Consumer Reports: Japonské značky sú opäť najspoľahlivejšie. Vklinilo sa medzi ne len BMW

Výrobcovia z krajiny vychádzajúceho slnka obsadili štyri priečky z pätice najlepších. Príjemne prekvapilo BMW na treťom mieste. Mercedes-Benz skončil posledný.

12.12.2022 06:00
debata (1)
Toyota Corolla Hybrid je podľa Consumer Reports... Foto: Toyota
Toyota Corolla Sedan - 2019 Toyota Corolla Hybrid je podľa Consumer Reports najspoľahlivejším modelom.

Americkí majitelia áut každoročne hodnotia spoľahlivosť svojich vozidiel pre spoločnosť Consumer Reports. V minulom roku získala od motoristov údaje o 300 tisíc automobiloch. Spotrebitelia mali ohodnotiť 17 oblastí a popísať problémy, ktoré na autách museli za posledný rok vyriešiť. Posudzované boli autá modelových rokov 2000 až 2023.

Spomínané oblasti zahŕňali drobné nedokonalosti ako vŕzgajúci interiér až po najvážnejšie poruchy motora, prevodovky alebo pohonu. Výsledkom je index spoľahlivosti v rozmedzí od 0 po 100, pričom čím vyššie skóre, tým sú značka či model spoľahlivejšie.

Consumer Reports Čítajte aj Consumer Reports: Ktoré autá majú najdrahší servis? Prevažne nemecké

Víťazmi rebríčka sú už tradične japonské značky. Na prvom mieste skončila Toyota a hneď za ňou jej prémiový súrodenec Lexus. Obe značky dosiahli skóre 72. Na tretej priečke sa umiestnilo nemecké BMW so skóre 65 a hneď za ním s rovnakým indexom spoľahlivosti ďalšia japonská automobilka Mazda. Do prvej desiatky sa dostali ešte Honda, Audi, Subaru, Acura, Kia a najlepším americkým zástupcom je na desiatom mieste Lincoln.

Na opačnom konci tabuľky je situácia geograficky výrazne odlišná. Ako najhoršie spotrebitelia vyhodnotili americké a nemecké značky. Reč je o Tesle, o Chevrolete, o GMC, o Volkswagene, o Jeepe a o Mercedese-Benz, ktorý skončil úplne posledný so skóre 26. Zaujímavý je aj postoj k americkej elektrickej značke Tesla, ktorej dokážu jej majitelia veľa odpustiť, no so zvyšujúcim sa počtom predaných kusov sa aj subjektívne hodnotenia približujú faktom, ktoré Teslu definujú ako málo spoľahlivú značku.

Bentley - motor 6,0 W12 Čítajte aj Consumer Reports: Ktoré motory ‘žerú‘ najviac oleja? Nemecké veru nepotešia

Pokiaľ ide o poradie desiatich najspoľahlivejších modelov, to do značnej miery kopíruje úspešnosť jednotlivých značiek. Na prvom mieste skončila Toyota Corolla Hybrid so skóre 93 a na druhom veľké SUV Lexus GX s indexom spoľahlivosti 91. O tretie miesto sa delia Mini Cooper a Toyota Prius so skóre 89. Dominanciu Toyoty podčiarkujú aj Toyota Corolla na siedmej priečke a plug-in hybridná Toyota Prius Prime, ktorá prvú desiatku uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #spoľahlivosť áut #Consumer Reports
Články podľa značiek