Vodiči pozor! Za parkovanie na chodníkoch už hrozí pokuta

Za parkovanie na chodníku môžete dostať pokutu až 75 eur. Aj vtedy, ak na ňom zostane pre chodcov voľných 1,5 metra.

02.03.2022 18:00
parkovanie Foto:
Od začiatku marca možno na chodníkoch parkovať už len tam, kde je to značkou vyslovene povolené. (Ilustračné foto)
debata (13)

V súvislosti s novelou zákona o cestnej premávke sme ešte začiatkom decembra minulého roku informovali, že obsahuje jednu zásadnú a v praxi aktuálne len ťažko udržateľnú zmenu. Ide o zákaz parkovania na chodníkoch, ktorý bude platiť automaticky všade tam, kde nebude výslovne značkou parkovanie na chodníkoch povolené. Konkrétne sa v paragrafe 52 a v jeho druhom odseku sa píše: „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať…", pričom výnimky platia len pre vodičov samovyvažovacích vozidiel, cyklistov a motorkárov.

Na prelome januára a februára to vyzeralo tak, že poslancom sa podarí platnosť tejto zmeny posunúť aspoň o rok. „V mimoriadne exponovaných lokalitách spôsobí táto nová úprava mnohým obciam, respektíve mestám a mestským častiam parkovací kolaps, keďže vzhľadom na počet áut tieto jednotky územnej samosprávy jednoducho nemajú a do tejto doby nestihnú vytvoriť nové parkovacie miesta, respektíve vyznačiť dopravné značenie, ktoré umožní parkovanie na chodníkoch,“ tvrdili poslanci v dôvodovej správe k navrhovanej „novele novely“ cestného zákona. Ale nepodarilo sa. Aspoň zatiaľ.

parkovanie, chodník Čítajte viac Zákaz parkovania na chodníkoch: Poslanci vraj nevedeli, za čo hlasujú

Do Národnej rady SR bol predložený návrh zákona o cestnej premávke aj s úpravou, ktorá by mala umožniť mestám a obciam získať čas na vyriešenie nedostatku parkovacích miest a autá by vďaka nej mohli v prechodnom období parkovať aj na chodníku podľa doterajších pravidiel. Prechodné obdobie by malo trvať do konca marca 2024. Ale zatiaľ nebol schválený. A tak na chodníkoch mimo vyznačených plôch od utorka obyvatelia slovenských miest a obcí bez porušenia zákona nezaparkujú. Starostovia väčšiny z nich zatiaľ vyhlasujú, že budú k autám, ktoré tento zákaz porušujú, zatiaľ pristupovať veľkoryso.

Na toleranciu vyzvali v Bratislave napríklad starosta Ružinova Martin Chren a aj starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Prvý hovorí, že zákon bol prijatý narýchlo a mestské časti sa mu nemali čas prispôsobiť, druhý pripomína, že mestská časť Nové mesto bola budovaná aj v 30. a 40. rokoch, keď sa parkovacie miesta neplánovali.

PAAS Čítajte viac Bratislava spustila parkovací systém. Je komplikovaný, drahý a neprehľadný

Mesto Žilina odporúča vodičom rešpektovať novelu zákona, no podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka budú motoristov na ňu a zákaz parkovania na chodníkoch spočiatku preventívne upozorňovať. Podobne to vidia aj v Košiciach, náčelník mestskej polície Slavomír Pavelčák. Ten predpokladá, že v prvých dňoch platnosti novely zákona obmedzujúceho parkovanie na chodníkoch, budú využívať dohovor, pretože chcú motoristov najprv o novele informovať, nie v prvom rade sankcionovať.

Minimálne bratislavská mestská polícia ale možno nebude tak „tolerantná“. „Za priestupok bude možné uložiť pokutu do 50 eur v blokovom konaní alebo majiteľa auta riešiť formou takzvanej objektívnej zodpovednosti, kde je pokuta vo výške 78 eur. Samozrejme, vodičov je možné riešiť aj dohovorom,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičovás tým, že výška pokuty a jej forma bude závisieť aj od závažnosti priestupku. Polícia ubezpečuje, že bude preverovať každý oznam na linku 159 alebo zaslaný prostredníctvom webu či mobilných aplikácií.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #cestný zákon #novela cestného zákona #pokuty za parkovanie #parkovanie na chodníkoch
Články podľa značiek