TÜV 2022: Pri týchto ojazdených SUV sa treba mať na pozore. Sú najmenej spoľahlivé

Dopyt po športovo úžitkových vozidlách rastie medzi novými, ale aj ojazdenými autami. A keďže ceny na trhu s „jazdenkami“ rastú, treba pri kúpe zvážiť všetky aspekty. Medzi tie hlavné patrí určite spoľahlivosť.

21.03.2022 06:00
debata (6)
Sieť nemeckých staníc technických kontrol TÜV... Foto: TÜV
TÜV Report 2016 Sieť nemeckých staníc technických kontrol TÜV minulý rok vybavila 9,6 milióna vozidiel.

SUV a crossovery sú univerzálne autá, ktorá si obľubu získali vďaka niekoľkým typickým vlastnostiam. Niekomu imponujú pre zvýšenú svetlú výšku a ľahšie nastupovanie, iní oceňujú veľký vnútorný a batožinový priestor. Nie každý si však môže dovoliť nové auto, a preto prichádza na rad auto z druhej ruky.

A práve pri výbere ojazdeného SUV alebo crossoveru môžu poslúžiť údaje nemeckej siete staníc technických kontrol TÜV, ktoré v každoročnom reporte vyhodnocujú poruchovosť jednotlivých modelov. Ide o objektívnu štatistiku, ktorá zohľadňuje len nedostatky zabraňujúce úspešnému absolvovaniu technickej kontroly, no ide o databázu s 9,6 miliónmi kontrol, čo nemožno ignorovať.

TUV Report - 2017 Čítajte aj TÜV Report 2022: Veľký test spoľahlivosti prináša jedno nemilé prekvapenie

Tradične sú modely áut rozdelené podľa veku do piatich kategórií, pričom počet najazdených kilometrov sa nezohľadňuje. Spoľahlivosť automobilov určuje miera poruchovosti daného modelu vyjadrená percentami, a teda koľko vozidiel neprešlo technickou kontrolou v danej vekovej kategórii.

Kým pri najspoľahlivejších nachádzame často zástupcov nemeckých prémiových značiek, na opačnom konci rebríčka sa ocitajú „tradiční hriešnici“, ale aj modely, ktoré si s nespoľahlivosťou spája málokto.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #crossover #spoľahlivosť #poruchovosť #TUV report 2022
Články podľa značiek