Toto sú najbezpečnejšie autá roka 2021. Škoda má dve zlaté!

V Mladej Boleslavi musia otvárať šampanské. Na crashtesty posla totiž Škoda vlani dva nové modely a oba sa ocitli medzi najlepšími v bilančnom hodnotení Best in Class. Ocenených bolo však aj ďalších sedem áut.

07.01.2022 16:00
debata (4)
Vlani podstúpilo nárazové skúšky 33 nových... Foto: Euro NCAP
Škoda Enyaq iV - Euro NCAP apríl 2021 Vlani podstúpilo nárazové skúšky 33 nových modelov áut. Až 22 z nich dosiahlo na najvyššie 5-hviezdičkové hodnotenie. Zvlášť veľký úspech sa podaril Škode. Jej Enyaq iV porazil dokonca aj neporovnateľne drahšie BMW iX.

Vlani organizácia Euro NCAP preverovala bezpečnosť celkom 33 nových modelov áut, z toho 22 získalo najvyššie bezpečnostné hodnotenie, teda päť hviezdičiek. Ale aj medzi tými sú rozdiely. Preto bruselské konzorcium oceňuje začiatkom každého roka tie absolútne najlepšie. Bilancia Best in Class, teda najlepší v triede, má tentoraz šesť kategórií. Podmienkou totiž je, že v danej triede sa museli v období predošlého roka zúčastniť najmenej tri modely. Ocenené môžu byť ale len tie, pri ktorých nebola zistená žiadna kritická oblasť.

Najvyššie hodnotenie si odnáša šesť vozidiel a tri majú striebornú medailu. Najúspešnejšia bol vlani Škoda. Vďaka elektrickému Enyaqu iV získala zlato v triede malých SUV a vďaka Fabii zlato v triede malých rodinných áut. Enyaqu sa dokonca podarilo tromfnúť mníchovskú pýchu – BMW iX, ktoré sa muselo zmieriť s druhou priečkou, hoci ide o elektromobil s dvojnásobnou cenou. Rovnako úctyhodný je výsledok Fabie – auta, ktoré sa drží cenou naozaj pri zemi, pritom ponúka špičkovú bezpečnosť.

Dacia Spring - Euro NCAP 2021 Čítajte viac Euro NCAP: Katastrofa. Elektrický Renault Zoe a Dacia Spring sú ‘cynické‘

Dve zlaté priečky má aj Mercedes-Benz, ale len s jediným modelom. V triede luxusných áut totiž „zahviezdila“ nová elektrická vlajková loď EQS a rovnako bodovala aj medzi elektromobilmi. V oboch prípadoch porazila švédsky Polestar 2 na druhom mieste. Spomenúť musíme aj malé MPV, kde sa najlepšie umiestnili Toyota Yaris Cross a VW Caddy, hoci Yaris Cross má k triede MPV naozaj ďaleko. Skôr ide o malé SUV, kde je však celkom iný víťaz – je ním Nissan Qashqai.

„Rok 2021 bol pre automobilový priemysel veľmi ťažký. Nedostatok komponentov, najmä polovodičov, bol ďalšou ranou po covidovej kríze. To ovplyvnilo vývojové harmonogramy, výrobu aj predaj. Napriek tomu prišlo na trh veľa nových modelov áut, z ktorých mnohé sú elektrické alebo hybridné a mnohé z nich dosiahli päťhviezdičkové hodnotenie. Je to vizitka skvelej práce nielen pre víťazov, ale aj pre modely na druhej priečke, z ktorých niektoré boli naozaj veľmi tesnými kandidátmi na prvé miesto vo svojich kategóriách," komentoval vlaňajší rok Michiel van Ratingen, šéf Euro NCAP.

Luxusné autá

1. Mercedes-Benz EQS

Počet hviezdičiek Dospelí Deti Chodci Asistenčné systémy
5 96 % 91 % 76 % 80 %
Mercedes-Benz EQS - 2021 Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS - 2021 Mercedes-Benz EQS - 2021

2. Polestar 2

Počet hviezdičiek Dospelí Deti Chodci Asistenčné systémy
5 93 % 89 % 80 % 83 %
Polestar 2 - 2019 Foto: Polestar
Polestar 2 - 2019 Polestar 2 - 2019

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Volkswagen #BMW #Nissan #Škoda #Mercedes-Benz #VW #Euro NCAP #Polestar #bezpečnosť áut #crashtesty
Články podľa značiek