ADAC: Toto je prvý veľký test letných ‘gúm‘. Najslabšia je zo Slovenska!

Nemecký ADAC si vzal na paškál v prvom teste letných pneumatík rozmer 185/65 R15 pre malé mestské autá. A má dobré správy. Ani jeden zo šestnástich plášťov nezlyhal. Rozdiely tu však sú. V cene aj vo vlastnostiach.

24.02.2022 05:00
debata (13)
ADAC testoval letné pneumatiky na typickom... Foto: ADAC
ADAC - test letných pneumatík 2022 ADAC testoval letné pneumatiky na typickom reprezentantovi mestských áut – Volkswagene Polo. Celkovo porovnával šestnásť produktov.

Pneumatiky s profilom 185/65 R15 obúvajú najmä malé mestské autá. Od tých najmenších, ako je Fiat Panda, cez VW Polo, Škodu Fabia, Renault Clio, Hyundai i20 až po niektoré modely prémiových značiek – napríklad Mercedes-Benz triedy A a Audi A1. Občas však môžeme tento rozmer vidieť aj na základných verziách modelov nižšej strednej triedy. Typickým príkladom je Hyundai i30 a Kia Ceed. Rukami testerov ADAC-u prešlo celkom šestnásť pneumatík od šestnástich výrobcov v cenovom rozpätí od 76 do 107 eur. Ako to dopadlo?

Continental - prezúvanie Čítajte viac Chcete dojazdiť zimné ‘gumy‘ v lete? Nie je to dobrý nápad

Tento rok má nemecký autoklub pre motoristov dobré správy. Žiaden trapas sa nekonal. Šesť pneumatík dosiahlo na hodnotenie „dobré“ a zvyšných desať dostalo známku „uspokojivé“. To znamená, že pri žiadnej nenašiel ADAC vážne nedostatky, ktoré by ju celkom diskvalifikovali. Rozdiely tu však predsa len sú. A nie malé. ADAC však zdôrazňuje, že ak sa dokážete zžiť s niektorou slabinou konkrétneho plášťa, nemusí byť zlou voľbou, hoci nepatrí k najlepším. Zato zväčša k najlacnejším. O to viac odporúča nazrieť do podrobných výsledkov, ktoré hodnotia letné pneumatiky v šiestich disciplínach.

Víťazom testu je pneumatika Goodyear... Foto: Goodyear
Goodyear Efficient Grip Performance 2 Víťazom testu je pneumatika Goodyear EfficientGrip Performance 2. Nebola síce najlepšia za sucha ani za mokra, ale preukázala veľmi vyvážené vlastnosti a k tomu excelentnú životnosť.

Najdôležitejšie je správanie na vode, ktoré má na celkovej známke až 40-percentný podiel. Nasleduje správanie na suchej ceste s 20-percentným podielom. Rovnaký podiel má aj odolnosť voči opotrebeniu, čo je jedno z ekologických kritérií. Na ekonomiku prevádzky a komfort, respektíve hluk, pripadá po zvyšných 10 %. Víťaz môže byť však len jeden. A tým je Goodyear EfficientGrip Performance 2, nielen pre dobré správanie za sucha a za mokra, ale aj pre svoju dlhú životnosť, najvyššiu zo všetkých testovaných pneumatík. ADAC ho preto odporúča najmä tým, ktorí ročne najazdia veľa kilometrov.

Michelin Uptis - 2022 Čítajte viac Michelin Uptis: Bezvzduchová pneumatika sa blíži. Dostane ju nový Bolt

Nasledujúce dva plášte Bridgestone Turanza T005 a Michelin Primacy 4 porážali síce Goodyear za sucha aj za mokra, ale práve na úkor nižšieho kilometrového výkonu. Ak ste však občasný vodič, môžu byť pre vás výhodnejšie. Len o málo horšie výsledky dosiahli pneumatiky Pirelli Cinturato P1 Verde, Dunlop Sport BluResponse a Giti GitiSynergy H2, stále to však stačilo na hodnotenie „dobré“. Ich silnou stránkou je vyvážené správanie na suchom aj mokrom asfalte. Nasledujúcich desať pneumatík však už malo nejaký problém, ktorý im bránil dostať vyššiu známku.

Continental, častý víťaz testov, tentoraz s... Foto: Continental
Continental Eco Contact 6 Continental, častý víťaz testov, tentoraz s pneumatikou EcoContact 6 neuspel medzi najlepšími. Mal však ďaleko najlepšie výsledky v šetrení palivom.

Tak napríklad „gumy“ Laufenn G Fit EQ+, Continental EcoContact 6, Firestone Roadhawk a Semperit Speed-Life 3 síce presviedčajú dobrými vlastnosťami na suchej vozovke, no na mokrej ceste už nie sú také presvedčivé. Väčšina týchto plášťov patrí k lacnejším značkám prémiových výrobcov. Laufenn spadá pod Hankook, Firestone pod Bridgestone a Semperit je značka Continentalu. Jedinou výnimkou v skupine slabších pneumatík za mokra je práve Continental EcoContact 6. Na druhej strane dosahuje veľmi dobré hodnotenie v dvoch environmentálnych disciplínach – teda v nízkom valivom odpore a životnosti.

GoodYear, ekologická pneumatika Čítajte viac GoodYear predstavil obnoviteľnú pneumatiku: zo sóje, ryžových šupiek a PET fliaš

Čo sa týka úspory paliva, plášť Continentalu je ďaleko pred zvyškom poľa a zodpovedá svojmu názvu EcoContact. Napriek tomu, že má najmenšiu hĺbku dezénu, boduje aj prekvapivo dobrým kilometrovým výkonom. BF Goodrich Advantage (značka Michelinu) vykazuje na suchej a mokrej vozovke slabé stránky, ktoré viedli k zníženému celkovému hodnoteniu. Pre Falken Sincera SN110 Ecorun a Vredestein Ultrac (značka Apollo Tires) bolo zas osudné vysoké opotrebenie. Najmä Ultrac však ukázal dobré výsledky za mokra aj za sucha, a preto môže byť dobrou alternatívou pre vodičov, ktorí často nejazdia.

Matador MP47 Hectorra 3 zo Slovenska síce... Foto: Matador
Matador MP47 Hectorra 3 Matador MP47 Hectorra 3 zo Slovenska síce neukázal žiadnu „fatálnu“ slabinu, no i tak skončil na poslednom mieste. Doplatil na zlé výsledky na suchej ceste. Mnohé ospravedlní najnižšia cena.

Zo zvyšných troch pneumatík, ktoré vykazujú slabiny na suchej a mokrej vozovke, vyniká Fulda EcoControl HP 2 (značka Goodyearu) aspoň vysokým kilometrovým výkonom. Cooper CS7 je slabý vo všetkých disciplínach s výnimkou nízkeho valivého odporu. Najslabšie hodnotenie s celkovou známkou 3,3 však patrí slovenskému plášťu Matador MP47 Hectorra 3 (značka Continentalu), ktorý ukázal najhoršie správanie na suchej ceste zo všetkých testovaných plášťov. To je pri letnej pneumatike naozaj problém. Ten nedokázali zahľadiť ani v celku slušné výsledky v ekonomike prevádzky a životnosti.

ADAC v závere zdôrazňuje, že pri výbere tej správnej pneumatiky treba čítať medzi riadkami a najmä poznať svoj vlastný jazdný profil. Pretože len tak je možné nájsť pneumatiku, ktorá vám najlepšie vyhovuje z hľadiska vlastností a ceny. Dobrou správou však tento rok je, že ak sa rozhodnete pre ktorúkoľvek, ani v jednom prípade sa nevystavujete „fatálnym“ rizikám.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #test letných pneumatík #letné pneumatiky
Články podľa značiek