Alkohol za volantom? Pozrite sa, aké tresty vám v súčasnosti hrozia!

Trest má do budúcna pôsobiť preventívne, nemá byť pomstou. Za tragické nehody spôsobené pod vplyvom alkoholu by sa však mal sprísniť.

04.10.2022 14:00
alkohol tester Foto:
Na Slovensku je v súčasnosti trestným činom jazda s vyše jedným promile alkoholu v krvi.
debata (1)

Aj v súvislosti s tragickou nehodou, ktorá sa odohrala v nedeľu večer v Bratislave a zbytočne pri nej vyhaslo päť ľudských životov, sa objavilo mnoho názorov, ako by sa malo s vodičmi, ktorí si sadli za volant pod vplyvom alkoholu zaobchádzať.

Objavili sa názory radikálne aj menej radikálne, zaujímavé a aj prakticky nerealizovateľné. Napríklad názor ministra financií, ktorý navrhuje automaticky zabaviť vozidlo šoférom, ktorí si za jeho volant sadnú a „nafúkajú“ viac než jedno promile je, slušne povedané, prinajmenšom nekompetentný. Trest má predsa smerovať k vinníkovi, nie k predmetu, auto totiž vôbec nemusí patriť osobe, ktorá sedela za jeho volantom.

Sprísnenie trestov už znie racionálnejšie. Z nášho pohľadu za tragickú nehodu, zavinenú vodičom pod vplyvom alkoholu, by mal automaticky nasledovať nepodmienečný trest s pevne stanovenou minimálnou hranicou rádovo v rokoch a podstatne vyššie, než je teraz a doživotný zákaz šoférovať. Pri vážnom zranení by mal byť automaticky trest tiež nepodmienečný, ale spodná hranica by mohla byť v mesiacoch, nie v rokoch.

zochova, nehoda Čítajte viac Analytik Drahovský: Tresty za alkohol za volantom by mali rásť s každou desatinou promile

Trest má v prvom rade pôsobiť preventívne, nemá byť pomstou. Pri prvom priestupku (obsah alkoholu pod jedno promile) bez spôsobenia nehody a zranení by mohol byť miernejší, pri opakovanom naopak výrazne prísnejší, než je v súčasnosti. A ako to teda v súčasnosti je? Na to odpovedali policajti na sociálnej sieti.

Priestupku sa vodič dopustí pri hodnote alkoholu do 0,48 mg/l (do 1 ‰). V takomto prípade môže policajt vodičovi zadržať vodičský preukaz, udeliť pokutu a prípad posunúť na správne konanie. Nezodpovedný vodič môže dostať zákaz šoférovania až na 3 roky. Po uplynutí trestu musí znovu absolvovať skúšky v autoškole.

Trestného činu sa podľa Trestného zákona dopustí vodič, ktorého dychová skúška potvrdila prítomnosť alkoholu v krvi nad 1 ‰ (viac ako 0,48 mg/l) a vykonáva v stave vylučujúcom spôsobilosť zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorých by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku.

Zochova, Bratislava nehoda zastávka HaZZ polícia BAX Čítajte viac Zhabať auto, zvyšovať tresty: Sprísňovať zákon kvôli jednému prípadu?

Ak vodič spôsobí smrť, jedná sa už o trestný čin usmrtenia. Vodičovi, ktorý spôsobil smrť viacerých ľudí hrozí trest odňatia slobody od 7 do 12 rokov.

Ak je obsah alkoholu nad jedno promile, trest môže byť rôzny. Závisí od okolností a vodičovej priestupkovej histórie. Ak ide o prvý priestupok tohto druhu, spravidla je to peňažný trest (prípadne podmienečný trest odňatia slobody) a zákaz vedenia motorového vozidla (minimálne na jeden rok). Ak príde v priebehu dvoch rokov k rovnakému priestupku, trest je už podstatne prísnejší, previnilec môže ísť „sedieť“ až na dva roky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom #polícia SR #dychová skúška #tresty za alkohol #usmrtenie pod vplyvom alkoholu
Články podľa značiek