Audi a Porsche opätovne zvolávajú 100 000 áut. Prvá oprava nedopadla dobre

Audi zvoláva 100 000 áut kvôli problému, ktorý nemusel byť riadne opravený pri prvej zvolávačke. Mohol by spôsobiť problémy s geometriou zadnej nápravy a zapríčiniť nerovnomerné a rýchlejšie opotrebenie pneumatík.

25.02.2022 12:00
Audi RS3 Sedan - 2021 Foto:
Audi musí na pomerne veľkom počte áut vykonať "opravu opravy".
debata

Pomerne veľká zvolávačka, týkajúca sa značky Audi, presnejšie modelov A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q7, Q8 a e-tron vyrobených v rokoch 2019 až 2021 (do apríla) prebehla v júni minulého roku a týkala sa približne 150-tisíc vozidiel. Jej dôvodom bola výmena matice na excentrickej skrutke priečneho ramena zadnej nápravy, ktorá by mohla kvôli koróznemu namáhaniu prasknúť a zhoršiť ovládateľnosť vozidla pri vysokých rýchlostiach. Približne dve tretiny z týchto áut musia do servisov opäť, oprava totiž nebola vykonaná dobre.

Ukázalo sa však, že kvôli nesprávnym pokynom pre technikov mohli byť na závesoch zadnej nápravy použité matice, ktoré nespĺňali technické špecifikácie a nebola zrejme ani urobená geometria, čo viedlo k rýchlejšiemu a nerovnomernému opotrebeniu pneumatík. Informovala o tom samotná značka prostredníctvom svojho hovorcu. Tento problém sa týka aj zatiaľ presne nešpecifikovaného počtu modelov Porsche Cayenne, len v Nemecku je ich približne 170.

Felicity Ace Čítajte viac Na požiarom zničenej lodi bez posádky sú stovky áut Porsche, Bentley a Audi

V správe nemeckého Spolkového úradu pre motorovú dopravu (KBA), ktorý na tento problém poukázal neverejne už skôr, je ako dôvod akcie uvedené „zlé nastavenie kolies“, ktoré „v extrémnych prípadoch môže viesť k strate tlaku v pneumatikách“. V autorizovanom servise budú kolesá nastavené a v prípade potreby aj vymenené zadné pneumatiky. Oprava by mala trvať dve až tri a pol hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Porsche #zvolávacia akcia
Články podľa značiek