Poznáme najbezpečnejšie autá roku 2022. Sú medzi nimi dve čínske, zato ani jedno z Európy

Vlani kraľovali testom bezpečnosti dve Tesly, dvaja čínski nováčikovia a jeden kórejský model. Tie európske by ste v zozname „Best in Class 2022“ hľadali márne.

20.01.2023 06:00
debata (4)
Tesla S aj Tesla Y dali poriadnu bezpečnostnú... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Tesla Y 2022 Tesla S aj Tesla Y dali poriadnu bezpečnostnú lekciu konkurencii v triede prémiových áut a kompaktných SUV. Najmä v disciplíne asistenčných systémov.

V bruselských laboratóriách Euro NCAP mali vlani poriadne rušno. Nárazové testy absolvovalo neuveriteľných 67 áut alebo boli ich dávnejšie výsledky prepočítané podľa novších kritérií. Navyše chcelo veľa automobiliek stihnúť hodnotenie bezpečnosti do konca roka, pretože v tomto roku s metodika opäť sprísňuje. Rok 2022 bol však zaujímavý aj z iného hľadiska. Do ringu vstúpila konečne Tesla, ktorá už v USA preukázala excelentnú bezpečnosť, aj viacerí čínski nováčikovia. Teraz sa dozvedáme, v tradičnom vyhlásení „Best in Class“, víťazov podľa kategórií. A je to šok. Z piatich modelov sú tu totiž dve americké Tesly, ale najmä dva čínske modely. Poslednú kategóriu obsadil zástupca Južnej Kórey.

Tento čínsky retro elektromobil Ora Funky Cat... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Ora Funky Cat Tento čínsky retro elektromobil Ora Funky Cat získal zlato v triede malých rodinných áut. darilo sa aj luxusnému SUV Wey Cofee 01. Prekonalo tesne aj aj nový Lexus RX.

Tesla si privlastnila dve zlaté medaily v triede luxusných áut, kde bodovala modernizovaná Tesla S a v triede kompaktných SUV, kde jej Tesla Y nedala šancu súperom. Obe Tesly získali rekordné hodnotenie v disciplíne asistenčných systémov – až 98 %! Čínu zastupoval malý retro-elektromobil Ora Funky Cat v triede malých rodinných áut a luxusné SUV Wey Cofee 01. Tento prémiový model dokonca vyfúkol tesne zlato novému Lexusu RX, ktorý ale Euro NCAP predsa len v správe spomína. Aj Ora Funky Cat sa ukázala lepšia ako produkty mnohých renomovaných výrobcov. No a elektrický Hyundai Ioniq 6 zas dominoval rekordnou ochranou dospelých na úrovni až 97 %, ale tiež ochranou detí.

Hyundai si môže tiež mädliť ruky. Jeho... Foto: Euro NCAP
Hyundai Ioniq 6 - Euro NCAP 2022 Hyundai si môže tiež mädliť ruky. Jeho elektrický „streamliner“ nedal ochranou dospelých na úrovni 97 % šancu konkurencii v triede veľkých rodinných áut.

Čínske, americké a kórejské produkty sa teda zlepšujú. Európanov iste zamrzí, že aj keď mnoho nových európskych áut má plný počet piatich hviezdičiek, na úplne najlepších to nestačí. Kde je Mercedes-Benz, Volvo či Audi? A čo čaká automobilky tento rok? Dosiahnuť na vrchol bude opäť ťažšie. „V roku 2023 zavádzame nové hodnotenie autonómneho núdzového brzdenia (AEB) pri interakcii s motocyklom, ako aj nové scenáre pasívnej bezpečnosti pre chodcov a cyklistov. Toto je nevyhnutný pokrok v oblasti bezpečnosti pre najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky,“ povedal Michiel van Ratingen, generálny tajomník Euro NCAP.

Pozrite si kompiláciu crashtestov najbezpečnejších áut roka 2022

Víťazi jednotlivých kategórií.

Hyundai Ioniq 6 – veľké rodinné auto

Hyundai IONIQ 6 - 2022 Foto: Hyundai
Hyundai IONIQ 6 - 2022 Hyundai IONIQ 6 - 2022

Ora Funky Cat – malé rodinné auto

Ora Funky Cat Foto: Ora
Ora Funky Cat Ora Funky Cat

Tesla S – prémiové auto

Tesla S - 2021 Foto: Tesla
Tesla S - 2021 Tesla S - 2021

Tesla Y – kompaktné rodinné SUV

Tesla Y - 2020 Foto: Tesla
Tesla Y - 2020 Tesla Y - 2020
Wey Cofee 01 Foto: Wey
Wey Cofee O1 Wey Cofee 01

Wey Cofee 01 – veľké rodinné SUV

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #Tesla #Wey #Ora #Best in Class 2022
Články podľa značiek