Toto je 10 najúspornejších 'jazdeniek' s cenou do 12 000 eur

Ceny pohonných hmôt síce mierne klesli, ale stále sú vysoké. Čo tak poobzerať sa po úspornom aute z druhej ruky? Ušetríte na kúpnej cene aj na čerpacej stanici. Skromná „jazdenka“ nemusí byť pritom drahá a dokonca ani stará.

29.09.2022 05:00
debata (10)
V septembri bolo inzerovaných na Slovensku 38... Foto: Ivan Majerský, Pravda
benzín / tankovanie / V septembri bolo inzerovaných na Slovensku 38 000 vozidiel s priemernou cenou 7 999 eur. Medzi nimi aj veľmi úsporné modely s naftovými motormi.

Ceny palív nám dali v poslednom roku poriadne zabrať. Vyšplhali sa priam do astronomických výšin. A hoci v druhej polovici roka ceny benzínu a nafty mierne klesli, sú stále výrazne vyššie ako vlani. V porovnaní s rokom 2021 museli najhlbšie do vrecka siahnuť majitelia dieselových áut, pretože nafta medziročne zdražela približne o 40 %, zatiaľ čo benzín 95 pri súčasných cenách je drahší „len“ o 20 %. Čo s tým? Riešením môže byť kúpa úsporného auta. Lenže na tie nové sa dnes čaká priam nekonečne dlho. Vybrali sme preto pre vás na základe údajov spoločnosti Aures Holdigs 10 najúspornejších „jazdeniek“ . Nemusia byť pritom extra drahé a dokonca ani staré.

Porsche - servis Čítajte viac TÜV Report: Toto je 9 kráľov spoľahlivosti. Na veku veľmi nezáleží

Ide o modely, ktoré sú v databáze Aures Holdings aktuálne dostupné. V septembri bolo inzerovaných na Slovensku celkom 38-tisíc ojazdených vozidiel. A čo je pozitívne, ich priemerná cena sa v posledných mesiacoch stabilizovala. Stredná hodnota ceny je aktuálne na úrovni 7 999 eur. „Stabilizácia cien aj ponuky na slovenskom trhu ojazdených áut je po viac ako dvoch rokoch útechou pre všetkých, ktorí si v dnešnej dobe zdražovania palív a energií chcú zaobstarať lepšie a úspornejšie auto,“ uvádza Karolína Topolová, generálna riaditeľka Aures Holdings. A dopĺňa: „Kým posledné dva roky bolo pre zákazníkov dôležité, aký veľký priestor auto ponúka, teraz zohľadňujú aj prevádzkové náklady.“

Najúspornejším modelom na trhu s ojazdenými... Foto: Luboš Pilc
Peugeot 308 Najúspornejším modelom na trhu s ojazdenými vozidlami je momentálne Peugeot 308 1.6 BlueHDI (88 kW) z rokov 2014 až 2018, ktorý spotrebuje iba 3,1 litra nafty na 100 km. Jeho priemerná cena je 11 145 eur.

V nasledujúcom rebríčku nájdete 10 najúspornejších „jazdeniek“ s priemernou spotrebou od 3,1 do 3,5 litra paliva na 100 km. Asi neprekvapí, že všetky modely sú vybavené naftovým motorom. Aj keď je nafta drahšia, účinnosť dieslov je natoľko vysoká, že aj s drahším palivom vás s nimi bude stáť 100 km jazdy menej ako s výkonovo porovnateľnou benzínovou alternatívou. Pritom nejde o staré modely. Tie najstaršie boli vyrobené v roku 2010, ale nájdete tu aj oveľa mladšie ročníky. Cenovým stropom bolo 12 000 eur. Je tu len jedna výnimka, akýsi „bonus“, ktorý je síce o 250 eur drahší, no spolu s ním získavate aj renomovanú značku a atraktívny rok výroby.

Rebríček najúspornejších ojazdených automobilov je vytvorený na základe analýzy spoločnosti Aures Holdings, ktorá vychádzala z údajov o doterajších ponukách ojazdených vozidiel na webových stránkach, v komisiách a v autobazároch na celom slovenskom trhu v septembri 2022. Nezohľadňuje však hybridné vozidlá a elektromobily, ktorých ceny sa výrazne líšia od áut so spaľovacími motormi.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #spotreba #spotreba áut #jazdené autá #ojazdené autá #Aures Holdigs
Články podľa značiek