Pokračovanie článku: Autom do Bulharska: Dlhej cesty sa nebojte. Chýba už len kúsok diaľnice

Prejazd Bulharskom už takmer po diaľniciach

Pri kúpe e-vinety máte v Bulharsku dve možnosti. V okienku vám totiž predajú len 7-dňovú známku a to v hotovosti. Vy asi ale budete potrebovať mesačnú. Stojí 30 leva, teda 15,34 eura. Zaregistrujete sa preto v automate hneď vedľa a platiť budete kartou. Je to ešte komfortnejšie ako čakať v rade pri okienku. Nezabudnite, že pri registrácii potrebujete zadať nielen poznávaciu značku auta ale aj e-mailovú adresu. Na tú vám hneď príde potvrdenie o úhrade. Pri vjazde do Bulharska vás ale čaká malý šok. Bulharom sa totiž ani za dva roky, nepodarilo dostavať diaľničný úsek z Kalotiny do Sofie, hoci sa zdá, že najťažšie zemné práce majú za sebou. Stará cesta sa používa aj pre stavebné vozidlá a stroje, navyše je tu množstvo zmien v organizácii dopravy a asfalt sa pod náporom zmenil doslova na prach.

K Čiernemu moru cestujete už len po... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 K Čiernemu moru cestujete už len po diaľniciach. Výnimkou je úsek medzi srbsko-bulharským priechodom Kalotina–Gradina a Sofiou dlhý približne 50 kilometrov. No aj tu už Bulhari usilovne pracujú na výstavbe. Bohužiaľ, situácia hneď za hranicami pripomína tankodrom.

Koľko zaplatíte za diaľnice v Bulharsku

Platnosť víkend (sobota, nedeľa) 7 dní Mesiac 3 mesiace Rok
Cena 10 BGN (5,11 €) 15 BGN (7,67 €) 30 BGN (15,34 €) 54 BGN (27,61 €) 97 BGN (49,60 €)

Prvých pár kilometrov Bulharska tak absolvujete v akomsi tankodrome. Najmä v noci a v záplave reflexných tabúľ a šípok, často ani netušíte či idete správne alebo v protismere a či ste vôbec ešte na ceste alebo mimo nej. Všade je prach a rozdrvený štrk či kamene. Po asi desiatich kilometroch sa situácia zlepší a dokonca na vás čaká asi 10 km nový diaľničný úsek, zatiaľ ale sprevádzkovaný len v polovičnom profile. Následne už vyjdete na starú 4-prúdovú cestu do Sofie, i keď s obmedzenou rýchlosťou. Celé to máte za sebou asi za hodinu. Pokiaľ sa chystáte prespať, toto je ideálny čas začať myslieť na ubytovanie. Máte za sebou hranice, takže na druhý deň na vás už nemôžu čakať „nášľapné míny“. Prespať sa dá asi za 30 eur pre dve osoby v hoteloch popri ceste. Môžete ale pokračovať aj ďalej. Sofiu obídete bez problémov obchvatom a približne 50 km za ňou je čerpacia stanica s motelom priamo na diaľnici.

Ceny palív Bulharsku sú priaznivé, ak keď už... Foto: Tomáš Andrejčák
Autom do Bulharska - 2022 Ceny palív Bulharsku sú priaznivé, ak keď už nie tak ako pred rokom či dvoma. Môžu líšiť podľa polohy. Na diaľniciach je palivo najdrahšie.

Úsek od hraníc po prímorský Burgas meria 450 km, ak ale prespíte za Sofiou je to aj o sovku menej. Celá cesta pokračuje diaľnicou. A je komfortnejšia ako pred rokom či dvoma. Bulhari dali totiž do poriadku zničený povrch na veľkej časti tejto komunikácie. Dá sa tak konečne využiť povolená stotridsiatka. Pred dvoma rokmi tu boli ešte tabule s obmedzeným rýchlostným limitom, čo cestu spomaľovalo. Sieť čerpacích staníc nie je síce taká hustá ako v Srbsku či Maďarsku, no málo ich nie je. Palivo je tu o niečo lacnejšie, ale na diaľniciach tiež nad 1,70 eurami. Zlaté časy z dovolenkovej sezóny 2020 sa už asi nikdy nevrátia. V Burgase sa potom cesta rozdeľuje na juh a sever, podľa toho kam na pobreží smerujete. My sme smerovali do Sozopolu. Čistý čas jazdy trval asi 15 hodín. Samozrejme, so zastávkami, s tankovaním a čakaním na hraniciach to bolo aspoň o tri viac. No oplatilo sa to.

Dopravné predpisy

Rýchlostný limit v obci 50 km/h
Rýchlostný limit mimo obce 90 km/h
Rýchlostný limit na diaľniciach 130 km/h
Povolený alkohol 0,05 %
Celodenné svietenie áno
Reflex. Vesty áno
Detské sedačky áno

Pokuty

Priestupok Pokuta
Prekročenie rýchlosti o 10 km/h obec/mimo obce 20 BGN
Prekročenie rýchlosti o 20 km/h obec/mimo obce 30 BGN
Prekročenie rýchlosti o 30 km/h obec/mimo obce 40 BGN
Prekročenie rýchlosti nad 50 km/h 350 BGN
Jazda na červenú (STOP)  
Alkohol 0,05 % – 0,12 % 500 – 1 000 BGN
Alkohol nad 0,12 % 2 000 BGN (trestný čin)
Telefonovanie 50 BGN
Nezapnuté pásy 50 BGN  
Nesprávne parkovanie 50 BGN  

Dopravné nehody

Privolanie polície povinné
Polícia 166 (112)
Hasiči 160 (112)
Záchranka 150 (112)

Kontakt na zastupiteľstvo SR

Telefón +359 29429211
Pohotovostný mobil +359 888510455

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Bulharsko #autom do Bulharska #Honda H-RV
Články podľa značiek