Vodiči pozor: Nový cestný zákon zakáže parkovanie na chodníkoch!

Od marca budúceho roku bude možné parkovať na chodníkoch výlučne tam, kde to povolí značka. Výnimku dostanú len bicykle a motorky.

02.12.2021 07:00
parkovanie, chodník Foto: ,
Podľa novely cestného zákona sa parkovať na chodníkoch bude môcť len tam, kde to povolí dopravné značenie.
debata (100)

V súvislosti s novelou zákona o cestnej premávke sa najviac hovorí o zmenách, súvisiacich s cyklistami. Tie najdôležitejšie sme zhrnuli v samostatnom článku Toto je 5 zmien v cestnom zákone, ktoré uľahčia život cyklistom…

V tomto zákone je však ešte jedna dôležitá zmena, týkajúca sa všetkých vodičov, ktorá mnohým z nich od marca môže výrazne znepríjemniť život. Ide o zákaz parkovania na chodníkoch, ktorý bude platiť automaticky všade tam, kde nebude výslovne značkou parkovanie na chodníkoch povolené. Konkrétne sa v paragrafe 52 a v jeho druhom odseku sa píše: „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať…", pričom výnimky platia len pre vodičov samovyvažovacích vozidiel, cyklistov a motorkárov.

Tí aj po tom, ako zákon vstúpi v marci do platnosti budú môcť na chodníkoch parkovať, pravda s tým, že pre chodcov zostane voľný priestor so šírkou minimálne 1,5 metra. Parkovanie na chodníkoch bude po novom možné len vtedy, ak ho výslovne povolí dopravná značka.

Používania chodníku sa týka aj ďalšia novinka – po jeho pravej strane (presnejšie: len po jeho pravej strane) budú môcť jazdiť na bicykloch deti a ich dospelý sprievod, ktorý ich na bicykli vezie, ťahá v prípojnom vozíku alebo doprevádza. Nesmú však pri tom nijako obmedziť a ani ohroziť chodcov.

Zrušenie parkovania na chodníkoch spolu s čoraz prísnejšou parkovacou politikou v jednotlivých mestách môže výrazne skomplikovať situáciu najmä vodičov v centrách, kde nie je dostatok alternatívnych parkovacích miest.

parkovanie, parkovisko, auto, bratislava Čítajte viac Do Bratislavy denne prichádza vyše 33-tisíc áut. Mesto ich chce zastaviť

Predkladatelia zákona si to však nemyslia. Podľa nich je totiž parkovanie na chodníkoch je už dnes výrazne obmedzené dvomi súvisiacimi podmienkami: kvôli zaparkovaniu sa nesmie jazdiť po chodníku a možno na ňom parkovať len ak je priľahlý k ceste. Podľa nich teda úplným zákazom parkovania na chodníkoch nepríde k zásadnej redukcii parkovacích miest.

Naopak – podľa navrhovateľov budú môcť mestá obce regulovať parkovanie lepšie a pozitívnych spôsobom. Odpadne im nutnosť osádzať stĺpiky a rôzne zábrany všade tam, kde nechcú, aby autá parkovali, ale naopak – stačí im na miestach, kde je parkovanie na chodníku vhodné alebo nutné jednoducho osadiť značky, ktoré ho povolia.

Okrem týchto úsekov bude totiž všade inde zakázané, takže od marca budúceho roku vám bude hroziť pokuta aj v prípade, ak auto odstavíte zaparkované čiastočne na chodníku a vedľa bude zachovaný odstup 1,5 metra. Uvidíme, ako sa tento zákon naozaj presadí v praxi, nakoľko pomôže zvýšiť bezpečnosť chodcov a čí bude skutočne pre vodičov tak zásadným obmedzením, ako to môže vyzerať na prvý pohľad.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyklisti #cestný zákon #novela cestného zákona #parkovanie na chodníkoch
Články podľa značiek