Toto boli vlaňajšie hity autobazárov. Pozrite si TOP 10 áut z druhej ruky

Tak ako sú na trhu nových áut najpredávanejšie modely Škody, tak to platí aj o autách zo „second handu“. Vyplýva to z najnovších štatistík spoločnosti Aures Holding, najväčšieho predajcu jazdených áut.

12.01.2023 06:00
debata
Predaju jazdených áut sa na rozdiel od tých...
aaa auto, pr nepouzivat Predaju jazdených áut sa na rozdiel od tých nových darí. Kúpa staršieho auta vás zbaví dlhej čakacej lehoty a navyše ušetríte.

Kým trh s novými autami pre čipovú krízu, ďalšie problémy v dodávateľskom reťazci, vojnu na Ukrajine a infláciu dlhodobo klesá, autám z bazárov sa darí. Je to logické. Staršie auto môžete mať hneď a lacnejšie. Čo ale má spoločné trh jazdeniek a nových áut? Napríklad podobnú popularitu značiek. Potvrdzujú to aj najnovšie dáta za rok 2023 spoločnosti Aures Holding, ktorá je najväčším predajcom ojazdených vozidiel na Slovensku. Jej údaje sú preto relevantné.

Škoda stále na čele, na krk jej dýcha VW

Najpredávanejšou značkou slovenských bazárov s až 20-percentným podielom je tradične Škoda. To napriek tomu, že v priebehu posledných rokov jej podiel padá. Stále má však veľký náskok. „To, že za posledných desať rokov podiel škodoviek v celkových predajoch klesol na Slovensku zo štvrtiny na pätinu patrí k prirodzenému vývoju trhu. Na druhej strane sa významne posilnil Volkswagen, ktorého modely získali jedenásť percent, a takisto cenovo dostupnejšie ázijské značky. Ale pre Slovákov zostane Škodovka vždy srdcovkou, rovnako ako pre Čechov,“ vysvetľuje Karolína Topolová, riaditeľka Aures Holdings. Nie je potom prekvapením, že prvé miesta medzi modelmi obsadili práve škodovky.

Najpredávanejším ojazdeným autom na Slovensku... Foto: Škoda
Skoda-Octavia-2013-1280-0f Najpredávanejším ojazdeným autom na Slovensku bola vlani Škoda Octavia.

Prvá je Octavia (8,2 %) a druhá Fabia (5,4 %). Rovnako to majú aj Česi, ktorí ale škodovky uprednostňujú ešte viac. Na treťom mieste sa totiž v Česku umiestnil Superb. Na Slovensku je Superb síce až na šiestej pozícii, ale každým rokom jeho predaje posilňujú. Veľký záujem je dnes aj o Škodu Rapid, ktorá sa ale už druhý rok nevyrába a bola nahradená nie až takým úspešným modelom Scala. Pre zaujímavosť, v Poľsku vedie Opel s modelmi Astra a Insignia. Preferencie Poliakov sú teda trochu iné. V desiatke najlepších u nás nájdeme ešte VW Passat, Golf, Kiu Ceed, Sportage, Hyundai i30, Opel Astra a Suzuki Vitara.

Hatchbacky porážajú SUV, benzín zas naftu

Z hľadiska typu karosérie vedú na Slovensku stále hatchbacky, ale v poslednom roku sa ich pozícia ešte viac posilnila. „Kým počas pandémie ľudia vyhľadávali priestranné vozidlá, s príchodom vojny na Ukrajine a zdražovaním palív, začali riešiť, ako minúť menej peňazí. Aj preto si časť zákazníkov začala kupovať malé a úsporné autá. Často išlo o staršie vozidlá s nižšími obstarávacími nákladmi, ktoré sa pri náraste cien energií vyplatia aj napriek rastu cien ďalších služieb, ako je poistenie alebo napríklad nákup na úver. Podiel nákupu vozidiel na splátky stúpol na Slovensku až na 41 %, čo je najviac za niekoľko ostatných rokov,“ tvrdí Topolová. Hatchbacky tvoria na Slovensku 31 % celkového dopytu. Na druhom mieste je kombi (25 %) a SUV (23 %) sú až tretie, ktoré ale rovnako ako v susedných krajinách stále naberajú na obľube.

Najviac vyhľadávané sú hatchbacky s benzínovým... Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf Najviac vyhľadávané sú hatchbacky s benzínovým pohonom.

V Česku majú napríklad hatchbacky podiel 27 %, „kombíky“ 26 % a SUV 24 %. Ak sa na predaj pozrieme z hľadiska pohonu, až 50 % kupujúcich si vyberie auto s benzínovým motorom. „Záujem o benzínové vozidlá sa zvýšil spolu so zdražovaním palív, pri hatchbackoch sú absolútne dominantné,“ vysvetlila Topolová. Napriek tomu, že rastie aj záujem o alternatívne pohony, ako hybridy či elektromobily, stále ide o minoritnú časť z celkových predajov s podielom do jedného percenta. Trendom je aj rast popularity automatických prevodoviek. Automaty tvoria na predajoch jazdených áut 26 %. Rovnako rastie záujem o autá s náhonom na všetky štyri kolesá, ktoré tvoria už 16 % predajov. Z farieb sme si zas najviac volili striebornú, sivú alebo bielu.

Najpredávanejšie „jazdenky“ podľa krajín – TOP 10

Poradie Česká republika Slovensko Poľsko
1. Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra
2. Škoda Fabia Škoda Fabia Ford Focus
3. Škoda Superb VW Passat Opel Insignia
4. VW Passat VW Golf Škoda Octavia
5. VW Golf Kia Ceed Dacia Duster
6. Ford Focus Škoda Superb VW Passat
7. Hyundai i30 Kia Sportage Renault Megane
8. Kia Ceed Hyundai i30 Škoda Fabia
9. Škoda Karoq Opel Astra Kia Sportage
10. Hyundai Tucson Suzuki Vitara VW Golf
AAA Auto - autobazár Čítajte viac Autoscout24: Ceny ‘jazdeniek‘ trhajú rekordy v celej EÚ. Najmä tých na batérie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ojazdené autá #autobazár #predaj ojazdených áut
Články podľa značiek