Chystáte sa k moru autom? Poradíme s výberom najvhodnejšej autochladničky!

V letných horúčavách sa na dlhé cesty určite oplatí vziať autochladničku. Tá môže stáť 70 no aj cez 300 eur. Pri výbere treba zvážiť aj priestor v aute, jej zapojenie a požadovaný stupeň chladenia, respektíve mrazenia. Určite neplatí, že drahšia je vždy lepšia.

16.07.2022 07:00
debata (2)
Kvalitné kompresorové chladničky dokážu udržať...
chlad Kvalitné kompresorové chladničky dokážu udržať potraviny nielen chladené, ale aj mrazené.

Pri výbere autochladničky určite platí staré známe „dvakrát meraj a raz rež“. Ich cenové rozpätie je naozaj veľké , preto nezaškodí položiť si pred kúpou pár jednoduchých otázok. Tou najzákladnejšou je je, aká veľká má byť a koľko miesta na ňu v aute máte.

Druhou – a nemenej dôležitou – je, či máte pre ňu nejaký zdroj energie a ak áno, aký. Máte 12-voltovú zásuvku v aute, prípadne aj 24-voltovú alebo dokonca 230– voltovú? A v neposlednom rade tretia podstatná otázka – nakoľko chcete obsah ochladiť a ako dlho má chladený vydržať. Odpovede jednoznačne definujú, aký typ chladenia do auta potrebujete. Na výber sú štyri základné.

Lacné a jednoduché

Základnou voľbou sú pasívne termoboxy. Fungujú úplne rovnako ako chladiace tašky, v ktorých si zo supermarketov môžete preniesť mrazené potraviny. Samozrejme, majú oveľa lepšiu termoizoláciu a veci v nich môžu bez problému vydržať rádovo hodiny až dni – podľa ich kvality, uskladnenia a vonkajšej teploty.

To, koľko toho vybraný chladiaci box znesie, skontrolujte v popise výrobku. Rozdiely bývajú značné – v cene aj v kvalite. Samozrejme, čím lepšia je ich termoizolácia, tým sú drahšie. Treba do nich dávať už vychladené potraviny a najlepšie aj s chladiacimi vložkami, ktoré predtým necháte zmraziť.

Dobrý pomer cena – hodnota

Asi najpopulárnejšie sú termoelektrické chladiace boxy v cenách rádovo od niekoľkých desiatok eur. Naozaj kvalitné kúpite v rozpätí približne od 70 do 150 eur. Potraviny v nich tiež nezmrazíte, no dokážete ich dlhodobo uchovávať chladnejšie až o 20 stupňov, ako je teplota okolia.

Termoelektrický chladiaci box patrí je, hlavne... Foto: Škoda Auto
chladiaci box Termoelektrický chladiaci box patrí je, hlavne kvôli cene, najpopulárnejším druhom "autochladničky".

Treba do nich vložiť už chladené potraviny a nepotrebujú chladiace vložky. Samozrejme, nič nepokazíte, ak ich tam dáte. Ich ďalšou výhodou je, že s výnimkou ventilátorov slúžiacich na rovnomernú cirkuláciu studeného vzduchu neobsahujú nič navyše, sú teda jednoducho prenosné a ľahké. Ideálne je, ak majú napájanie na 12, 24 aj 230 voltov. Niektoré termoelektrické chladiace boxy, ktoré možno zapojiť aj do bežnej zásuvky totiž potom môžete použiť aj na chatke v kempe a podobne. Kvalitnejšie umožňujú aj niekoľkodňovú prevádzku bez rizika poškodenia.

Absorpčné (hybridné) chladničky

Pri nich je výhodou použitá technológia, vďaka ktorej sú takmer úplne nehlučné, pretože neobsahujú žiadne motory a ani pohyblivé časti. Navyše na trhu sú zväčša hybridné modely fungujúce aj na elektrinu (majú relatívne vysokú spotrebu), aj na plyn.

To je super pre tých, ktorí často jazdia aj mimo kempov a elektrických prípojok, určite na ne nedajú dopustiť rybári. Závisí to od modelu, no z 2 kg kartušou môže absorpčná chladnička (využívajúce chladiace médium absorbujúce teplo a odvádzajúce ho preč) fungovať na plyne, v závislosti od teploty a prostredia, aj niekoľko dní.

Ak nepotrebujete veľkú chladničku, dobrým...
box Ak nepotrebujete veľkú chladničku, dobrým priestorovým riešením je aj chladnička, ktorú možno použiť ako lakťovú opierku.

Tento typ chladničiek je o niečo výkonnejší ako termoelektrické chladiace boxy, obsah ochladia o 20 až 30 stupňov pod teplotu okolia. Sú však aj ťažšie a podstatne drahšie. Treba dávať pozor aj na to, či ich máte vhodne postavené a či priestor je odvetrávaný. Ich ceny sa pohybujú už v rádoch stoviek eur.

Kompresorové chladničky

Sú najvýkonnejšie a určené hlavne profesionálom. Technicky sú v podstate veľmi podobné tým, ktoré máme doma, a ich ceny sa pohybujú v rádoch stoviek eur. Za značkové kompresorové autochladničky môžete zaplatiť aj vyše 500 eur. Efektívne fungujú aj pri vysokých teplotách okolia a obsah dokážu nielen chladiť, ale aj zmraziť. A to, v závislosti od modelu, aj na úroveň okolo mínus 20 stupňov Celzia. Sú však zväčša aj pomerne veľké, citlivejšie na otrasy a majú dosť vysokú spotrebu.

Pokiaľ chcete na cestu do Chorvátska chladnejšie nápoje a zopár sendvičov, ktoré by sa v teple mohli pokaziť, stačí vám pasívny termobox za pár eur. Ako univerzálne zariadenie s najlepším pomerom cena/hodnota aj na dlhšie cesty a občasné prespatie vonku stačí termoelektrický box v cene okolo sto eur. Ak vyrážate na dlhšie cesty, chodíte na ryby stanovať na viac dní do kempu, ideálna je hybridná chladnička, pretože ňou nikoho nerušíte a nepotrebujete ani elektrickú prípojku.

Kompresorové chladničky sú už skôr pre profesionálov, kamionistov a diaľkových vodičov, nájdete ich aj v karavanoch. Sú jednoznačne najvýkonnejšie, ale aj najťažšie a zo všetkých spomínaných typov aj najdrahšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autochladnička #chladiaci box #chladmička do auta #kompresorová chladnička
Články podľa značiek