Briti označili 10 najmenej spoľahlivých značiek. V servise vás zruinujú

Sú Porsche, Mercedes-Benz či BMW spoľahlivé? Britská poisťovňa Warrantywise má na to jasný názor.

15.12.2022 05:00
debata (11)
Porsche, hviezda nemeckých štatistík... Foto: Porsche
Porsche - servis Porsche, hviezda nemeckých štatistík spoľahlivosti, sa v britskej štatistike poisťovne Warrantywise ocitlo na jej chvoste. Môžu za to najmä závratné ceny opráv a dlhý čas potrebný na opravy.

Ktoré autá sú spoľahlivé a ktoré nie? Tak na to odpovedajú rôzne štatistiky. A majú aj rôzne metódy, ako spoľahlivosť merať. Známy Consumer Reports vychádza zo skúseností majiteľov áut a nemecký TUV Report zasa z dát siete technických kontrol. Každá z metód má však svoje slabé miesta. Pri Consumer Reports je to subjektívny faktor a pri TUV Reporte zasa odhalenie iba tých porúch, ktoré sa týkajú povinne kontrolovaných komponentov počas „estekáčky“. To sa však netýka štatistík britskej poisťovne Warrantywise, ktorá ponúka predĺženú záruku v prípade neočakávaných porúch.

Consumer Reports Čítajte viac iSeeCars: Toto je 20 nezničiteľných áut. Európske tu nehľadajte

Jednoducho, poskytne vám ďalšiu garanciu po tom, čo sa skončí tá od výrobcu. To znamená, že veľmi dobre vie, ako často sa staršie autá kazia, koľko stoja ich opravy a aj to, koľko času strávia v servise. Presne podľa týchto parametrov potom zostavuje rebríček spoľahlivosti značiek a modelov. Ten najnovší vychádza zo 131 000 poistných zmlúv uzatvorených vo Veľkej Británii, na základe ktorých boli riešené opravy v priebehu minulého roka. Ide o autá s vekom do 10 rokov. V štatistike nefigurujú len maloobjemové značky. To preto, že malý počet poistených vozidiel by neposkytol dostatok dát pre relevantné posúdenie spoľahlivosti.

Čím chváliť sa nemá ani nemecká prémiová trojka... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - servis Čím chváliť sa nemá ani nemecká prémiová trojka – Audi, BMW a Mercedes-Benz. Ich zložité technológie prinášajú riziko porúch.

Každej značke následne prideľuje Warrantywise takzvaný index spoľahlivosti na stupnici od 0 po 100. Ten je práve mixom frekvencie porúch, cien opráv a času stráveného v servise. Takáto metodika zásadne mení pohľad na to, ktoré auto je a ktoré nie je spoľahlivé. Ceny opráv pri prémiových autách vedia totiž poriadne zamiešať kartami. Aj preto sú výsledky zásadne odlišné od TUV Reportu. Hviezdy nemeckých štatistík sa často ocitnú na dne tej britskej. A nie je to inak ani v tej aktuálnej. Asi by ste neverili, že za najmenej spoľahlivú značku označujú Briti Porsche. Má index spoľahlivosti len 35,1 a priemernú cenu opráv 10 785 libier.

TUV Report - 2017 Čítajte viac TÜV 2023: Toto sú najporuchovejšie autá bez ohľadu na vek. Treba sa mať pri nich na pozore

Len o trochu „lepšie“ je na tom Land Rover s indexom 40,2, pričom však spotrebitelia musia rátať s najdrahšími opravami. Slabé výsledky zaznamenalo aj Alfa Romeo, čo neprekvapuje. Nasleduje nemecká prémiové trojka – Audi, BMW a Mercedes-Benz. To napriek tomu, že vo všeobecnosti sú vnímané ako kvalitné značky. V tomto negatívnom rebríčku nájdeme ešte Opel, Volvo a Mitsubishi. Ak teda nechcete mať problémy, mali by ste si dobre rozmyslieť, či sa pri kúpe ojazdeného auta rozhodnete pre produkty spomínaných výrobcov. Generálny riaditeľ Warrantywise Lawrence Whittaker radí spotrebiteľom, aby mali na pamäti, že prémiové značky prinášajú aj prémiové náklady.

Najmenej spoľahlivé značky podľa Warrantywise

Poradie Značka Index spoľahlivosti Najvyššia cena opravy (v librách)
1. Porsche 35 10 785
2. Land Rover 40 23 890
3. Jaguar 48 16 999
4. Alfa Romeo 52 6 760
5. Audi 59 17 212
6. BMW 60 19 679
7. Mercedes-Benz 60 23 302
8. Opel 68 8 368
9. Volvo 69 9 634
10. Mitsubishi 69 9 004

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #poisťovňa #Warrantywise #poruchovosť áut #spoľahlivosť áut
Články podľa značiek