Toto je 10 najlepších a najhorších áut pre vysokých a nízkych šoférov

Tak ako vám nemusí sadnúť oblečenie alebo obuv, nemusí vám sadnúť ani auto. Americká spotrebiteľská organizácia sa zamerala práve na vzťah výšky vodiča a ergonómie vozidla. Pritom nemusí platiť, že veľké auto je vhodné pre vysokých a malé pre tých nízkych.

01.08.2022 06:00
debata
Aj auto vám musí padnúť do ruky. Nie každé to... Foto: Mazda
Mazda MX-5 Aj auto vám musí padnúť do ruky. Nie každé to ale zvládne.

Ľudia majú rôzny vzrast, a tak musia automobilky riešiť, čo s tým. Časy, keď bol volant na pevnom stĺpiku bez možnosti nastavenia, sú dávno preč. Podobne ako časy pevne uchytených sedadiel. Dnes si regulujeme polohu volantu v dvoch osiach, o sedadlách ani nehovoriac. Tie môžu mať priam nekonečné možnosti polohovania.

Tesla S Plaid - 2021 Čítajte viac Consumer Reports strhal volant Tesly S Plaid. Až pod zem!

Napriek tomu sa nie všetkým autám podarí vyhrať súboj s rozdielnou výškou vodičov. Môže sa vám teda stať, že si kúpite vytúžené auto a po čase zistíte, že vám akosi nesedí. Nejde len o volant a sedadlá. Problémom môže byť už samotný vstup do auta, výhľad z neho, výhľad na prístroje, nízky strop či obmedzený priestor na nohy a stiesnená oblasť pedálov.

Mazda MX-5 pohorela v teste vysokých aj nízkych... Foto: Mazda
Mazda MX-5 - 2016 Mazda MX-5 pohorela v teste vysokých aj nízkych vodičov. Lenže podobne zle dopadol aj veľký Jeep Wrangler. Nevyhovuje vysokým ani nízkym.
Consumer Reports Čítajte viac Consumer Reports: Týchto 10 áut by si už majitelia nekúpili. ‘Víťaz‘ šokuje!

Naopak, sú autá, ktoré vyhovejú všetkým. Úžasným príkladom je BMW radu 7, ktoré je skvelé, či v ňom sedí „dlháň“ alebo „krpec“. A spoločnosť mu v tabuľkách najlepších robí aj BMW X5 či Volvo XC90. Napokon, pozrite si výsledky. Škoda len, že prieskum pochádza z USA, ktoré majú predsa len odlišný autopark. Nájdeme tu teda aj modely, ktoré v Európe nepoznáme. Napríklad Nissan Titan, Chevrolet Colorado či Hondu Pilot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #BMW #ergonómia #Maza MX-5
Články podľa značiek