Toto je 5 zmien v cestnom zákone, ktoré uľahčia život cyklistom

Zákon zavádza pojem bicyklová cesta, stanovuje povinný bočný odstup pri predbiehaní a jednoznačne definuje prednosť pri jazde vo vyznačenom, prípadne stavebne oddelenom cyklopruhu.

29.11.2021 14:00
debata (52)
Zákon  mení aj prednosť pri jazde vo vyznačenom... Foto: TASR, Martin Baumann
cyklisti, bicykel, Zákon mení aj prednosť pri jazde vo vyznačenom a vyznačenom a stavebne oddelenom cyklopruhu.

Bezpečnosť na cestách by sa mala zlepšiť. Plénum Národnej rady (NR) SR totiž schválilo novelu zákona o cestnej premávke. Tá, okrem iného, jednoznačne definuje aj bočný odstup pri predbiehaní cyklistov autami.

Prioritným cieľom novely je jasne definovať a spresniť bočný odstup pri predbiehaní zraniteľných účastníkov cestnej premávky. Konkrétne ide o predbiehanie cyklistov, ale aj chodcov či užívateľov kolobežiek.

elektrobicykel Čítajte viac Elektrobicykel nie je lacný, nevyberajte unáhlene

Dôležité je, že do zákona sa zavádza a definuje aj nový pojem „bicyklová cesta“. Ide o cestu vymedzenú dopravnou značkou, na ktorej „auto je hosť“. Vjazd motorových vozidiel do tejto cesty je prípustný len vtedy, ak to umožní dodatková tabuľa, a aj vtedy majú cyklisti vždy prednosť.

Päť dôležitých zmien, týkajúcich sa cyklistov

1. Odstup pri predbiehaní

To je základná a hlavná zmena. Vodič automobilu musí zachovávať dostatočný bočný odstup od cyklistu (ale aj kolobežkára), ktorý je najmenej jeden meter pri rýchlosti do 50 kilometrov za hodinu (km/h) a 1,5 metra pri vyššej rýchlosti. Zároveň sa jasne stanovuje, že vodič pri predbiehaní musí prihliadať najmä na rýchlosť, druh svojho i predchádzaného vozidla, poveternostné podmienky a stav a povahu vozovky. To bude dôležité napríklad pri posudzovaní miery zavinenia niektorých nehôd a kolíznych situácií.

2. Jednoznačná prednosť

Jasne sa ustanovuje aj prednosť každého, kto ide priamo, pred tým, kto odbočuje, a to bez ohľadu na stavebnú formu a oddelenosť cesty. Prednosť sa týka aj cyklistu idúceho súbežne s hlavnou cestou, zväčša po ceste pre cyklistov. Konkrétne to znamená, že doteraz ak cyklista išiel v namaľovanom cyklopruhu, pri križovaní vedľajšej cesty mal prednosť, ale ak bol cyklopruh stavebne oddelený, už musel dať prednosť on všetkým ostatným. Po novom má prednosť bez ohľadu ba to, či je alebo nie je cyklopruh oddelený od hlavnej cesty.

3. Bezpečnejšie odbočovanie

Toto je druhá najdôležitejšia zmena. K základným povinnostiam vodiča pridáva aj neohrozenie cyklistov na cestičke pre cyklistov, pri odbočovaní a vchádzaní na cestu. Zároveň sa zakazuje zastavenie vozidla nielen na priechode pre chodcov a priechode pre cyklistov, ale aj na mieste na prechádzanie. Okrem toho sa navrhuje umožniť cyklistovi nedodržiavať striktne povinnosť pri odbočovaní vľavo zaradiť sa čo najďalej vľavo v časti vozovky. (Tým sa vyhýba potencionálne nebezpečnej situácii, keď sa po odbočení musí opäť vrátiť na pravú stranu vozovky. De facto toto „hlúpe“ pravidlo prakticky nikto nedodržiaval, teraz sa iba zlegalizoval status quo.)

Ak vám náhodou nič nehovorí „miesto na prechádzanie“, tak sa ním rozumie miesto, ktoré je spravidla stavebno-technicky prispôsobené na prechádzanie chodcov cez vozovku, avšak nie je vyznačené ako priechod pre chodcov. Preto na ňom chodci nemajú prednosť a z hľadiska pravidiel o prechádzaní cez cestu sa uplatňujú pravidlá o prechádzaní mimo priechod. Miesto na prechádzanie sa vyznačuje dvoma prerušovanými čiarami vzdialenými od seba spravidla 4 metre.

4. Jazda po chodníku

Predkladatelia navrhli umožniť jazdenie na chodníku aj cyklistom, ktorí sprevádzajú alebo vezú na bicykli dieťa do 10 rokov.

5. Jazda v skupine

Rozširuje sa aj možnosť cyklistov jazdiť vedľa seba len na cestičke pre cyklistov aj o iné druhy komunikácií, na ktorých nie je voľnejší pohyb cyklistov problematický. Okrem toho sa dopĺňa možnosť jazdy vedľa seba pre skupinové jazdy. To má zabrániť nebezpečným predbiehacím manévrom, ak je skupina cyklistov, idúcich predpisovo za sebou neúmerne dlhá.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyklisti #zákon o cestnej premávke #predbiehanie cyklistov #bočný odstup
Články podľa značiek