Chcete si na dovolenke prenajať auto? Pozor, polovica požičovní nedodržiava normy

Pri kontrole webov autopožičovní sa zistilo, že takmer tretina z nich uvádza nepresné informácie o poistení a chýbali aj informácie o niektorých povinných poplatkoch.

07.07.2022 14:00
predaj áut, nové autá, Foto:
Pri požičiavaní auta si dobre preverte všetky podmienky, veľa autopožičovní ich má na webe neúplné. (Ilustračné foto)
debata

Koncom minulého roku sme písali, že podľa údajov Spolkového štatistického úradu sa ceny v autopožičov­niach v Nemecku medziročne zvýšili o viac, než 50 percent, u nás však rástli miernejšie. Popri vysokých cenách si treba dať pozor, aby ste ďalšie peniaze zbytočne „neprerobili“ len preto, lebo si neoveríte všetky údaje o požičiavanom aute, respektíve o podmienkach náj­mu.

Európska komisia (EK) a vnútroštátne orgány na ochranu spotrebiteľa desiatich členských krajín EÚ totiž zverejnili výsledky celoeurópskeho skríningu webových stránok sprostredkúvajúcich prenájom áut. A ten nedopadol dobre. Cieľom bolo zistiť, či hlavní sprostredkovatelia pôsobiaci v Európe dodržiavajú pravidlá EÚ na ochranu spotrebiteľa.

02st Sixt Autoschluessel o Čítajte viac Nemecké autopožičovne nemajú čo požičiavať. Tak aspoň zvyšili ceny

Odborníci skontrolovali 78 webových stránok sprostredkúvajúcich prenájom áut (vrátane webových stránok leteckých spoločností) a zistili, že európskym normám vyhovuje necelá polovica z nich, o prieskume informuje TASR. Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v tejto súvislosti upozornil, že mnoho spotrebiteľov sa počas leta chystá na dovolenku a prenajme si auto, pričom prenájom často uskutočňujú práve na webových stránkach rezervácie hotelov alebo leteckých spoločností.

„Spotrebiteľom je potrebné poskytnúť úplne transparentné informácie o podmienkach prenájmu a o úlohe maklérov. Spotrebitelia potrebujú vedieť, ktorú spoločnosť by mali kontaktovať, ak sa ich let odloží. Potrebujú dostať jasné a úplné informácie o plnej cene prenájmu a poistenia, aby sa vyhli nepríjemným prekvapeniam pri preberaní auta,“ opísal situáciu Reynders v správe pre médiá.

Hertz - elektromobily Čítajte viac V požičovniach sú elektromobily na vedľajšej koľaji. Nik ich nechce

Niektoré nedostatky neboli až tak zásadné, napríklad na takmer tretine webov autopožičovní nebolo jednoznačne uvedené, či spotrebitelia musia v prípade ďalších otázok alebo sťažností kontaktovať makléra alebo požičovňu. Ďalej 28 % z nich jasne neuviedlo názov spoločnosti makléra a – čo je už vážnejšie – takmer polovica neinformovala jasne o tom, čo všetko je zahrnuté v poistení.

Vnútroštátne orgány na ochranu spotrebiteľa zistili tiež problémy v súvislosti s informáciami o cenách, neúplné informácie o povinných poplatkoch (napríklad poplatky pre mladých vodičov alebo poplatky za jednosmernú cestu). Ako sa hovorí – dvakrát meraj a raz rež. Aj s ohľadom na vyššie uvedené informácie sa preto oplatí dôkladne si preveriť nielen renomé požičovne, ale predovšetkým si podrobne pozrieť, čo všetko (ne)obsahuje denná suma za požičanie zvoleného auta.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Európska komisia #autopožičovňa #ceny v autopožičovni
Články podľa značiek