Neuveriteľné: Ceny elektrických 'jazdeniek' vzrástli dvojnásobne!

Elektromobily patria k autám s najväčšou stratou hodnoty. O to viac priťahujú tie z druhej ruky. Vlani ich bolo v ponuke na Slovensku rekordných 1 100. A k tomu viac ako tritisíc hybridov. Lenže zvýšený dopyt „šponuje“ ceny. Za šesť rokov dvojnásobne.

28.06.2022 16:00
debata (11)
Ojazdených elektromobilov v bazároch pribúda.... Foto: Car Advice
Elektromobily - nabíjanie Ojazdených elektromobilov v bazároch pribúda. Navyše ide zväčša o zánovné autá.

Ešte pred pár rokmi boli elektromobily na Slovensku výsadou technologických fanúšikov. Takže aj ich ponuka v autobazároch predstavovala zanedbateľné množstvo. Napríklad v roku 2016 sa ich v inzercii objavilo niečo vyše 200 a ich cena sa pohybovala na úrovni 16 500 eur. Odvtedy elektromobilov a hybridov na sekundárnom trhu pribúdlo. V minulom roku to už bolo napríklad 1 100 čisto elektrických áut, ktorých cena sa najčastejšie pohybovala okolo 30 000 eur. Hybridy, ktorých bolo 3 135, sa cenou vyšplhali na priemerne 19 500 eur. Vyplýva to z dát analýzy trhu s jazdenými vozidlami spoločnosti Aures Holdings.

Porsche - nabíjací park Lipsko Čítajte viac EÚ chce rýchlonabíjačky každých 60 km. A to povinne!

„Elektromobily a hybridy sa v posledných rokoch stávajú bežnou súčasťou ponuky prakticky všetkých výrobcov automobilov. S množstvom nových modelov na trhu pochopiteľne pribúda aj áut, ktoré sa po určitom čase stanú ojazdenými a objavia sa v ponuke na predaj. V tomto segmente zatiaľ stále dominujú hybridné modely, ktoré konzervatívni slovenskí zákazníci berú ako logický prechod od spaľovacieho motora k elektromobilu. Pri súčasných cenách pohonných hmôt je úsporný hybridný model pre mnohých motoristov zaujímavou alternatívou,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ Aures Holdings.

K najhľadanejším elektromobilom v slovenských... Foto: BMW
BMW-i3 K najhľadanejším elektromobilom v slovenských bazároch patrí BMW i3, ale aj Tesla S či Nissan Leaf. Zákazníci za ne síce zaplatia viac ako v roku 2016, ale zároveň oveľa menej ako ich prví majitelia.

Elektrické autá, ktoré sa objavujú v inzertnej ponuke na celom slovenskom trhu, sú zväčša do troch rokov veku. Do začiatku covidovej pandémie sa ich vek pohyboval okolo tri a pol roka a veľa ich bolo pôvodom zo zahraničia. Dnes sú to vyložene zánovné jazdené autá do troch rokov tuzemského pôvodu. Často ide o predvádzacie vozidlá, prípadne firemné autá z flotíl spoločností, ktoré sa snažia o ekologický prístup. Počet hybridných modelov v ponuke na slovenskom inzertnom trhu je v súčasnosti trojnásobný oproti plne elektrickým autám, v minulom roku to bol takmer dvaapolnásobok.

Stellantis Čítajte viac Elektromobilita trhá lobing na kusy. Stellantis odchádza z ACEA!

Cenovo sú hybridné modely medzi ojazdenými autami v ponuke dostupnejšie než čisté elektromobily. Oproti elektromobilom je najčastejšia obstarávacia cena približne o štvrtinu nižšia. Rovnako ako pri elektromobiloch sú aj hybridy najčastejšie ponúkané ako zánovné autá, s nájazdom len okolo 27 000 kilometrov a mladšie ako dva alebo tri roky. Bestsellermi medzi elektromobilmi sú BMW i3, Tesla S, Nissan Leaf a na štvrtom a piatom mieste Tesla 3 a Renault Zoe. Pri hybridoch dominuje Toyota C-HR, pričom medzi TOP 10 hybridnými vozidlami je tento rok až sedem modelov Toyoty. Dva modely zastupujú cenovo zaujímavé autá Suzuki a na desiatom mieste je Hyundai Ionic.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobilita #ojazdené autá
Články podľa značiek