Takto budú vyzerať nové EČV na autách. Mení sa aj termín nových testov v autoškolách

Na značkách bude nový font a zmizne z nich skratka okresu. Nové elektronické testy pre získanie "vodičákov" sa posúvajú na apríl. Vyplýva to z návrhu vyhlášky, ktorým sa mení zákon o cestnej premávke.

16.11.2022 16:00
ŠPZ, EČV, ECV Foto:
Od januára sa zásadne menia EČV, bude na nich aj nový font.
debata (41)

Ministerstvo vnútra predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh vyhlášky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva vnútra č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke.

Jedným z hlavných cieľom návrhu vyhlášky je zmeniť dátum účinnosti pre zavedenie elektronického skúšobného testu v autoškolách z 1. januára 2023 na 1. apríl 2023. Od 1. januára 2023 sa teoretická skúška žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia a osoby podrobujúcej sa preskúšaniu odbornej spôsobilosti má vykonávať elektronickým skúšobným testom, avšak vzhľadom na pretrvávajúce problémy pri zabezpečovaní potrebného materiálno-technického vybavenia skúšobných miestností sa tieto zmeny zavedú zrejme až o tri mesiace. Takže po novom budú testy vykonávať všetci, ktorí do kurzov vstúpia po 31. marci.

Zatiaľ ide o návrh, ktorý môžu ministerstvá pripomienkovať, ale je veľmi pravdepodobné, že bude schválený, keďže navrhovaná zmena v pôvodnom termíne nie je podľa ministerstva vnútra technologicky realizovateľná.

Nové záverečné testy v autoškole, ktoré majú byť objektívnejšie, náročnejšie, hodnotené počítačom a vykonávané mimo autoškoly, je jednou zo zásadných zmien, týkajúcich sa záujemcov o získanie vodičského oprávnenia. Viac sme o tejto téme písali tu:

autoškola, doprava, auto Čítajte viac Pozor! Toto sú 3 zásadné zmeny pri získaní 'vodičáku', platiť začnú od januára

Okrem posunutia zavedenia elektronických skúšobných testov je ďalším hlavným cieľom navrhovaných zmien zmeny vo vyobrazení tabuliek s evidenčným číslom (EČV). Od 1. januára 2023 sa začnú vozidlám prideľovať evidenčné čísla bez skratky okresov.

V súvislosti s tým sa navrhuje tiež komplexne zmeniť aj grafické vyobrazenie samotných tabuliek, pričom hlavnými zmenami bude zmena používaného fontu písma a zjednotenie farebnosti všetkých tabuliek na čierno-bielu. Po novom by značky mali vyzerať takto:

Tabuľka s evidenčným číslom s rozmerom 52 cm x... Foto: Ministerstvo vnútra SR
znacka1 Tabuľka s evidenčným číslom s rozmerom 52 cm x 11 cm
Tabuľka s evidenčným číslom s rozmerom 34 cm x... Foto: Ministerstvo vnútra SR
znacka2 Tabuľka s evidenčným číslom s rozmerom 34 cm x 20 cm
Tabuľka s evidenčným číslom s rozmerom 14,5 cm... Foto: Ministerstvo vnútra SR
znacka R Tabuľka s evidenčným číslom s rozmerom 14,5 cm x 11 cm

Výsledné grafické návrhy sú vytvorené katedrou vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave pri dodržaní základných požiadaviek na tabuľky kladených zákonom o cestnej premávke. Nový font písma nahradí desaťročia používané písmo, ktoré už nespĺňa moderné trendy a požiadavky kladené na čitateľnosť písma predovšetkým za zníženej viditeľnosti a na automatizované spracovanie evidenčných čísel z tabuliek na rôzne účely.

ŠPZ, EČV, ECV Čítajte viac „Ešpézetky“ tak ako ich poznáme, končia

Po novom budú písmená na tabuľke s evidenčným číslom vozidiel, ktorých jediným zdrojom energie je elektrina, alebo hybridných elektrických vozidiel s možnosťou externého nabíjania (plug-in hybridy), začínať písmenami EV alebo EL

Písmená a číslice tvoriace evidenčné číslo, zvláštne evidenčné číslo a osobitné evidenčné číslo budú na všetkých značkách vypuklé a čiernej farby na bielom podklade. Tabuľka s evidenčným číslom bude mať na okraji vylisovanú obvodovú drážku čiernej farby a bude obsahovať ochranné prvky.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o cestnej premávke #ŠPZ #ečv #vodičské oprávnenie #testy v autoškole
Články podľa značiek