Úplný chaos: 'Bordel', aký majú Poliaci v označení jazdných pruhov, inde nenájdete

V Poľsku sa začali objavovať vyhradené jazdné pruhy s označením DOP. Viete, kto v nich môže jazdiť?

04.08.2022 16:00
bus2 Foto:
Vyhradené jazdné pruhy s označením DOP nemajú jednotnú definíciu. V každom meste ich chápu inak.
debata (4)

Na otázku, kto môže v Poľsku jazdiť vo vyhradených autobusových pruhoch, veľmi výstižne odpovedal poľský bloger Piotr Barycki: „Odpoveď na otázku kto – okrem autobusov – môže v Poľsku využiť autobusový pruh závisí od konkrétnej situácie: môžu ich využiť všetci, nikto, niekedy všetci, niekedy nikto, niektorí áno, iní len niekedy.“ Inak povedané – Poliaci v tom majú dokonalý chaos. Skúsme aspoň trochu uviesť veci na pravú mieru.

Najjednoduchšie je to s označením autobusového pruhu ako u nás – značkou a bez dodatkovej tabule. V ňom môžu jazdiť autobusy, trolejbusy a ďalšie vozidlá, prepravujúce cestujúcich na pravidelných linkách za úhradu. Podľa najnovších zákonov ho však môžu využiť aj batériové elektromobily a vodíkové autá. Predbežne to bude možné do roku 2026.

Vyhradené jazdné pruhy s označením DOP sú v... Foto: Haloursynow.pl
bus3 Vyhradené jazdné pruhy s označením DOP sú v Poľsku relatívnou novinkou a mnohí slovenskí motoristi sa s nimi ešte nestretli.

Značka pre vyhradený autobusový pruh môže mať niekoľko dodatkových tabúľ – napríklad s piktogramom taxi alebo bicykla. V tom prípade je jasné, že v takto označených môžu jazdiť aj taxíky a bicykle. Na dodatkovej tabuli môže byť tiež skratka MTON – v tom prípade v ňom môže jazdiť aj mestské vozidlá prepravujúce telesne postihnutých. Na doplnkovej tabuli môže byť aj piktogram motorky. Logicky je teda vyhradený autobusový pruh dostupný aj pre motorkárov. Avšak pozor, nie pre všetkých. Ak máte moped, jazdiť v ňom nemôžete, alebo riskujete pokutu.

Keďže evidentne už Poliaci nemali pri autobusových pruhoch dosť miesta na množstvo dodatkových tabúľ pod značkou, prišli s ďalšou skratkou, ktorú možno vo vyhradenom pruhu vidieť aj nastriekanú na ceste. Namiesto označenia „Bus“ tam svieti nápis „Dop“. To je novinka a mnohí motoristi toto označenie nepoznajú. A kto teda v takto označených pruhoch môže jazdiť? Nasleduje perlička: je to rôzne, závisí to od rozhodnutia mesta.

zväčšiť Vyhradený pruh pre autobusy s kompletnou sériou... Foto: Haloursynow.pl
bus1 Vyhradený pruh pre autobusy s kompletnou sériou výnimiek a navyše aj obmedzenou časovou platnosťou.

Vyhradené jazdné pruhy s označením BUS DOP alebo DOP nájdete napríklad na cestách v Poznani alebo Lubline. V Poznani po takto označených jazdných pruhoch môžu jazdiť vozidlá autoškoly, taxíky, autá komunálnych služieb, elektromobily a motorky – a to aj vrátane mopedov. Ale aby to nebolo také jednoduché, na niektorých cestách sú z nich motorky vylúčené, ale môžu po nich jazdiť bicykle. V Lubline v jazdných pruhoch DOP môžu jazdiť okrem autobusov aj motorky (ale nie mopedy), taxíky, zásahové a policajné vozidlá, vrátane neoznačených.

A to ešte nie je všetko. Vo vyhradených pruhoch môžete mať na informačnej tabuli aj označenie „1+2“. V tom prípade v nich môžete jazdiť, ak máte v aute okrem vodiča ešte minimálne dvoch pasažierov. Keďže zákon umožňuje pre vyhradené autobusové pruhy stanoviť temer neobmedzený počet výnimiek, tak sa v Poľsku môžete stretnú s vyhradenými pruhmi len v určitých časoch, s pruhmi, kde okrem autobusov môžu jazdiť aj tí, ktorí sa nimi dostanú k svojim nehnuteľnostiam a podobne.

Ak sa vám niekedy zdajú naše dopravné predpisy zbytočne komplikované, tak to tak nie je. Rozhodne sa v tomto smere môžeme ešte veľa učiť od našich severných susedov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #dopravné predpisy #vyhradené jazdné pruhy #predpisy v zahraničí #DOP pruh #doprava v Poľsku
Články podľa značiek