Euro NCAP: Mustang si napravil povesť. Prekvapili Hyundai aj Toyota

Októbrového kola nárazových testov Euro NCAP sa zúčastnili samé bezpečné autá. Štyri získali najvyššie hodnotenie. Len Hyundai Bayon prišiel o jednu hviezdičku. I tak ide o dobrý výsledok.

02.11.2021 12:00
debata
Najväčšími hviezdami ostatného kola testov Euto... Foto: Euro NCAP
Ford Mustang Mach-E - Euro NCAP október 2021 Najväčšími hviezdami ostatného kola testov Euto NCAP boli nové elektromobily. Najmä Mustang Mach-E, ktorý zahladil pachuť po zúfalých výsledkoch klasického Mustangu z roku 2017.

Približne po mesiaci nám Euro NCAP naservírovalo ďalšie výsledky bezpečnostných testov piatich nových áut. A má samé dobré správy. Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Hyundai Tucson a Toyota Yaris získali maximálne 5-hviezdičkové hodnotenie. O jednu hviezdičku prišiel len malý crossover Hyundai Bayon, pretože na rozdiel od svojich väčších súrodencov nemá stredový airbag. I tak označilo Euro NCAP jeho výkon za úctyhodný. Veď v ochrane dospelých, detí aj chodcov dosahuje veľmi dobré výsledky. Väčšiu pozornosť v tlačovej správe však venuje bezpečnostné konzorcium elektrickému Fordu Mustang Mach-E. A má na to dôvod.

Hyundai Ioniq 5 je ďalším dôkazom, že... Foto: Euro NCAP
Hyundai Ioniq 5 - Euro NCAP október 2021 Hyundai Ioniq 5 je ďalším dôkazom, že alternatívny pohon nejde na úkor bezpečnosti. Skôr naopak.
Euro NCAP - Dacia Sandero Stepway 2021 Čítajte viac Euro NCAP: Trapas, Dacia Sandero zlyhala v crashteste. Má len dve hviezdičky!

Veď tento elektromobil nesie meno legendárneho amerického kupé a kabrioletu, no v bezpečnosti ho prekonáva priam o celú galaxiu. V roku 2017 sa totiž klasický Mustang postaral o poriadny škandál, keď získal zahanbujúce trojhviezdičkové hodnotenie. Výkon Mustangu Mach-E tak Euro NCAP komentuje ako prísľub, že ekologická budúcnosť Fordu bude aj bezpečnou budúcnosťou. Mustang Mach-E je vybavený stredovým airbagom aj aktívnou kapotou, takže je ohľaduplný k chodcom. Navyše má balík asistenčných systémov, ktoré ponúkajú účinnú podporu vodiča. V ochrane dospelej posádky má až 92-percentné hodnotenie.

Toyota Yaris Cross je síce malé auto, ale to... Foto: Euro NCAP
Toyota Yaris Cross - Euro NCAP október 2021 Toyota Yaris Cross je síce malé auto, ale to neznamená, že si netrúfa na päť bezpečnostných hviezdičiek.
NIO SE8 - Euro NCAP 2021 Čítajte viac Euro NCAP: Dve čínske autá ‘zahviezdili‘ v crashtestoch. Ale aj vodík a elektrina

Platí to aj o elektrickom Hyundai Ioniq 5, ktorý je ďalším dôkazom, že alternatívne pohony nie sú prekážkou pre špičkovú bezpečnosť. Podobne Hyundai Tucson a Toyota Yaris Cross sú modely dostupné s hybridnou podporou. Yaris Cross navyše nadviazal na úspech Yarisu a Miraia. Na konto Tucsonu sa Euro NCAP zmienilo, že piatu hviezdičku získal tak trochu s „odretými ušami“, pretože len tesne splnil limit pre asistenčné systémy. To ale jeho výkon nijako nedegraduje. Napokon, Hyundai už viackrát dokázal, že v bezpečnosti nerobí kompromisy. Päť hviezdičiek majú na konte aj modely i30, Kona, Santa Fe, Ioniq a vodíkové Nexo.

Hyundai Bayon prišiel o jednu hviezdičku len z... Foto: Euro NCAP
Hyundai Bayon - Euro NCAP oktober 2021 Hyundai Bayon prišiel o jednu hviezdičku len z dôvodu neprítomnosti stredového airbagu. Inak by nemal problém dosiahnuť na najvyššie méty.

Výsledky testov Euro NCAP – október 2021

Euro NCAP - október 2021 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - október 2021 Euro NCAP - október 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #Hyundai Tucson #Ford Mustang Mach-E #Toyota Yaris Cross #Hyundai Ioniq 5 #Hyundai Bayon
Články podľa značiek