Pozor na tankovanie v zahraničí! Za veľa paliva v bandaskách hrozí mastná pokuta!

Lacné tankovanie najmä v Poľsku láka mnohých motoristov. Nemali by však zabúdať na dodržiavanie zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja. Inak im hrozí pokuta.

11.02.2022 05:00
SUV - tankovanie Foto:
Aj keď je benzín v Poľsku lacný, s tankovaním do bandasiek to netreba preháňať!
debata (19)

Nižšie ceny pohonných látok v zahraničí lákajú v týchto dňoch viacerých motoristov. Nemali by však zabúdať na dodržiavanie zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja. Tankovanie pohonných látok na súkromné účely v zahraničí má totiž svoje pravidlá. Informuje o tom Finančná správa na svojom webe.

V prípade, ak sa chcete pri návrate na územie Slovenska vyhnúť daňovej povinnosti, treba dbať na množstvo paliva, ktoré si v zahraničí natankujete. Daňová povinnosť pri preprave pohonných látok z iného členského štátu EÚ na území Slovenska fyzickou osobou na súkromné účely totiž nevzniká len z množstva pohonných látok, ktoré sa nachádzajú v bežnej výrobcom pevne zabudovanej nádrži dopravného prostriedku a v jednej prenosnej nádrži do objemu 10 litrov (vrátane).

V prípade, že si ako fyzická osoba na súkromné účely natankujete väčšie množstvo, ste povinní vypočítať si spotrebnú daň s použitím aktuálnej sadzby spotrebnej dane, bezodkladne podať colnému úradu daňové priznanie a zaplatiť spotrebnú daň.

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac Lacný benzín v Rakúsku skončí, zavedú naň emisnú daň

Colný úrad je oprávnený zastavovať vozidlá, zisťovať množstvo prepravovaného paliva. V prípade, ak kontrolovaná osoba nevie preukázať pôvod alebo spôsob nadobudnutia minerálneho oleja , resp. pohonných látok, tak okrem vzniku daňovej povinnosti z množstva minerálneho oleja, ktorej pôvod a spôsob nadobudnutia nevie preukázať, jej je colný úrad povinný uloží aj pokutu od 100 do 100 000 eur. V blokovom konaní je možné uložiť pokutu do výšky 165 eur.

Ak osoba, ktorej vznikla daňová povinnosť, nepodá daňové priznanie, colný úrad jej je povinný uložiť pokutu od 30 do 16 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #pohonné hmoty #lacný benzín #drahý benzín #tankovanie v zahraničí
Články podľa značiek