáva, že v tomto roku sa počet krádeži opäť zvýši jednak pre miernejšie obmedzenia spôsobené pandémiou a jednak pre ľahkovážny prístup automobiliek k zabezpečeniu bezkľúčového systému zamykania a štartovania.

Toyota C-HR - 2020 Čítajte aj Dlhoprstým zachutili hybridy. Kradnú sa ako ‘teplé rožky‘

Pokiaľ ide o samotný rebríček najčastejšie kradnutých modelov, jednoznačne mu dominuje Range Rover Velar. Na 1000 poistených kusov pripadá v priemere až 15.5 ukradnutých za minulý rok. Priemerná suma poistného plnenia pritom bola 52 158 eur. Okrem neho sa v štatistike objavuje aj Range Rover 3. generácie, čo dokazuje rizikovosť tejto značky z hľadiska krádeží.

Dva modely má v prvej jedenástke aj značka BMW, a to model X6 2. generácie a X5 3. generácie. Rovnako dva modely má v zozname aj Toyota. Konkrétne ide o Land Cruiser 4. generácie a Prius+ 1. generácie. Navyše sa k nim pridáva aj Lexus NX 1. generácie. Ďalšími modelmi medzi najkradnutejšími sú Kia Stinger 1. generácie, Porsche 911 3. generácie, Ford Edge 3. generácie a Hyundai Santa Fe 4. generácie. Konkrétne údaje uvádzame v tabuľke nižšie.

Najviac kradnuté modely v Nemecku v roku 2020 podľa GDV

Poradie Model Počet ukradnutých na 1 000 poistených Priemerná suma poistného plnenia (€)
1. Range Rover Velar 15,5 52 158
Land Rover Range Rover Velar Foto: Land Rover
Land Rover Range Rover Velar - 2021 Land Rover Range Rover Velar

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #krádež auta #GDV
Články podľa značiek