Pozor, zmeny pri PZP: Poistné krytie sa už nevzťahuje na Rusko a ani Bielorusko

Po novom už treba pri ceste do Ruska a Bieloruska uzavrieť tzv. hraničné poistenie. PZP na ich území totiž stráca platnosť.

24.06.2022 12:00
zelená karta Foto: ,
"Zelená karta" je už dlhšie biela. Dôvodom zmeny farby je zjednodušenie jej tlače doma.
debata (6)

Vojna na Ukrajine ovplyvnila aj povinné zmluvné poistenie (PZP) motorových vozidiel. Po novom je už na medzinárodnej automobilovej poisťovacej karte (tzv. zelená, resp. biela karta), obmedzená platnosť pre územie Ruska a Bieloruska. Klienti, ktorí si uzatvárajú nové zmluvy, v nich už tieto krajiny majú preškrtnuté.

„Povinné zmluvné poistenie im teda nebude poskytovať krytie ani v Rusku, ani v Bielorusku. Pre staršie, aktuálne platné zmluvy platí, že sa ich táto zmena dotkne s časovým posunom a to od najbližšieho výročia zmluvy,“ vysvetľuje hovorkyňa Union poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Motoristov, ktorí dostanú novú kartu, bez hraničného poistenia s autom do Ruska, ani Bieloruska, policajti nepustia. Takže netreba zabudnúť vybaviť si tento typ poistenia, určený presne pre podobné situácie.

Zelená karta je už len biela

Doklad o tom, že je auto povinne zmluvne poistené (PZP), známy ako zelená karta, je už od leta minulého roka len v čierno-bielom formáte. Dokument v zelenom prevedení sa od 1. júla zrušil. Zmena farby zelenej karty súvisí najmä s digitalizáciou a silnejúcim trendom zasielania komunikácie e-mailom. Okrem farby sa mení aj formát dokladu, keď po novom nebude karta obojstranná, ale jednostranná, čo tiež uľahčí jej vytlačenie v domácom prostredí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zelená karta #hraničné poistenie #cesta do Ruska #cesta do Bieloruska
Články podľa značiek