Euro NCAP: Šesť áut, ale len 28 hviezd. Peugeot 308 a Astra o jednu prišli

V májovom kole crashtestov získali štyri autá plný počet bezpečnostných hviezdičiek. Aj európske auto roka Kia EV6. Súrodenci Opel Astra a Peugeot 308 sa však museli uspokojiť so štyrmi. Chýbajú im totiž niektoré nové ochranné prvky.

27.05.2022 14:00
debata
Peugeot 308 prišiel o jednu hviezdičku. Chýba... Foto: Euro NCAP
Peugeot 308 - Euro NCAP 2022 Peugeot 308 prišiel o jednu hviezdičku. Chýba mu totiž stredový airbag a niektoré preventívne systémy.

Bruselské bezpečnostné konzorcium Euro NCAP prichádza s výsledkami ďalšieho kola nárazových testov. Nedialo sa v ňom nič dramatické, ako prednedávnom, keď sa nová Dacia Jogger zmohla len na jednu jedinú bezpečnostnú hviezdičku. Ale bez zaváhania sa to nezaobišlo. So stratou jednej hviezdičky totiž zo šiestich áut odišli hneď dve. Hovoríme o súrodencoch Peugeot 308 a novom Ople Astra, teda modeloch postavených na platforme EMP2 koncernu Stellantis. Problém im robil ofsetový aj nárazový test s úplným prekrytím, kde dvojičky ukázali len hraničnú ochranu pred poranením hrudníka.

Komisári Euro NCAP Oplu a Peugeotu tiež vyčítali absenciu stredového airbagu, teda bezpečnostného vankúša medzi vodičom a spolujazdcom, ktorý sa pomaly stáva bežnou súčasťou moderných áut. A hoci Astra aj 308 obsahujú veľa asistenčných systémov na predchádzanie kolíziám, niektoré im chýbajú. Takže v tomto kritériu získali 65, respektíve 66 %, najmenej zo šiestich testovaných noviniek. To boli ďalšie zbytočné bodové straty. Navyše, slabé hodnotenie asistenčných systémov sa premieta aj do výsledku ochrany dospelých a chodcov. Bola to chyba, ktorej sa zvyšné štyri modely nedopustili.

Pozrite si výsledky májového kola Euro NCAP

Euro NCAP - máj 2022 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - máj 2022 Euro NCAP - máj 2022

Elektrická Kia EV6, mimochodom úradujúce európske auto roka 2022, Mercedes-Benz C, elektrické Volvo C40 Recharge aj MPV VW Multivan si z testov odniesli po päť hviezdičiek. Ich hodnotenie asistenčných systémov bolo cez 80 %, v prípade Volva dokonca až 89 %. Takže aj výsledky ochrany dospelých dopadli excelentne so skóre nad 90 %. Najväčší rozdiel vykázala štvorica päťhviezdičkových modelov v ochrane chodcov, kde Mercedes-Benz výrazne dominoval hodnotením 80 % vďaka aktívnej kapote. Mercedes-Benz C však zapôsobil aj z dôvodu ponuky technológie Car-to-X, teda vzájomnej komunikácie vozidiel, ktorá umožňuje odovzdávať varovania o rizikách cestnej premávky.

Uvidíme, či koncern Stellantis doplní svoje ambiciózne novinky stredovým airbagom a niektorými asistenčnými systémami, hoci aj štvorhviezdičkové skóre je veľmi dobrým hodnotením. V budúcnosti sa však budú kritériá v tejto oblasti sprísňovať. Euro NCAP totiž tvrdí, že predchádzanie nehodám je najefektívnejšou ochranou. „Vyhýbanie sa zrážke je rovnako dôležité ako ochrana počas nárazu. Výhody toho, že sa jednoducho nedostanete do kolízie, sú nespochybniteľné. Takže v nasledujúcich rokoch budeme klásť stále väčší dôraz na preventívne systémy a niektorí výrobcovia budú musieť pokračovať v zlepšovaní na tomto poli, ak nechcú zaostať za konkurenciou,“ povedal Michiel van Ratingen, šéf Euro NCAP.

Opel Astra a Peugeot 308 prišli o jednu... Foto: Euro NCAP
Opel Astra - Euro NCAP 2022 Opel Astra a Peugeot 308 prišli o jednu hviezdičku. Najmä z dôvodu nižšieho hodnotenia v kategórii asistenčných systémov a absencie stredového airbagu. Tieto dvojičky stoja na spoločnej platforme EMP2 koncernu Stellantis.
Mercedes-Benz triedy C nemal so ziskom piatich... Foto: Euro NCAP
Mercedes-Benz C - Euro NCAP 2022 Mercedes-Benz triedy C nemal so ziskom piatich hviezdičiek najmenšie problémy. Navyše exceloval v ochrane chodcov a pochvalu si odniesol aj za možnosť vybaviť vozidlo systémom vzájomného varovania Car-2-X.
Úradujúce európske auto roka Kia EV6 dosiahla... Foto: Euro NCAP
Kia EV6 - Euro NCAP 2022 Úradujúce európske auto roka Kia EV6 dosiahla tiež na najvyššie 5-hviezdičkové hodnotenie.
VW Multivan z triedy MPV bol zo šestice... Foto: Euro NCAP
VW Multivan - Euro NCAP 2022 VW Multivan z triedy MPV bol zo šestice testovaných áut tak trochu exotom. To mu ale neublížilo, tiež dostal päť hviezdičiek a nesklamal ani v ochrane chodcov.
Volvo C40 Recharge získalo najvyššie hodnotenie... Foto: Euro NCAP
Volvo C40 Recharge - Euro NCAP 2022 Volvo C40 Recharge získalo najvyššie hodnotenie v kategórii asistenčných systémov. Túto má konzorcium Euro NCAP naozaj rado.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot 308 #Euro NCAP #Opel Astra #Mercedes-Benz C #VW Multivan #crashtesty #Volvo C40 Recharge #Kia EV6
Články podľa značiek