AČR: Toto je veľký český test celoročných pneumatík. Výsledky prekvapia

Uvažujete nad celoročnými pneumatikami? Nie je to zlá voľba, najmä ak cez zimu často nevystrčíte nos z mesta. Celoročné plášte vás totiž odbremenia od pravidelného prezúvania. A ešte ušetríte. Ale akú si vybrať? Na to prináša odpoveď veľký český test Autoklubu Českej republiky. Víťazom je Michelin, porazeným Nexen.

02.12.2022 06:00
debata (2)
Autoklub českej republiky porovnával desať... Foto: AČR
AČR - test celoročných pneumatík 2023 Autoklub českej republiky porovnával desať celoročných pneumatík. Testovacími vozidlami boli VW Golf a Škoda Octavia.

Čím je klíma miernejšia, tým viac motoristov inklinuje k použitiu celoročných pneumatík. Je to doslova boom. A má to logiku. Plášť do všetkých ročných období vás zbavuje otravného prezúvania a navyše šetrí peňaženku. Podľa Asociácie európskych výrobcov pneumatík ETRma (European Tire and Rubber manufacturers' association) už deviaty rok za sebou klesá predaj zimných pneumatík, a, naopak, zvyšuje sa podiel tých celoročných. Dnes ich obúva už viac ako 20 % motoristov. Ako si však vybrať ten správny? Na to prináša odpoveď veľký test celoročných pneumatík" Atoklubu Českej republiky (AČR)":[https://www.autoklub.cz/…ocnich-pneu/], ktorý porovnal desať nových plášťov s profilom 205/55 R16. Ten je typickým obutím pre modely stále populárneho segmentu kompaktov. Spomeňme aspoň VW Golf alebo Škodu Octavia. Napokon, práve tieto dve autá použila AČR pri svojich testoch vo švédskom Arvidsjari. Letné porovnania prebehli v Nemecku už na jar.

Víťazom testu sa stala „celoročka“ Michelin... Foto: Michelin
Michelin CrossClimate 2 Víťazom testu sa stala „celoročka“ Michelin CrossClimate 2. Najmä vďaka vyváženým vlastnostiam.

Metodika AČR je však odlišná od tej, ktorú používa nemecký ADAC. Test prináša komplexnú informáciu o vlastnostiach pneumatík v pomere k referenčnej pneumatike, ktorá má index 100. Vlastnosti pneumatík sa overujú v 16 disciplínach. Skúma sa reakcia pri akcelerácii, brzdení, medzná hranica vzniku aquaplaningu v pozdĺžnom aj priečnom smere. Na suchej vozovke sa meria hlučnosť a valivý odpor. Naopak, na snehom pokrytej trati sa testuje trakcia v prekĺzavaní kolies. Na kruhovej dráhe s mokrým povrchom sa meria čas vozidla v oboch smeroch. Na okruhoch potom posudzujú skúšobní jazdci ovládateľnosť vozidla. Dôležité je aj subjektívne hodnotenie odozvy vozidla na riadenie a jeho stabilita. Testovací vodiči pochopiteľne nevedia, s akým obutím štartujú. Netestuje sa len na ľade, pretože je ťažké udržať rovnaké podmienky v priebehu testu.

Výsledky testu celoročných pneumatík AČR

AČR - test celoročných pneumatík 2023 Foto: AČR
AČR - test celoročných pneumatík 2023 AČR - test celoročných pneumatík 2023

Ako to teda dopadlo? Víťazom medzi „celoročkami“ je v zime Michelin CrossClimate 2. Bol jednoznačne najlepší na suchej vozovke, druhý najlepší na snehu a tretí za mokra. Druhé miesto si podelili pneumatiky Bridgestone Weather control A005 EVO a Continental AllSeasonContact. Rozdiely medzi nimi však sú. Kým na mokrej vozovke sú takmer rovnako dobré, Continental ukazuje oveľa lepšie výsledky na snehu – takmer na úrovni Michelinu. Na treťom mieste skončil GoodYear Vector 4 Season Gen-3, ktorý sa pohyboval v strede poľa vo všetkých disciplínach. Nasledovali Nokian Seasonproof, Firestone Multiseason 2, Dunlop Sport All Season, Debica Navigator 3 a Nexen N'Blue 4 Season WH14. Najmä posledná pneumatika ukázala, že nemá žiadnu silnú stránku. Aspoň v zime.

Pneumatika Debica Navigator 3 skončila až... Foto: Debica
Debica Navigator 3 Pneumatika Debica Navigator 3 skončila až predposledná, ale prekvapivo excelovala na snehu. Pri brzdení či ovládateľnosti nedala konkurentom šancu.

To však nemožno povedať o Debice. Tá síce skončila na predposlednej priečke, lenže na snehu bola absolútnym víťazom a v zimných disciplínach to natrela aj víťaznému Michelinu. Mala najkratšiu brzdnú dráhu na snehu a najlepšiu ovládateľnosť. Lenže pri pneumatikách sa cení vyváženosť. Excelovať v jednej disciplíne nestačí. Debica výrazne zaostala na suchej aj mokrej vozovke. A to sa neodpúšťa. Ak však jazdíte väčšinou na snehu, lepšie celoročné obutie nenájdete. Je teda skôr pravovernou zimnou než celoročnou pneumatikou. Český autoklub preto radí, aby si záujemcovia vyberali podľa ich jazdného profilu a kľúčových požiadaviek.

Výsledné poradie

1. Michelin CrossClimate 2
2. Bridgestone Weather control A005 EVO / Continental AllSeasonContact
3. GoodYear Vector 4 Season Gen-3
4. Pirelli Cinturato All Season SF2
5. Nokian Seasonproof
6. Firestone Multiseason 2
7. Dunlop Sport All Season
8. Debica Navigator 3
9. Nexen N'Blue 4 Season WH14

„Iné preferencie bude mať vodič, ktorý jazdí väčšinou v meste, kde panuje skôr mokro alebo suchý mráz, iné ten, čo šoféruje vo vyšších nadmorských výškach, kde sa nachádza sneh častejšie,“ povedal Libor Budina, riaditeľ Road Safety Autoklubu. Celoročné pneumatiky radí využívať len tým motoristom, ktorí necestujú v zime často do hôr a v zime vyrazia na cesty sporadicky. „Jeden lyžiarsky víkend v horách sa dá určite zvládnuť aj s celoročnými pneumatikami. Stále však platí, že pre vášnivých celoročných motoristov sú najbezpečnejšie zimné pneumatiky v zime a letné v lete,“ uzatvoril Libor Budina. Podrobné výsledky testu si môžete pozrieť v tabuľkách.

AČR - test celoročných pneumatík
AČR - test celoročných pneumatík
+1AČR - test celoročných pneumatík 2023
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Autoklub Českej republiky #AČR
Články podľa značiek