Pozor! Škody po hlodavcoch poisťovňa uhradiť nemusí. Ani z havarijnej...

Je veľký rozdiel v tom, či vám škodu na aute spôsobil hlodavec prehryznutím káblu, alebo to bolo torzo tela hlodavca, prípadne korisť, ktorú si tam priniesol.

15.11.2021 16:00
potkanl
Hlodavce môžu spôsobiť v motorovom priestore tisícové škody.
debata (5)

Teplý motor láka drobné hlodavce počas celého roka, ale najmä v chladnejších mesiacoch, ktoré práve prichádzajú. Útočisko v ňom hľadajú najmä kuny, lasice, plchy, potkany, ale aj ďalšie hlodavce, prípadne mačky.

Najmä hlodavce však dokážu narobiť poriadne škody vedia prehryznúť káble elektroinštalácie, zapaľovania, brzdového systému, ale napríklad autor tohto článku takto úplne prišiel o izoláciu kapoty v motorovej časti. A to ešte obišiel dobre, pretože vozidlo zostalo funkčné a žiaden kábel nebol prehyznutý.

V takejto situácii sa mnohí vodiči spoliehajú na havarijnú poistku, cez ktorú chcú takto spôsobené škody uhradiť. Občas však môžu zostať zaskočení. Nie každú škodu spôsobenú zvieraťom v priestore motora totiž havarijná poistka automaticky kryje.

Treba si lepšie prečítať presné znenie poistky, pretože zväčša je tam napísané, že takáto poistka kryje poškodenie káblov, hadíc, obkladov alebo izolačných materiálov na vozidle spôsobených ohryzením alebo prehryznutím hlodavcami.

prasklina Čítajte viac Myslíte si, že poškodené čelné sklo vám uhradia z PZP? Zabudnite!

Zvieratá však môžu v motorovom priestore spôsobiť vážne škody aj bez toho, aby prehrýzli káble. Ak vodič auto naštartuje a napríklad mačka nestihne vybehnúť, dostane sa medzi rozvodové remene motora, čo sa často končí pre zviera tragicky a pre auto škodou. Škoda na motore, ktorá takto vznikne, sa v zmysle vyššie napísaného nedá považovať za škodu spôsobenú hlodavcami, ktorú kryje havarijná poistka a preto budú nakoniec musieť zaplatiť vodiči opravu zo svojho.

„Takéto prípady nespadajú automaticky pod krytie z havarijnej poistky a posudzujeme ich individuálne od prípadu k prípadu,“ uviedol Jiří Moravec z oddelenia likvidácie škôd na motorových vozidlách poisťovne Uniqa. A nespadajú tam ani prípady, keď sa pod kapotou nájdu vtáky, alebo škody spôsobia torzá vtákov či drobných hlodavcov, ktoré si tam iné zvieratá doniesli ako korisť.

výtlky, jamy, diery, cesty, defekt Čítajte viac Koleso poškodené výtlkom? Od poisťovní môžete získať stovky eur!

Preto si treba dávať pozor a pred jazdou v zime aspoň po kapote pobúchať. To zvieratá, ktoré sa teoreticky skrývajú v motorovom priestore, môže dostatočne vyplašiť ne to, aby ušli. Vy sa tak vyhnete škode, ktorá môže byť rátaná v stovkách eur, nepríjemnému dohadovaniu sa s poisťovňou a ani nehovoriac o čistení motorového priestoru, ktoré vám rozhodne nikto nebude závidieť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie auta #hlodavce pod kapotou #havarijná poistka #prehryznuté káble
Články podľa značiek