Kde sa oplatí tankovať cestou k moru? Len nie v Maďarsku!

Ak mierite k Jadranu alebo Čiernemu moru, vyhnite sa maďarským čerpacím staniciam. Lákajú síce na najnižšie ceny, no v skutočnosti sú najvyššie.

16.06.2022 05:00
debata (10)
Ceny benzínu a nafty vzrástli v celej Európe. V... Foto: Lucia Lauková
tankovanie benzin nafta rajka Ceny benzínu a nafty vzrástli v celej Európe. V niektorých krajinách ako v Srbsku, Bulharsku, Slovinsku alebo Rumunsku sú však nižšie ako u nás. V Maďarsku je to len naoko.

Cesta autom k moru bude tento rok pre slovenských dovolenkárov výrazne drahšia. Kým poplatky za diaľnice upravovali štáty ako Rakúsko či Maďarsko len kozmeticky, ceny palív vyleteli priam do nebies. Veď kým vlani v lete sme tankovali liter benzínu alebo nafty maximálne za 1,4 eura, teraz zaplatíte za 95-oktánový benzín priemerne 1,85 eura a za motorovú naftu 1,78 eura. Jednoducho, v medziročnom porovnaní vzrástla cena benzínu o 37 a nafty až o neuveriteľných 49 %! A podobne je to vo všetkých krajinách, ktoré vedú k vytúženému Jadranskému, Čiernemu alebo Stredozemnému moru.

Chorvátske diaľnice Čítajte viac Cesta k moru opäť zdražela. Pozrite si diaľničné poplatky

Dôvodom je rast cien ropy na svetových trhoch. Príčiny teraz ale dajme bokom. Pozrime sa, koľko stoja pohonné hmoty v krajinách, ktorými budete prechádzať, kde sa vám oplatí natankovať a kde nie. Ak mierite k Jadranu cez Rakúsko a Slovinsko, benzín aj nafta sú najlacnejšie v Slovinsku. Za liter benzínu zaplatíte 1,56 a za liter nafty 1,67 eura. Takže najvýhodnejšie je natankovať na Slovensku len toľko paliva, aby ste prišli do Slovinska a tu dotankovať „plnú“. Podobne to urobte cestou späť. Ak potrebujete tankovať v Chorvátsku, príliš si s tým hlavu nelámte, ceny sú podobné tým slovenským.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #Srbsko #Chorvátsko #Slovinsko #Rumunsko #Bulharsko #ceny PHM #ceny benzínu #ceny nafty
Články podľa značiek