Vodiči pozor! Končí platnosť ročnej diaľničnej známky

Už dlhší čas sa uvažuje, že ročná diaľničná známka bode zrušená a v platnosti zostane len 365-dňová. Tento krok je zrejme len otázkou času.

31.01.2022 16:00
dialničná známka, eznamka, nds, Foto: ,
Diaľničné známky je možné kúpiť na predajných miestach, prostredníctvom internetu alebo cez mobilnú aplikáciu.
debata

Tí, ktorí ste v uplynulom roku dali prednosť kúpe ročnej diaľničnej známky (e-známky, resp. eDZ) a ešte nemáte novú, máte najvyšší čas na jej kúpu, pretože platnosť minuloročnej dnes končí. Najjednoduchšie si možno novú zakúpiť cez oficiálnu predajnú stránku www.eznamka.sk. Online možno kúpiť všetky typy diaľničných známok – ročnú, 365-dňovú, 30-dňovú a aj 10-dňovú.

Toto sú aktuálne ceny a doby platnosti:

  • Diaľničná známka s ročnou platnosťou je platná od 1. januára príslušného kalendárneho roka, alebo odo dňa jej úhrady v príslušnom kalendárnom roku, do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka. Jej cena je 50 eur.
  • Diaľničná známka s 365-dňovou platnosťou je platná 365 dní vrátane dňa určeného užívateľom vymedzených úsekov ciest. Jej cena je 50 eur.
  • Diaľničná známka s 30-dňovou platnosťou je platná 30 dní vrátane dňa určeného užívateľom. Jej cena je 14 eur.
  • Diaľničná známka s 10-dňovou platnosťou je platná 10 dní vrátane dňa určeného užívateľom. Jej cena je 10 eur.

Pri ročnej diaľničnej známke sa uvažovalo, že sa z dôvodu klesajúceho záujmu zruší, zatiaľ sa tak nestalo a ani nebol dôvod, až tak zle sa v skutočnosti nepredáva. Logicky najpredávanejšou známkou bola v uplynulom roku bola 10-dňová, druhou najpredávanejšou 365-dňová a za ňou nasledovala ročná eDZ. Z hľadiska tržieb za diaľničné známky však bola situácia iná.

Celkové tržby z predaja e-známok dosiahli v roku 2021 podľa dát Národnej diaľničnej spoločnosti úroveň 70 865 616 eur bez DPH (cca 85 miliónov eur s DPH), pričom najväčší podiel na nich mal predaj 365-dňovej e-známky – 47,77 percenta. Celkový podiel na tržbách ročnej eDZ bol 22,77 percenta, čo je o niečo viac, než pri predaji 10-dňovej.

Ročná známka zrejme nakoniec stratí naozaj opodstatnenie, v súčasnosti jej však niektorí vodiči dávajú ešte prednosť, pretože ak si ju kúpia hneď začiatkom roku, platí až do konca januára nasledujúceho roku, teda o mesiac dlhšie, než ročná. Od februára je však pri porovnaní ročnej a 365-dňovej eDz ekonomickejšou alternatívou nákup tej druhej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #diaľničná známka #eDZ
Články podľa značiek