Na semaforoch pribudla nová značka. Zásadne mení spôsob jazdy cez križovatku

Doplnková zelená šípka na semaforoch umožňuje odbočenie vpravo aj keď svieti červená. Má to však svoje pravidlá a nie každý ich pozná.

02.02.2023 06:00
zelena sipka
Takáto šípka umožňuje aj odbočovanie vpravo, ak svieti na semafore červená, nie však automaticky.
debata (102)

Malá doplnková zelená šípka, umiestnená pri semafore vedľa červeného svetla je novinkou, s ktorou sa vodiči môžu čoraz častejšie stretnúť aj na slovenských križovatkách. Tá umožňuje odbočovanie vpravo, aj keď na semafore svieti červená.

policie Čítajte viac Slovenský bodový systém vraj bude ako český. Toto sú hroziace sankcie a pokuty

V Prílohe č. 7 k vyhláške č. 30/2020 Z. z. (vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o dopravnom značení z 13. februára 2020) je značka popísaná takto: Zelená šípka umožňuje vodičovi po zastavení pred križovatkou odbočiť vpravo aj vtedy, ak svieti signál červenej farby. Vodič smie odbočiť doprava len z pravého pruhu a nesmie pri prejazde križovatkou obmedziť ani ohroziť iných účastníkov cestnej premávky, najmä chodcov, cyklistov a vozidlá jazdiace vo voľnom smere. Vhodným spôsobom možno obmedziť zelenú šípku len na cyklistov.

V prípade, ak doplnková značka platí len pre cyklistov, má takúto podobu:

Doplnková šípka, obmedzujúca odbočovanie vpravo... Foto: Slovenská správa ciest
cyklosipka Doplnková šípka, obmedzujúca odbočovanie vpravo len pre cyklistov.

Dôležitá vec, ktorá pri doplnkovej zelenej šípke platí je, že v prípade odbočovanie vpravo musíte na križovatke zastaviť. Ak pokračujte plynulo vpravo, dopúšťate sa dopravného priestupku. Ide o jazdu na červenú, čo je vážne porušenie pravidiel cestnej premávky a podľa sadzobníka pokút vám hrozí pokuta od 60 až do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov. V prípade, ak pri takomto odbočovaní ohrozíte chodcov, cyklistov a vozidlá jazdiace vo voľnom smere, hrozí vám pokuta až do výšky 150 eur.

Okrem vyššie uvedenej zelenej šípky môže byť súčasťou svetelne riadenej križovatky aj doplnková tabuľka s čiernou šípkou. Tá vyzerá takto:

Doplnková šípka, umožňujúca v križovatke... Foto: Slovenská správa ciest
cierna Doplnková šípka, umožňujúca v križovatke otočenie sa do protismeru.

Táto šípka umožňuje vodičovi otočiť sa v križovatke s riadenou premávkou, ak svieti signál zelenej farby. Vodič pritom nesmie ohroziť ani obmedziť iných účastníkov cestnej premávky, najmä chodcov, cyklistov a vozidlá jazdiace vo voľnom smere.

Video
Alkohol za volantom: Doživotie za smrteľnú dopravnú nehodu?

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné predpisy #dopravné značky #križovatky #zelená šípka
Články podľa značiek