Ako zvládnuť nehodu na dovolenke? Tu je 6 dobrých rád

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. A s ňou aj vyššie riziko nehôd na cestách. Ak sa tak už stane, je dobré vedieť čo ďalej. Najlepšie je ale na takéto nepríjemné situácie myslieť vopred.

20.07.2022 06:00
debata
Nehoda počas dovolenky je nepríjemná. Vylúčiť... Foto: SHUTTERSTOCK
nehoda ľudia autá Nehoda počas dovolenky je nepríjemná. Vylúčiť sa však nedá, pretože aj pri najvyššej opatrnosti ju môže zaviniť iný účastník cestnej premávky.

Aj cesta na vytúženú dovolenku sa môže zmeniť na čiernu moru v prípade, že dôjde k nehode. Samozrejme, prvoradé je jazdiť bezpečne. Teda prispôsobiť jazdu stavu vozovky, predvídať situáciu na ceste, nejsť zbytočne do rizika, rešpektovať dopravné predpisy, používať bezpečnostný pás, v prípade potreby hands free zariadenia, nerozptyľovať svoju pozornosť počas jazdy a podobne. Ale ani to nie je zárukou, že sa nič nestane. K poistnej udalosti môže totiž dôjsť vinou iného účastníka dopravnej premávky. Toto je zopár dobrých rád, ako v takejto situácii postupovať.

1. Konajte rozvážne

Panika nikomu nepomôže. Ak počas cesty dôjde k poistnej udalosti, snažte sa zachovať rozvahu. „V prvom rade je potrebné sa ubezpečiť, či nie je ohrozený život. Vtedy treba okamžite poskytnúť prvú pomoc a volať záchrannú službu. Na všetkých vozidlách vyrobených od marca 2018 sa dokonca pri vnútornom spätnom zrkadle nachádza takzvané SOS tlačidlo systému e-Call, ktorého zatlačením ste priamo spojení s tiesňovou linkou, kde vám okamžite vedia poskytnúť pomoc, a ak je to nutné, zorganizovať všetky záchranné zložky. Je dôležité, aby ste mali kontakty vrátane asistenčnej služby vždy na dosah.

predaj áut, nové autá, Čítajte viac Chcete si na dovolenke prenajať auto? Pozor, polovica požičovní nedodržiava normy

Každá poisťovňa totiž v rámci havarijného poistenia poskytuje asistenčnú službu, jej rozsah závisí, samozrejme, od podmienok poistenia. Je preto dôležité sa na to pri uzatváraní havarijného poistenia sústrediť. Kvalitná lízingová spoločnosť by mala zabezpečiť odtiahnutie vozidla alebo náhradné vozidlo, a to nonstop, aj počas sviatkov, na Slovensku aj v celej Európe. Pomocou sú aj kontakty na slovenský konzulárny úrad v krajine, kde k poistnej udalosti došlo. Kým príde pomoc, vedia poradiť, čo oceníte, najmä ak sa neviete dohovoriť v cudzom jazyku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #dopravné nehody
Články podľa značiek