Pokuta v Chorvátsku? Na hotovosť zabudnite!

Pokutu v Chorvátsku už na mieste v hotovosti nezaplatíte. Ak nemáte kartu alebo dostatok peňazí na nej, môžete zaplatiť do troch dní, ak chcete, aby sankcia bola znížená o polovicu.

13.07.2022 14:00
chorvatsko kontrola
V Chorvátsku možno dopravné pokuty platiť už len bezhotovostne.
debata

O Chorvátsku sa síce v čase dovolenkovej sezóny zvykne písať viac, ale tento rok je aj tak výnimočný. Slovenských motoristov sme len nedávno potešili informáciou o otvorení pelješackého mostu. Ten je dlhý 2,4 kilometra, otvorí sa 26. júlam spojí polostrov Pelješac so zvyškom krajiny a uľahčí cestovanie na juh Chorvátska, napríklad do Dubrovníka.

V súčasnosti totiž cestujúci musia prejsť cez Bosnu a Hercegovinu, ktorá rozdeľuje Chorvátsko na dve časti. Turisti budú môcť po otvorení mosta Bosnu obísť. Cez Pelješacký most sa dostanú na Pelješacký polostrov, a potom ďalej do južnej Dalmácie. Cesta do Dubrovníka sa slovenským motoristom skráti minimálne o dve hodiny. Viac sme o novom moste písali v tom článku:

PELJESAC most Čítajte viac Otvorili Pelješacký most. Výrazne skrátil cestu na juh Chorvátska

Ďalšou dôležitou zmenou je, že Chorvátsko prechádza na eurá. Niekde už teraz, ale všade oficiálne od septembra budú všade uvádzané ceny v doterajších kunách a zároveň aj v eurách. Oboma menami by malo ísť platiť ešte celý budúci rok, potom zostane oficiálnou už len euro.

AA do tretice ďalšia dôležitá správa pre tých, čo sa chystajú k „slovenskému moru“. Treba si dať pozor na to, že v Chorvátsku už nie je možné platiť pokuty za dopravné priestupky v hotovosti na mieste spáchania priestupku. Od 1. júla je to možné len bezhotovostne. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo na webe.

„Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky úplne prechádza na bezhotovostné vyberanie pokút prostredníctvom POS zariadení (Point Of Sale – elektronické zariadenia umožňujúce realizovať bezhotovostné platby platobnými kartami),“ informoval rezort. Systém bol spustený ešte na jeseň minulého roka a fungoval paralelne s možnosťou vyberania pokút v hotovosti.

Zmena sa aktuálne týka vyberania pokút za dopravné priestupky, postupne sa má rozšíriť aj na pokuty za priestupky občanov na verejnom priestranstve, nedodržanie pravidiel stanovených mestskou či obecnou politikou konkrétnej samosprávy.

Chorvátske diaľnice Čítajte viac Chystáte sa autom k moru? Pozor na pokuty, môžu rozbiť váš rozpočet!

Ak chce občan zaplatiť pokutu na mieste činu, no nemôže, pretože napríklad pri sebe nemá kartu či dostatok financií na účte, dostane oznámenie o spáchanom priestupku. „V tomto prípade sa bude mať za to, že pokuta bola vybratá na mieste spáchania priestupku, ak občan pokutu zníženú o polovicu sumy zaplatí do troch dní od doručenia/obdržania oznámenia o priestupku a predloží doklad o tom, že platba orgánu, ktorý priestupok určil, bola uhradená,“ vysvetlilo ministerstvo.

Ak občan nezaplatí pokutu na mieste, bude mu vydaný príkazný priestupkový rozkaz. „Pričom sa bude mať za to, že pokuta je v plnej výške zaplatená, ak občan, ktorému bol vydaný doklad, uhradí priestupkový príkaz maximálne do ôsmich dní odo dňa jeho platnosti. Vtedy mu je umožnené zaplatiť dve tretiny z uloženej pokuty,“ doplnil rezort.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Chorvátsko #cesta autom #pokuty v Chorvátsku
Články podľa značiek