Mercedes-Benz zvoláva takmer milión SUV. Môžu im zlyhať brzdy

Celosvetová zvolávacia akcia sa týka SUV tried ML a GL a prémiového MPV triedy R vyrobených v rokoch 2004 až 2015. Majitelia by ich dočasne nemali využívať.

07.06.2022 12:00
Nemecko Daimler Hospodárstvo 1. Štvrťrok  Výsledky Foto:
Mercedes má problém - tento rok musí zorganizovať už druhú obrovskú zvolávaciu akciu.
debata

Tento rok už v poradí druhá mega-zvolávacia akcia Mercedesu-Benz sa týka približne 994-tisíc áut. Problém je pomerne vážny, môže totiž viesť k zlyhaniu bŕzd.

„Korózia na posilňovači bŕzd môže v najhoršom prípade viesť k prerušeniu spojenia medzi brzdovým pedálom a brzdovým systémom. To by mohlo viesť k zlyhaniu bŕzd,“ uvádza protokol 011819 nemeckého Spolkového úradu pre dopravu (KBA), ktorý akciu monitoruje. Tieto závery potvrdil aj samotný výrobca v oficiálnom vyhlásení: „V zriedkavých prípadoch veľmi silnej korózie by mohlo dôjsť pri obzvlášť silnom alebo prudkom brzdnom manévri k mechanickému poškodeniu posilňovača bŕzd, pri ktorom by zlyhalo spojenie medzi brzdovým pedálom a brzdovým systémom,“ vysvetlil nemecký výrobca, ktorý pre agentúru AFP doplnil, že tento krok bol urobený na základe „analýzy ojedinelých hlásení pri niektorých vozidlách“.

Zvolávacia akcia s internými kódmi 4290005 a 4290006 začína okamžite. „Do doby, než kontrola prebehne, žiadame našich zákazníkov, aby so svojimi vozidlami nejazdili,“ dodal Mercedes vo vyhlásení pre AFP.

Mercedes-Benz - posilňovač bŕzd Čítajte viac Mercedes-Benz zvoláva takmer milión áut. Hrozí im požiar

Problém s brzdami a možným rizikom požiaru pritom Mercedes-Benz riešil už aj začiatkom tohto roku. Konkrétne v januári 2022 Mercedes-Benz oznámil zvolávaciu akciu pre približne 850 000 vozidiel niekoľkých modelových radov. Problém spočíva v netesnosti medzi okruhmi chladiacej kvapaliny a podtlakového čerpadla. Pokiaľ chladiaca kvapalina prenikne k elektrickému prepínaciemu ventilu, môže dôjsť k prehriatu a následnému požiaru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #zvolávacia akcia #zlyhanie bŕzd
Články podľa značiek