Pokračovanie článku: Autom do Bulharska II: Späť cez Rumunsko? Áno, ale iba ako výlet

Priesmyk pohorím Fagaraš vás dostane

Cesta je dobre udržiavaná, len si treba dávať obrovský pozor na napadané kamene – erózia v priamom prenose. Najmä s autom bez „rezervy“, čo je dnes čoraz bežnejšie. Najprv dorazíte k priehrade Vidraru. Tá je tiež neskutočnáá. Výška priehradného múru má 166 metrov, pričom po ňom vedia priamo cesta. Pohľad nadol dá zabrať vášmu žalúdku. Malá prestávka je na mieste. Ako náhle opustíte túto monumentálnu stavbu, stane sa čosi nečakané. Ozvú sa vaše mobilné telefóny tónom, aký ste asi nezažili. Ide o varovanie najvyššieho stupňa ohrozenia života. Takže prvá myšlienka pri pohľade na displej je, že Putin práve stlačil červené tlačidlo. Je to ale varovanie pred medveďmi. A nie zbytočné. Sedia priamo pri ceste!

Priehrada Vidraru vám vyrazí dych. Jej múr je... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2022 Priehrada Vidraru vám vyrazí dych. Jej múr je vysoký 166 metrov.

My sme stretli päť exemplárov, aj medvedicu s malým. Zastavovať, vystupovať, „ísť na malú“, či dokonca kŕmiť tieto chránené zvieratá, nie je dobrý nápad. Rátajte tiež s tým, že v tomto úseku stretnete políciu. Potom sa už môžete kochať fascinujúcimi výhľadmi, pretože cesta vystúpi nad pásmo lesov a navôkol sa obnaží drsná krása štítov. Jednoducho, je to čosi podobné akoby cesta videla cez lomnické sedlo vo Vysokých Tatrách. Pod samotným hrebeňom je úzky tunel dlhý asi 300 metrov. Prejazd ním je zážitkom – kvôli akustike aj preto, že pôsobí trocha nebezpečne a neustále v ňom presakuje voda. Cezeň sa dostanete na druhú stranu, ktorá vás víta asi tým najznámejším výhľadom. Cesta klesá údolím ako pokrútená špageta.

A toto je skutočný šok. Pri prechode Fagarašom... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2022 A toto je skutočný šok. Pri prechode Fagarašom stretnete medvede. A nie jedného.

Hore sa ocitnete v malom „supermarkete“. Všetko je tu ale predražené, vrátane langošov a pečenej kukurice. Kochajte sa radšej krajinou o kúsok nižšie. Zjazd je jednoduchý. Asfaltový koberec je na tejto strane pohoria úplne nový. Klobúk dole pred Rumunmi. Cítite sa tu ako kdesi vo Švajčiarsku alebo Rakúsku. Až je prekvapivé, že si za prejazd Rumuni nepýtajú ani cent. Mohli by. Z vrcholu je do historického Sibiu už len asi 50 km. Po napojení sa na cestu z Brašova, cez ktorý vedie najrýchlejšia alternatíva z Pitešti a Bukurešti, to „sfúknete“ za pol hodinky. Rumuni tu ale robia veľkú rekonštrukciu povrchu vozovky a na poriadne dlhom úseku. Cez deň to môže byť problém, ale my sme tadiaľto prechádzali až okolo deviatej hodiny večer, keď bola premávka zanedbateľná.

Toto je jedna z odmien za dlhú cestu - výhľad z... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - Rumunsko 2022 Toto je jedna z odmien za dlhú cestu - výhľad z vrcholu fagarašskej magistrály.

V Sibiu nájdete ľahko ubytovanie. V center sme mali dvojposteľovú izbu za 40 eur. Nie je to veľa ale ani málo. Lenže Sibiu patrí k vyhľadávaným turistickým destináciám Rumunska. Opäť ale platí, že je dobré voliť ubytovanie s parkovaním. Ako inak, aj v Sibiu už zaviedli parkovaciu „modrú“ parkovaciu politiku rezidenčných zón. V noci je našťastie parkovanie zdarma. Ale ráno nezaspite. Sedmohradská metropola je krásnym historickým mestom s germánskym nádychom, keďže bolo nemeckou baštou v Transilvánii. Prespať sa tu oplatí. Pôvabné centrum je kompletne zrekonštruované. Jeden večer na ceste domov však stačí. Keď sa ráno zobudíte, ste už takmer doma. Rumuni totiž s diaľnicami doslova „kopli do koní“.

Koľko zaplatíte za diaľnice v Rumunsku

Platnosť 7 dní 30 dní 90 dní 12 mesiacov
Cena 3,00 € 7,00 € 13,00 € 28,00 €

Dopravné predpisy

Rýchlostný limit v obci 50 km/h
Rýchlostný limit mimo obce 90 km/h
Rýchlostný limit na rýchlocestách 100 km/h
Rýchlostný limit na diaľniciach 130 km/h
Povolený alkohol 0,00 %
Celodenné svietenie áno
Reflexné vesty nie
Detské sedačky áno

Pokuty

Priestupok Pokuta
Prekročenie rýchlosti o 10 km/h cca 510 RON
Prekročenie rýchlosti o 20 km/h cca 850 RON
Prekročenie rýchlosti o 30 km/h cca1 200 RON
Prekročenie rýchlosti nad 50 km/h cca 1 700 RON
Jazda na červenú (STOP) 340 RON
Alkohol 765 – 1 700 RON
Telefonovanie 425 RON
Nezapnuté pásy 170 RON
Nesprávne parkovanie 170 RON

Dopravné nehody

Privolanie polície áno
Polícia 955 (112)
Hasiči 981 (112)
Záchranka 961 (112)

Kontakt na zastupiteľstvo SR

Telefón +40 213006100
Pohotovostný mobil +40 744372825

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Bulharsko
Články podľa značiek