Dekra: Toto je 12 najspoľahlivejších áut v testoch na 100-tisíc km. Nemajú chybu

Zvažujete kúpu ojazdeného auta? Tak verte, že na tento tucet sa môžete spoľahnúť. Overil ich dlhodobý test na 100 000 kilometrov aj následná demontáž do poslednej skrutky.

15.03.2023 06:00
debata (32)
Po najazdení minimálne 100 000 kilometrov Dekra... Foto: Dekra
dekra-report-2013-nestandard2 Po najazdení minimálne 100 000 kilometrov Dekra rozoberie testovacie auto takmer do poslednej skrutky. Odhalí tak prípadné netesnosti, koróziu na neviditeľných miestach, opotrebenie komponentov či únavu materiálov.

Existuje veľa testov spoľahlivosti. Ale asi najlepšou metodikou je s autom najazdiť desaťtisíce kilometrov a nakoniec ho rozobrať. To aby sa odhalili aj skryté chyby. Presne to robí už od roku 2014 nemecký Autobild v spolupráci s Dekrou. Ich rukami prešlo viac ako 100 vozidiel. Nie je to malé číslo. Všetky autá sa sem síce dostať nemohli, ale ide o vskutku reprezentatívny výber automobilového trhu. Test trvá jeden až tri roky a zaznamenaná je každá porucha a každý nedostatok. To všetko je zahrnuté do výslednej známky.

Absolútnym víťazom sa stalo Audi A3 Sportback... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Absolútnym víťazom sa stalo Audi A3 Sportback 1,4 g-tron, spalujúce zemný plyn.

Dnes sú informácie o spoľahlivosti o to vzácnejšie, že kým predaj nových áut vinou inflácie a vysokých cien klesá, záujem o cenovo dostupnejšie „jazdenky“ rastie. Práve rebríček zostavený na základe nájazdu minimálne 100 000 kilometrov dáva jasnú odpoveď na to, ktoré autá vám budú slúžiť bez problémov a ktoré nie. Najmä, ak po odjazdení tejto porcie zamieria rovno na „rozborku“. Neskryjú teda ani netesnosti či koróziu na bežne nedostupných a najmä neviditeľných miestach.

TUV - kontrola vozidiel Čítajte viac TÜV Report 2023: Megarebríček spoľahlivosti áut je vonku. Toto sú jeho hviezdy a prepadáky

K slovu prichádzajú aj meracie zariadenia, ktorými sa preveruje opotrebenie kľúčových komponentov motora a únava materiálu. Tentoraz sme vybrali 12 najlepších áut bez rozdielu tried. Nájdeme tu bežné mainstreamové modely, ako aj tie prémiové. Zastúpené sú takmer všetky segmenty – od hatchbackov až po SUV a luxusné limuzíny. Čítanie je to trochu nudné, pretože autá na čele rebríčka sú takmer bezchybné. A chyby, ktoré majú, nijako zvlášť neovplyvňujú užívateľský komfort či bezpečnosť. Posúďte sami.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #DEKRA #spoľahlivosť áut
Články podľa značiek