Falošný poplach: Na Slovensku v autách do 3,5 tony nebudú povinné tachografy

Vodiči dodávok do 3,5 tony jazdiaci na Slovensku nebudú musieť mať tachograf druhej generácie teraz, ale ani o štyri roky.

28.04.2022 20:00
tachograf
Povinné tachografy pre autá do 3,5 tony na Slovensku nebudú. V medzinárodnej preprave sa však naozaj zavedú.
debata (1)

V niektorých médiách sa objavili informácie, že vodiči malých dodávkových automobilov do 3,5 tony sa musia pripraviť na novú povinnosť. Ich autá budú musieť byť vybavené novými tachografmi a po ich inštalácii sa na nich budú vzťahovať rovnaké pravidlá, ako na veľké nákladné autá jazdiace v režime TIR. A to by riadne skomplikovalo život všetkým kuriérom a lokálnym zásobovačom. Na šťastie sa tak nestane.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) na sociálnej sieti vyhlásil tieto informácie za nepravdivé, respektíve mylné. Respektíve, pravdou je, že aj vozidlá do 3,5 tony naozaj budú musieť mať nové tachografy nainštalované. Nie však „onedlho“ a nie v rámci vnútroštátnej dopravy. Doležal upresnil, že táto povinnosť bude platiť iba v prípade medzinárodnej dopravy, aj to navyše až od 1. júla 2026 anie 2022. Tieto zmeny vychádzajú z novej legislatívy Európskej únie, tzv. balíka mobility.

„Čiže nič dramatické sa nemení. Štandardným kuriérom, ktorí poskytujú so svojimi dodávkami služby na území Slovenska, žiadna povinnosť mať tachograf nevyplýva. Týka sa to iba medzinárodnej dopravy a až od júla 2026,” povedal Doležal. „Zmeny sa týkajú aj našich prevádzkovateľov týchto vozidiel od 2,5 do 3,5 tony, ale spočívajú len v tom, že si musia zaregistrovať túto živnosť, resp. musia získať oprávnenie, ktoré vydáva okresný úrad,” vysvetlil minister dopravy

Podľa ministra spomínané zmeny súvisia s unifikáciou pravidiel v tejto oblasti v Európskej únii a ide o jej rozhodnutie. „Je to zosúladenie podmienok v jednotlivých krajinách, súvisí to s podmienkami vodičov,” dodal k téme Doležal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #tachograf #dodávky do 3 #5 tony
Články podľa značiek