Pozor na pokutu! O pár dní končí covidový režim STK

Ak na absolvovanie STK a EK zabudnete, hrozí vám "mastná" pokuta v celkovej výške až 330 eur.

26.08.2022 06:00
STK
Od septembra už vo vlastnom záujme absolvovanie STK a EK neodkladajte.
debata (1)

Už od marca 2020 na Slovensku bolo možné absolvovať povinnú technickú a emisnú kontrolu až tri mesiace po tom, ako vám skončila platnosť predchádzajúcej. Ministerstvo dopravy túto možnosť zaviedlo, aby uľahčilo situáciu motoristom, ktorí ju mali problém absolvovať cez lockdown a následne po ňom museli na ňu čakať v poradovníku.

Koniec výnimiek

Toto pandemické predlžovanie platnosti technickej a emisnej kontroly o tri mesiace sa však definitívne skončí k 31. augustu 2022. Parlament totiž schválil novelu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke.

A čo to v praxi znamená pre vodičov? Skúsme príklad: Ak sa niekomu skončí platnosť technickej a emisnej kontroly do 31. augusta 2022, predĺženie o tri mesiace platí. Avšak, ak sa platnosť technickej a emisnej kontroly skončí 1. septembra 2022 alebo neskôr, predĺženie už neplatí. A na to si treba dať pozor.

STK Čítajte viac Technici STK pri kontrolách až príliš 'privierajú' oči

Pokuta za neplatnú technickú a emisnú kontrolu nie je totiž malá. Jej výška je 165 eur za chýbajúcu STK a rovnako 165 eur za neabsolvovanú emisnú kontrolu. To je spolu 330 eur, čo už väčšina ľudí vo svojom rozpočte pocíti. Dá sa však znížiť. Ak majiteľ vozidla do 15 dní od pokutovania svoju povinnosť splní a absolvuje STK aj EK, pokuta sa o ⅔ zníži. Takže namiesto 165 eur bude len 55 eur, respektíve 110 za obe neabsolvované kontroly.

A to nie je všetko: „V aktuálnej dovolenkovej sezóne by som chcel upozorniť vodičov, že predĺženie platnosti týchto kontrol o tri mesiace platí len na Slovensku. V zahraničí im môže hroziť vysoká pokuta," pripomína minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Praktické notifikácie

Pokuta za neplatnú STK sa týka aj áut, na ktorých práve nejazdíte. Aj keď ide iba o staré auto, ktorá vám na dvore zaberá miesto, môžete dostať vyššie uvedenú pokutu. Takéto auto je v niektorých prípadoch lepšie odhlásiť z evidencie. V tom prípade je bonusom aj fakt, že nemusíte platiť PZP. Vyradiť auto z evidencie možno samozrejme aj dočasne.

Jednoduchým spôsobom, ako sa vyhnúť vysokej pokute je nastaviť si jednoduchý pripomienkovač termínu STK a EK. Možností na to je veľa, jedným z najspoľahli­vejších je podľa nás registrácia na oficiálnom portáli Jednotný informačný systém v cestnej doprave. Tento portál predstavuje verejne dostupnú časť komplexného informačného systému, ktorý zabezpečuje efektívne riadenie, evidenciu a kontrolu výkonu štátnej správy na úseku dopravy, konkrétne v oblasti správy autoškôl, správy technických služieb a riadenia odborných spôsobilostí v cestnej doprave.

emisné kontrola, auto, STK Čítajte viac Pozor na brzdy! Toto je 10 chýb, kvôli ktorým autá najčastejšie neprešli cez STK

Postup je jednoduchý. Ak máte vydaný elektronický občiansky preukaz stačí sa na uvedenom portáli prihlásiť do Mojej zóny a zobrazia sa Vám všetky vozidlá, ktorých ste držiteľom, následne si nastavíte notifikácie. Ak elektronický občiansky preukaz nemáte, alebo sa ním nechcete/nemôžete prihlásiť, môže sa identifikovať aj pomocou evidenčného čísla motorového vozidla (EČV) a čísla osvedčenia o evidencii časť dva (OEVII).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EK #STK #technická kontrola #emisná kontrola #predĺženie stk #pandemická výnimka
Články podľa značiek