Hľadáte lacné rodinné auto? Toto je TOP 5 prehliadaných 'jazdeniek' do 20 000 eur

Ceny nových áut prudko rastú. A s nimi aj ceny tých ojazdených. Navyše je áut nedostatok. Napriek tomu existujú v autobazároch priam ideálne rodinné a cenovo dostupné modely, ktoré sa akosi míňajú so záujmom zákazníkov. Toto je päť najlepších.

22.06.2022 05:00
debata (17)
Ako by malo vyzerať ideálne rodinné auto? Malo... Foto: Škoda-Auto
Škoda Fabia Combi - 2015 Ako by malo vyzerať ideálne rodinné auto? Malo by mať praktický interiér, veľký kufor, dostatočný výkon a napríkald aj parkovacie senzory.

Čipová kríza, nedostatok áut a inflácia dvíhajú ceny nových áut do nebies. Svetlo na konci tunela je zatiaľ v nedohľadne. Väčšina záujemcov o nové autá sa navyše musí zmieriť s dlhými dodacími lehotami. A tí, ktorí sa vyberú po „jazdenku“ do autobazára, narazia aj tu na nedostatok vozidiel. Tie dobré sú už dávno „fuč“ a tie, čo zostávajú, majú viac rokov a viac najazdených kilometrov. Napriek tomu sú drahšie ako pred rokom či dvoma. Situácia však nie je beznádejná.

Existujú totiž výnimky – autá, ktoré sú kvalitné, sú k dispozícii, majú priaznivú cenu, len akosi unikli pozornosti. Možno kvôli imidžu značky alebo preto, že nepatria k ikonám svojich tried. To ale neznamená, že nie sú dobrou voľbou. Tu je päť tipov na skvelé rodinné „jazdenky“, s ktorými nič nepokazíte. A nejde o fikciu, ale o reálne ponuky, vychádzajúce z databázy najväčšieho elektronického „trhoviska“ jazdených áut Carvago, ktoré má v ponuke 700-tisíc vozidiel s vekom do 10 rokov a maximálne 160 000 najazdenými kilometrami.

Autobazár Čítajte viac Jazdené autá raketovo zdraželi. Len v tomto roku aj o 20 %!

Kritériá pre výber týchto áut boli však ešte prísnejšie, pretože pri rodinnom aute nemá nik chuť investovať do opráv. Preto majú vek maximálne štyri roky, najazdených maximálne 99 000 km a zmestia sa do ceny 20 000 eur, ktorá by mohla byť rodinou akceptovaná. Museli tiež splniť nároky rodiny na dostatočne veľký interiér, batožinový priestor a variabilitu. A keďže hatchbacky a malé sedany pre potreby bežnej rodiny dávno nestačia, asi neprekvapí, že do TOP 5 sa dostali len autá s karosériou kombi, MPV alebo SUV.

TUV - technická kontrola Čítajte viac TÜV Report 2022: Toto sú ‘katastrofy na kolesách‘. Obíďte ich oblúkom

Tam sa však nároky Carvaga ešte neskončili. Filtrom prešli len vozidlá s automatickou prevodovkou, čo ocenia najmä matky voziace deti do školy či na krúžky, s infotainmentom schopným zrkadliť smartfóny cez Apple CarPlay alebo Android Auto a sú tiež vybavené cúvacími senzormi. Požadovaný bol výkon aspoň 120 koní, teda 88 kW, ktorý je minimom pre bezpečné predbiehanie. Zvlášť v súvislosti s rodinným autom, ktoré je často plne obsadené a v kufri má kopu dovolenkovej batožiny.

"V Carvagu dlhodobo zbierame dáta z európskych trhov a sledujeme vývoj cien jazdených áut. Na základe toho sme identifikovali výhodné rodinné modely, ktoré sú zaujímavou alternatívou k vychyteným autám, ako Volkswagenu Passat či Škode Superb. Kým ale tieto za posledný rok zdraželi aj o 20 %, vozidlá v našom výbere si cenu zachovali, prípadne stúpla len zanedbateľne,“ povedal Jiří Červenka, expert trhoviska Carvago.com. Päť tipov Carvaga uvádzame v abecednom poradí.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť #ojazdené autá #Carvago
Články podľa značiek