Chcete prezuť na zimné doma? Tu je správny postup

Sezónne prezúvanie nie je lacné. Ak máte zimné pneumatiky obuté na druhej súprave diskov, výmenu kolies zvládnete aj sami. Treba však dodržiavať správny postup. Tu je tucet rád.

26.10.2022 06:00
debata (6)
Najkomfortnejšie je nechať prezutie na... Foto: Ivan Majerský
Peugeot 308 1,6 e-HDi - servis Najkomfortnejšie je nechať prezutie na pneuservise. Je to rýchle a profesionálne. Ale zvládnuť to môžte aj doma.

Zlomový dátum, ktorým je 15. november, sa blíži. Odvtedy musíte mať v prípade, ak jazdíte na súvislej vrstve snehu alebo ľadu, obuté zimné pneumatiky. Teda, ak nepoužívate celoročné plášte, ktoré sú tiež označené symbolom zimnej pneumatiky, takže sa za zimné považujú. Prezúvanie nie je však lacné. Závisí to najmä od rozmeru kolesa a toho, či chcete prezuť pneumatiky na pôvodnú súpravu kolies alebo potrebujete len vymeniť jednu súpravu za druhú. Teda letnú za zimnú a na jar zas naopak. Tento úkon môžete zvládnuť aj svojpomocne.

ADAC - test zimných pneumatík 2020 Čítajte viac ADAC: Toto je prvý megatest zimných pneumatík. Dve celkom zlyhali!

Do výmeny pneumatík na diskoch sa rozhodne nepúšťajte. Netvrdíme, že sa to nedá, ale riskujete poškodenie diskov aj pneumatík. Navyše po prezutí vo vlastnej garáži nemáte šancu koleso vyvážiť. Jednoducho, je tu príliš veľa rizík, ktorých následky môžu prevýšiť investíciu do profesionálneho prezutia v pneuservise. Výmena kolies podomácky nie je síce tiež ideálna, ale oveľa menej riziková. Samozrejme, aj v takomto prípade treba dodržiavať správny postup. Najmä kvôli bezpečnosti. Tu je 12 krokov:

1. Skontrolujte pneumatiky

Pred výmenou kolies je potrebné skontrolovať hĺbku dezénu zimnej súpravy pneumatík, aj to, či nie sú pneumatiky nejakým spôsobom poškodené. Dezén zimného plášťa musí mať podľa legislatívy najmenej tri milimetre. Odborníci však odporúčajú minimálne štyri. Súprava pneumatík by tiež nemala byť staršia ako päť rokov.

2. Pripravte si náradie

Budete potrebovať zdvihák, krížový kľúč na kolesá, drôtenú kefu, ak je k dispozícii kľúč na zámok ráfika, a momentový kľúč. Návod na obsluhu vám povie, kde v aute tieto prvky nájdete.

3. Pripravte si správne skrutky a matice

Ak máte letné pneumatiky obuté na diskoch z hliníkovej zliatiny a tie zimné na obyčajných „plecháčoch“, myslite na to, že pri montáži budete potrebovať odlišné skrutky alebo matice. To isté platí o bezpečnostných skrutkách proti krádeži. Ak ste si vlani všetko pekne uložili, nemali by ste s tým mať problém. Skontrolujte, či skrutky alebo matice nie sú poškodené. Očistite ich drôtenou kefou. V žiadnom prípade by sa na styčných plochách nemala nachádzať hrdza.

ADAC - test zimných pneumatík R15 2021 Čítajte viac ADAC: Toto je druhý megatest zimných 'gúm'. Za kvalitu si priplatíte

4. Auto správne zaparkujte

Výmenu kolies robte len vtedy, ak je auto zaparkované na vodorovnej a pevnej ploche. Nikdy nie vo svahu. Auto by vám mohlo počas výmeny kolies spadnúť zo zdviháka.

5. Auto zaistite

Pred samotnou výmenou zatiahnite parkovaciu brzdu a zaraďte prvý prevodový stupeň alebo spiatočku. Alebo zaraďte polohu „P“ na voliacej páke automatickej prevodovky. Tým zamedzíte voľnému pretáčaniu kolies pri výmene a najmä auto stabilizujete.

6. Uvoľnite matice alebo skrutky

Aby ste sa k skrutkám alebo maticiam dostali, musíte najprv odstrániť ozdobné kryty kolies. Hovoríme najmä o plechových diskoch, ktoré sú vybavené puklicami. Následne kľúčom povoľte matice alebo skrutky. Nikdy nie úplne. Stačí ich naozaj len uvoľniť v protismere hodinových ručičiek.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zimné pneumatiky #výmena pneumatík #zimné prezúvanie
Články podľa značiek