Consumer Reports: Týchto 10 áut by si už majitelia nekúpili. ‘Víťaz‘ šokuje!

Prieskum spotrebiteľského magazínu Consumer Reports prebiehal síce v USA, ale niektoré z modelov poznáme dobre aj na starom kontinente. Nehovoriac o „víťazovi“ tohto negatívneho rebríčka.

24.01.2022 05:00
debata (3)
Jeepy sú možno snom mnohých chlapov, ale ak... Foto: Jeep
Jeep Renegade/Compass 4xe - 2020 Jeepy sú možno snom mnohých chlapov, ale ak nemáte na Wrangler, budú pre vás tie malé asi sklamaním. Ukázal to aj prieskum v USA. Renagade a Compass by si už tí, ktorí s nimi majú skúsenosti, nekúpili.

Existuje mnoho štatistík o spoľahlivosti áut, o ich kvalite a o tom, či sú s nimi majitelia spokojní. Tou najlepšou vizitkou pre daný model však je, ak sa spotrebiteľ pri výbere toho nového rozhodne ostať verný značke aj konkrétnemu autu. A to je presne otázka, ktorú americký Consumer Reports kladie každoročne tisícom motoristov. Samozrejme, sú tu víťazi, my sa ale najprv pozrieme na chvost tohto rebríčka – na autá, pri ktorých sa väčšina majiteľov rozhodla, že ako nové by si ho už nekúpili. Keďže ide o americkú štatistiku, nemala by to byť pre nás veľká trauma. Bohužiaľ, je tu päť modelov, ktoré dobre poznáme.

Niekdajší európsky, ale aj svetový hit – Nissan... Foto: Nissan
Nissan Qashqai - 2017 Niekdajší európsky, ale aj svetový hit – Nissan Qashqai, zakladateľ crosoverov, sa veru tiež nemá čím chváliť. Nepresvedčil až 58 % svojich majiteľov.

Hovoriť o najlepších asi nemá v tejto súvislosti zmysel, ale jednookými medzi slepými sú Kia Forte a Cadillac XT4. Forte sa u nás nepredávalo, ale kompaktné SUV prémiovej značky GM do Európy dorazilo. Bohužiaľ, až 53 % opýtaných, teda viac ako polovica jeho amerických majiteľov, si povedalo – nikdy viac. A ešte o chlp horšie sú na tom dva v Európe dobre známe Jeepy – Renegade a Compass – mimochodom, vyrábané v Taliansku. Znovu by si ich kúpilo len 46 % pôvodných majiteľov, čo však znamená, že 54 % nie. Podobne je na tom SUV Infiniti Q50, luxusné SUV Nissanu, ktoré svojho času brázdilo aj naše cesty. Stále však nie sme na dne.

Na chvoste je asi najväčšie prekvapenie tohto... Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Na chvoste je asi najväčšie prekvapenie tohto negatívneho rebríčka. Toyotu C-HR by sme tu naozaj nečakali. Za Atlantikom sklamala až 71 % svojich majiteľov.

Oveľa horšie skóre má totiž Nissan Rogue Sport, čo je pre nás dobre známy Nissan Qashqai. Až 58 % majiteľov by si radšej vybralo iné SUV. Luxusný sedan Infiniti Q50 so 60-percentnou nespokojnosťou môžeme rýchlo preskočiť a pozrieť sa na oveľa známejší model. Je ním Ford Eco Sport, malé SUV určené pôvodne len pre juhoamerický kontinent. Jeho pokus preniknúť viac na sever a nakoniec aj do Európy, nebol korunovaný nadšeným potleskom zákazníkov. Až 70 % z tých, ktorí ho mali, by už do tej istej rieky nevstúpilo. Ale asi najväčší šok zažijeme pri pohľade na tú najspodnejšiu priečku.

Toyota, servis Čítajte viac Najspoľahlivejšie autá vyrábajú v Ázii. Na Európu zabudnite!

Nájdeme tu totiž auto nielen dobre známe v Európe, ale aj model značky preslávenej spoľahlivosťou. Hovoríme o Toyote C-HR. Až neuveriteľných 71 % opýtaných majiteľov by si už toto športovo ladené hybridné SUV, či skôr crossover, nevybralo. Dôvod? Podľa Consumer Reports zaostávalo C-HR za očakávaniami v oblasti akcelerácie, ponúkaného priestoru v kabíne a v kufri či akustického komfortu. Jednoducho, C-HR je hlučné. Majitelia sa tiež sťažovali na zlý výhľad. Na druhej strane sa musíme C-HR zastať. Tento športový crossover je na prvý pohľad špecifický a od začiatku na to treba prihliadať. Navyše ponúka hybridný pohon, na ktorý nie sú Američania celkom zvyknutí, zvlášť nie v malých autách.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Toyota #Nissan #Ford #Cadillac #Infiniti #Jeep #spoľahlivosť áut #Consumer Reports
Články podľa značiek