Kupujete jazdené auto online? Pri týchto prvkoch výbavy predajcovia často klamú

Na trhu chýbajú nové aj jazdené autá. Mnohí preto volia ich nákup online. Má to však svoje úskalia.

01.02.2022 10:00
Mercedes, online predaj
Kúpa nového aj jazdeného auta online má svoje výhody aj nevýhody. (Ilustračné foto)
debata

Skladové zásoby sa kvôli čipovej kríze rýchlo vyprázdnili a na nové autá z výroby sa čaká omnoho dlhšie ako kedysi. Preto rastie predaj jazdených áut a spolu so záujmom o ne aj ich ceny. Mnohí preto pri kúpe jazdených áut začínajú kvôli nižšej cene využívať internet a sú ochotní kúpiť jazdené auto online aj bez toho, aby ho videli.

Má to svoje výhody v podobe väčšej ponuky a možnosti nájsť lepšiu cenu, no aj nevýhody v podobe nemožnosti auto vyskúšať. Samozrejme, pri takomto nákupe máte možnosť tovar v stanovenej lehote vrátiť aj bez udania dôvodu, no mnohým komplikáciám možno predísť dôsledným výberom.

Spoločnosť Carvago na základe preverenia viac ako 10 000 vozidiel vytvorila rebríček piatich výbavových prvkoch, pri ktorých predajcovia jazdených áut uvádzajú nepresnosti, alebo priamo klamú a uvádzajú výbavu, ktorú auto vôbec nemá.

Toto je 5 prvkov výbavy, pri ktorých sa najviac podvádza

(Rebríček vychádza zo skúseností technikov Carvago pri technickej obhliadke áut. Číslo v zátvorkách hovorí, v akom percente prípadov táto výbava v kontrolovanom aute chýbala.)

Elektricky nastaviteľné sedadlá (20 % „klamlivých“ inzerátov)

Elektrické ovládanie sedadiel.
sedadla Elektrické ovládanie sedadiel.
  • Možno to prekvapí, ale najviac nepresností – či už zámerných alebo náhodných – sa v online inzerátoch objavuje pri elektrickom nastavovaní sedadiel. Každý piaty inzerát, ktorý v popise výbavy obsahuje elektricky nastaviteľné sedačky, je prinajmenšom nepresný. Najmä ak vám na tomto výbavovom prvku špeciálne záleží, overte si vopred – ak to nevidno z fotiek – či náhodou nejde len o sedadlá, elektricky posuvné pozdĺžne a všetko ostatné sa nastavuje manuálne.

Tempomat alebo adaptívny tempomat (15 % „klamlivých“ inzerátov)

Adaptívny tempomat.
tempomat Adaptívny tempomat.
  • Adaptívny tempomat znie lepšie a je aj technologicky vyspelejší, hoci podľa nášho názoru je niekedy „obyčajný hlúpy“ tempomat pri jazde oveľa pohodlnejší. Tempomat sa často v inzerítoch spomína, aj keď vo výbave chýba, respektíve je označený ako adaptívny, aj keď túto funkciu nemá. Overte si preto vopred, čo je to za „tempomat“ ponúkaný v inzeráte, pretože každý siedmy, kde je tempomat spomínaný, o ňom „klame“. Buď sa naň predajcu spýtajte, alebo si na fotkách všímajte ovládacie prvky. Ovládacie prvky adaptívneho tempomatu zvyčajne obsahujú tlačidlá na nastavenie vzdialenosti, a to buď na páčke pod volantom alebo priamo na volante.

Bezkľúčové odomykanie (15 % „klamlivých“ inzerátov)

Bezkľúčový prístup.
keyless Bezkľúčový prístup.
  • Bezkľúčový prístup do vozidla je žiadaným komfortným prvkom, zvyšujúcim jeho cenu. Pri starších „prémiových“ autách sa však často nevyskytuje, no zákazníci ho očakávajú a tak sa v popise áut tejto kategórie občas objavuje, aj keď fakticky chýba. Či ho auto má, sa zväčša z nie príliš kvalitných fotiek nedá zistiť, treba si túto informáciu nechať od predajcu priamo potvrdiť.

Okenné rolety (12 % „klamlivých“ inzerátov)

Sťahovacie, respektíve zaťahovacie rolety.
roleta Sťahovacie, respektíve zaťahovacie rolety.
  • V tomto prípade nemusí ísť ani tak o zlý úmysel samotného predajcu, okenné rolety a zatmavené sklá sa v niektorých zahraničných inzerátoch popisujú rovnako. Ak máte malé deti a vyložene vám ide o zaťahovacie rolety, ak ich na fotkách jednoznačne nevidíte, nechajte si ich predajcom zvlášť nafotiť.

Druhá sada kolies (10 % percent „klamlivých“ inzerátov)

Druhá sada pneumatík.
pneu Druhá sada pneumatík.
  • Z inzerátov sa niekedy zdá, že druhá sada kolies (zvyčajne so zimnými pneumatikami) je pri jazdených vozidlách takmer samozrejmosťou. Ak si však zákazník kolesá nevyžiada, predajca ich záujemcovi ponúkne ako bonus až v rámci rokovaní o cene vozidla. Overte si pri nich nielen kvalitu dezénu, ale aj dátum výroby, ten je na každej pneumatike uvádzaný. Desať a viacročné pneumatiky mohli byť málo jazdené a majú dobrý dezén, v skutočnosti však vekom ich guma stvrdla natoľko, že výrazne strácajú priľnavosť a sú priam nebezpečné.
debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #predaj jazdených áut #Carvago #online predaj áut
Články podľa značiek