Pokračovanie článku: Prečo auto občas neštartuje? Stať sa to môže aj v lete

Batéria sa nenabíja

Elektrinu si auto vyrába v alternátore (trojfázovom generátore) počas jazdy, dočasne sa ukladá v batérii a potom je k dispozícii na naštartovanie a prevádzku vozidla. Ak však dôjde k jeho poruche, akumulátor sa nenabíja. Zvyčajne je to viditeľné podľa trvalo rozsvieteného symbolu batérie na palubnej doske. Za normálnych okolností toto zobrazenie totiž zmizne ihneď po naštartovaní. Potom sa z batérie prúd len odoberá. Lepším prípadom je, ak alternátor zlyhá len kvôli uvoľnenému alebo opotrebovanému hnaciemu remeňu. Potom stačí remeň vymeniť.

Malé hlodavce vedia narobiť veľké problémy....
potkanl Malé hlodavce vedia narobiť veľké problémy. Častejšie, než by ste predpokladali.

Čo ak je ale batéria nabitá a auto aj tak nejde naštartovať? Môže to byť kvôli prerušeniu elektrického obvodu. Napríklad vplyvom korózie. V autách slúži totiž oceľová karoséria ako „mínusový“ pól. Súčiastky ako alternátor či batéria sú preto pripojené priamo k nej. Ak hrdza zastaví tok prúdu, objavia sa aj problémy so štartovaním. Lepším prípadom je, ak máte len uvoľnené uvoľnené napájacie káble. Pri starších autách to býva bežné. Potom treba kontakty batérie očistiť a dotiahnuť skrutky na káblových svorkách. Toto zvládnete aj bez návštevy servisu.

potkanl Čítajte viac Pozor! Škody po hlodavcoch poisťovňa uhradiť nemusí. Ani z havarijnej...

Lenže vinník neúspešného štartovania môže pochádzať aj zo zvieracej ríše. Neverili by ste, koľko ľudí má skúsenosti s kunami, ktoré vedia narobiť pod kapotou poriadnu „paseku“. Najmä ak s autom parkujete kdesi v rodinnom dome na vidieku. Kuny totiž milujú všetky gumené elastické komponenty, ako sú hadice, zapaľovacie káble, elektrické vedenia a tiež izolačný materiál. Ak ich prehryzú, objavia sa hneď problémy so štartovaním. Potom neostáva nič iné ako poškodené komponenty vymeniť. Lacné to nebude.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #porucha #batéria #štartovanie #alternátor
Články podľa značiek