Toyota RAV4 PHEV sa musí vrátiť do servisu. Hrozí výpadok pohonu

Pug-in hybridná verzia Toyoty RAV4 má problém s hnacou sústavou. Týka sa to takmer 25 000 vozidiel.

13.03.2023 12:00
debata
Chybný softvér nabíjateľnej Toyoty RAV4 môže za... Foto: Toyota
Toyota RAV4 Plug-in Hybrid - 2020 Chybný softvér nabíjateľnej Toyoty RAV4 môže za špecifických okolností viesť k výpadku hybridného systému. Musí byť preto nahradený aktualizovanou verziou.

Ako uvádza portál Svolavacky.cz na základe informácií nemeckého Úradu pre motorové vozidlá KBA, Toyota musí zvolať do servisov nabíjateľné hybridy RAV4 PHEV. Exempláre vyrobené medzi 8. júnom 2020 až 16. júnom 2021 potrebujú aktualizáciu softvéru. Ten starý môže zapríčiniť náhly výpadok pohonu. Hybridný systém sa môže vypnúť, pokiaľ napätie hybridnej batérie klesne pod určitú hranicu. Aby sa tak stalo, musel by vodič rýchlo zošliapnuť plynový pedál po nepretržitej jazde v čisto elektrickom režime, a to pri veľmi nízkych teplotách.

Tento problém zasiahol 21 000 vozidiel. V skutočnosti ich je však viac, pretože ten istý problém má aj Suzuki. Japonská značka totiž predáva v rámci spolupráce v Európe Toyotu RAV4 PHEV ako Suzuki Across. Ide teda o identický model s odlišným logom. Počet kusov zasiahnutých zvolávacou akciou je ale podstatne nižší – len 3 631 vozidiel. Mimochodom, Toyota RAV4 PHEV nedávno obohatila flotilu Slovenskej polície. Japonská automobilka na základe tendra celkovo dodá našim policajtom 400 kusov nabíjateľnej „ravky“. Je možné, že servisná akcia sa dotne aj ich.

Toyota RAV4 GR Sport - 2023 Čítajte viac Toyota RAV4 GR Sport: Viac emócii a lepší podvozok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota RAV4 #Toyota RAV4 PHEV
Články podľa značiek