Euro NCAP: Dve čínske novinky šokujú super bezpečnosťou

Čínske autá sa nám zatiaľ spájajú s nízkou kvalitou a nízkou bezpečnosťou. Zdá sa však, že ide o predsudky. Bod zlomu je už tu. Naznačuje to 5-hviezdičkové hodnotenie dvoch nových čínskych produktov v crashtestoch Euro NCAP.

09.09.2022 14:00
debata (3)
Čínsky elektromobil Ora Funky Cat sa môže... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Ora Funky Cat Čínsky elektromobil Ora Funky Cat sa môže bezpečnosťou smelo porovnávať s najlepšími európskymi, kórejskými či japonskými autami.

Euro NCAP zverejnilo výsledky ďalšieho kola nárazových skúšok. Sú o to zaujímavejšie, že okrem Tesly Y, Genesisu GV60 a Kie Niro, sa ich zúčastnili aj dvaja čínski nováčikovia. Modely Ora Funky Cat a Wey Coffee 01 od Great Wall Motor vám asi veľa nehovoria, no náročnými crashtestami prešli lepšie ako v tomto roku viacero áut renomovaných producentov, napríklad BMW i4. Oba elektromobily dosiahli bez problémov na päťhviezdičkové hodnotenie. V minulosti to nebolo pravidlom, i keď tu máme výnimky, ako sú značky Nio, Lynk & Co, MG či Qoros, ktoré mali od začiatku vývoja európske ambície.

Ako nôž maslom prešlo crashtestami aj... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Wey Cofee 01 2022 Ako nôž maslom prešlo crashtestami aj elektrické SUV Wey Cofee 01. Nezaváhalo v žiadnej disciplíne.
Euro NCAP  júl 2022 Čítajte viac Euro NCAP: BMW i4 a Toyota Aygo prišli o hviezdičku

Dostupný elektromobil Ora Funky Cat získal za ochranu dospelých až 92 %, za ochranu detí 83 %, za chodcov 74 % a za asistenčné systémy excelentných 93 %. Prémiovo ladené SUV Wey Coffee 01 na tom bolo podobne. Dospelých chráni na úrovni 91 %, deti na úrovni 79 % a chodcov na 79 %. Asistenčné systémy si vyslúžili až 94 %. „V minulosti sme pri niektorých čínskych výrobcoch síce zaznamenali dobré výsledky, ale pri iných aj veľmi slabé. Great Wall však nastavuje úroveň, ktorú by mali ostatní nasledovať,“ vyjadril sa na konto čínskych noviniek šéf Euro NCAP Michiel van Ratingen.

Na Teslu sa často valí vlna kritiky. Napríklad... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Tesla Y 2022 Na Teslu sa často valí vlna kritiky. Napríklad za kvalitu, no v oblasti bezpečnosti patrí priamo na vrchol. Veľmi jej pomáhajú vyspelé asistenčné systémy.
SUV - Nemecko Čítajte viac Toto je nová móda v boji proti SUV. Aktivisti nelenia

Päť hviezdičiek si vyslúžila aj Tesla Y, ktorá je postavená na platforme Tesly 3. A nejde len o počet hviezd. Tesla Y excelovala vo všetkých kategóriách. Za ochranu dospelých jej pridelili až 97 %, za deti 87, za chodcov 82 % a za asistenčné systémy neskutočných 98 %. Na takéto čísla nestačilo ani 5-hviezdičkové SUV Genesis GV60. Päť hviezdičiek si nakoniec vyslúžila aj druhá generácia Kie Niro. Ale má to podmienku – len za predpokladu, že je vybavená príplatkovým balíkom asistenčných systémov. Bez neho sa musí zmieriť so 4-hviezdičkovým skóre. Mimochodom, obe čínske autá sa chystajú na európsky trh cez sieť predajcov Emil Frey.

Kia Niro potrebuje na päť hviezdičiek... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Kia Niro 2022 Kia Niro potrebuje na päť hviezdičiek príplatkový bezpečnostný balík. Bez neho o jednu prichádza.

Hodnotenie Euro NCAP – september

Model Hviezdičky Dospelí Deti Chodci Asistenti
Genesis GV60 5 89 % 87 % 63 % 88 %
Kia Niro (štandard) 4 91 % 84 % 75 % 60 %
Kia Niro (bezp. paket) 5 91 % 84 % 76 % 79 %
Ora Funky Cat 5 92 % 83 % 74 % 93 %
Tesla Y 5 97 % 87 % 82 % 98 %
Wey Coffee 01 5 91 % 87 % 79 % 94 %

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #Ora Funky Cat #Way Coffee 01 #Ora #Way
Články podľa značiek