Chystáte sa autom k moru? Pozor na pokuty, môžu rozbiť váš rozpočet!

Pozrite si prehľad dopravných predpisov a pokút za najčastejšie dopravné priestupky v prímorských aj tranzitných krajinách. Ak už ale náhodou pokutu dostanete, neváhajte ju zaplatiť. Na mieste je to vždy lacnejšie. A nespoliehajte sa ani na to, že na vašu pokutu zahraniční policajti zabudnú.

24.06.2022 05:00
debata (1)
Na ceste k vytúženému Jadranu či Stredozemnému... Foto: HAC
Chorvátske diaľnice Na ceste k vytúženému Jadranu či Stredozemnému moru dodržiavajte dopravné predpisy. Pokuty sú mastné...

Tento rok sa budeme cestou k moru cítiť slobodnejšie. Či sa už chystáte k Jadranskému, Čiernemu, alebo Stredozemnému moru, nebudeme potrebovať žiadne potvrdenia v súvislosti s koronavírusom. No striehnuť na vás môžu iné nebezpečenstvá. Napríklad na cestách. Aby ste sa vyhli nepríjemnostiam, dodržiavajte dopravné predpisy. V jednotlivých krajinách sa ale líšia. Kým v takom Rakúsku alebo Maďarsku si to môžete šinúť cestou do Chorvátska na diaľnici tradične rýchlosťou 130 km/h, v Srbsku, ktoré vás čaká na ceste do Bulharska, je maximálka len 120 km/h. V Chorvátsku zas pre vodičov s vekom do 24 rokov platí znížený rýchlostný limit o 10 km/h.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Kde sa oplatí tankovať cestou k moru? Len nie v Maďarsku!

Podobne je to s alkoholom. Kým Chorvátsko, Bulharsko či Rakúsko tolerujú malé množstvo „radosti“ v krvi, v Maďarsku alebo v Rumunsku pre ňu pochopenie nemajú, platí tam nulová tolerancia. Najlepšie je preto neriskovať. Pokuty sú totiž mastné a môžu zruinovať váš dovolenkový rozpočet. Sadzby ostávajú v tomto roku prakticky nezmenené. Obdobie pandémie nebolo práve tým, kedy by vlády jednotlivých krajín veľmi tlačili na zvyšovanie sankcií za dopravné priestupky. Väčšina zmien tak prebehla do roku 2020. Výnimkou je Slovinsko, ale v dobrom zmysle slova. Slovinci totiž upravovali sadzobník smerom nadol! Aspoň čo sa týka rýchlosti.

Video
Ide o peniaze: Aká drahá bude tohtoročná dovolenka v Chorvátsku? Odpovedá podnikateľ v cestovnom ruchu Stanko Delič. Premiéra 22. 6. 2022.
Chorvátske diaľnice Čítajte viac Cesta k moru opäť zdražela. Pozrite si diaľničné poplatky

Tak napríklad za prekročenie povolenej rýchlosti v obci o 10 až 20 km/h hrozí po novom pokuta 120 eur namiesto pôvodných 250. Rýchla jazda na diaľnici bola doteraz pokutovaná sumou 80 eur pri prekročení limitu o 20 až 30 km/h. Po novom je to len 60 eur. Naopak, zvýšili sa sadzby za používanie telefónu počas jazdy zo 120 na 250 eur. V Rakúsku zas začali byť veľmi citliví na agresívnu jazdu. Za pretáčanie kolies, driftovanie, jednoducho za „blbnutie“ za volantom si tamojší policajti vypýtajú aj 300 eur, ale vrchná sadzba môže byť až 1 000 eur a dokonca vám môže byť na 72 hodín zadržané vozidlo. Týka sa to, samozrejme, najmä motorkárov.

autovlak Čítajte viac Autovlak do Chorvátska opäť premáva. Prevezie 20 áut, nie je to však lacné

Ak už ale pokutu dostanete, zaplaťte ju radšej hneď na mieste, zväčša za zvýhodnenú sadzbu. Platiť neskôr znamená, zaplatiť viac. Pokuta, napríklad za prekročenú rýchlosť, vám môže prísť dodatočne aj domov, keď ste už dávno vybalili kufre. Neváhajte a tiež ju zaplaťte. Nespoliehajte sa na to, že sa na ňu zabudne. Polície európskych krajín navzájom spolupracujú a pokutu od vás môžu vymáhať. Taliani dokonca cez súkromné agentúry! Vypomstiť sa vám to môže aj pri návrate do krajiny, kde ste sa priestupku dopustili. Pokuta jednoducho zostáva v centrálnej databáze pokút konkrétneho štátu vedená ako nezaplatená. Stačí krátka lustrácia pri kontrole počas ďalšej dovolenkovej sezóny a máte problém.

Na záver dobrá správa. Aj toto leto budú v Chorvátsku pomáhať slovenskí policajti. Vlastne už pomáhajú, pretože prvý turnus nastúpil 15. júna. Policajti sa tu budú striedať až do polovice septembra. Slúžiť budú v slovenských uniformách a vždy v spolupráci s chorvátskymi kolegami. Jedna posádka bude pôsobiť na teritóriu Splitsko-Dalmatínskeho policajného riaditeľstva a druhá na teritóriu Prímorsko-Goranského policajného riaditeľstva." Pozor, menili sa kontaktné telefónne čísla z chorvátskych na slovenské. Nájdete ich spolu s prehľadom dopravných predpisov a sadzieb pokút v nasledujúcom zozname prímorských a tranzitných krajín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #dopravné priestupky #autom k moru #cesta k moru
Články podľa značiek